Aleksi Valavuorelle sakot lievästä rahankeräysrikoksesta – näin hän kommentoi tuomiota

Julkaistu: , Päivitetty:

Maastohiihto
Käräjäoikeuden mukaan venezuelalaishiihtäjälle järjestetty rahankeräys oli laiton, mutta teko kokonaisuudessaan vähäinen.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi urheilun monitoimimiehen Aleksi Valavuoren sakkoihin lievästä rahankeräysrikoksesta.

Valavuori tuomittiin viiden päiväsakon rangaistukseen. Hänen tuloillaan se tietää 280 euron sakkoja.

Käräjäoikeuden mukaan Valavuori olisi tarvinnut luvan rahankeräykseen, jonka hän viime talvena järjesti Venezuelan hiihtäjän Adrian Solanon saamiseksi mukaan Lahden MM-kisoihin. Rahaa lahjoitettiin keräykseen runsaat 4 000 euroa.

Lahjoittajille oli käräjäoikeuden mukaan kuitenkin selvää, mihin rahaa kerättiin. Kerätyt varat myös käytettiin ilmoitettuun tarkoitukseen.

Käräjäoikeuden mukaan Valavuori ei tavoitellut omaa hyötyä eikä aiheuttanut vahinkoa teollaan. Näin ollen teko oli käräjäoikeuden mukaan kokonaisuutena arvostellen vähäinen.

Syyttäjä oli vaatinut Valavuorelle ankarampaa rangaistusta perusmuotoisesta rahankeräysrikoksesta. Valavuori puolestaan kiisti syytteen kokonaan.

Oikeudessa kiisteltiin muun muassa siitä, oliko keräys toimeenpantu Suomessa. Suomen laki näet ei koske ulkomaisia keräyksiä.

Solanon keräys järjestettiin internetissä toimivalla ulkomaisella GoFundMe-sivustolla, mutta Valavuori keräsi rahaa myös Facebook- ja Twitter-sivuillaan. Siellä hän vetosi suomen kielellä suomalaiseen yleisöön ja jakoi linkkiä keräykseen.

Valavuori vetosi oikeudessa myös siihen, että rahaa lahjoittaneet saivat vastineeksi urheiluelämyksen Solanon osallistuttua MM-kisoihin. Käräjäoikeuden mukaan Solanon hiihtämistä pystyivät seuraamaan nekin, jotka eivät keräykseen osallistuneet. Kyse ei ollut rahankeräyslaissa tarkoitetusta vastikkeesta.

Rangaistusta mitatessaan oikeus otti huomioon, että Valavuori oli toiminut lähinnä hätiköidysti ja äkillisen innostuksen vallassa hyväksi kokemansa asian puolesta.

Tuomion taustalla olivat tapahtumat viimetalvisten Lahden MM-hiihtojen alla. Venezuelan joukkueen hiihtäjä Solano pidätettiin Pariisissa Charles de Gaullen lentokentällä, kun hän oli matkalla Ruotsiin viimeistelyleirille.


Ranskan viranomaiset eivät uskoneet 22-vuotiasta venezuelalaista maastohiihtäjäksi, vaan lähettivät hänet viiden päivän pidätyksen jälkeen takaisin kotimaahansa.

Venezuelalaisen tarina alkoi kuitenkin kiinnostaa ja levitä Pohjoismaissa. Valavuori käynnisti joukkorahoituskampanjan, jota hän markkinoi aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa.

Keräys tuotti yli 4 000 euroa, joilla Solano saatiin kisapaikalle. Hän osallistui MM-kisoissa kahteen lajiin. Solano keskeytti 10 kilometrin karsinnan ja sijoittui sprintissä viimeiseksi.

Valavuori itse kommentoi käräjäoikeuden tuomiota kitkerään sävyyn blogissaan. Hän moittii tuomiota muun muassa tulkinnasta, että internetissä toteutettu keräys olisi toimeenpantu Suomessa.

– Suomalaista ei nyt missään nimessä kannata auttaa, koska se kohdistuu varmasti Suomeen. Ei näemmä kannata auttaa ulkomaalaistakaan. Rahankeräyslakimme on karmea jäänne menneisyydestä, se ei tunnista internetiä tai ymmärrä maailman olevan auki mistä päin tahansa katsottuna.

Hän kirjoittaa kuitenkin omaavansa hyvän mielen, sillä Solano sai uuden alun ja myös suomalaiselle hiihdolle saatiin järjestettyä sponsorituloja.

– Omaa rahaa tähän auttamiseen meni karvan alle tuhat euroa, useita työpäiviä ja nyt vielä 280€ sakko.

Klo 14.54: juttua täydennetty.