Maastohiihto

Hiihdon superlupaus asemastaan maajoukkueessa – ”Kukaan ei koe minua vielä uhaksi”

Julkaistu:

Maastohiihto
Suomi-hiihdon raakatimantti Johanna Matintalo haluaa, että maajoukkue muuttuu näyttöjen eikä syntymäaikojen perusteella.
Johanna Matintaloa naurattaa, kun hän lukee Ilta-Sanomien juttua viime helmikuulta Otepään maailmancupin jälkeen. 10 kilometrin (p) kilpailun suorastaan sensaatiomainen 12. sija heitti varsinaissuomalaisen sisään Lahden MM-joukkueeseen ja käytännössä varmisti A-maajoukkuevalinnan maastohiihdossa elintärkeiden tukitoimien pariin.

Jutun mukaan Matintalon saumat saavuttaa olympiakulta hiihdossa ovat aivan eri luokkaa kuin hänen entisessä päälajissaan 800 metrin juoksussa.

– En ole noin itse sanonut, mutta kyllähän se varmaan totta on, elämänsä ensimmäisen kerran Val Senalesin jäätiköllä 3 100 metrin korkeudessa harjoitteleva superlupaus sanoo.

Otepäässä Matintalo hiihti koko raskaan lenkin ilman minkäänlaisia peesiapuja, ja jälkeen jäivät muun muassa Aino-Kaisa Saarinen, Laura Mononen ja Kerttu Niskanen, jotka vähän myöhemmin saavuttivat MM-Lahdessa viestipronssia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minua vähän jopa ärsytti se, että suoritukseni laitettiin vain loistavien suksien piikkiin. Siellä oli myös märkä ja raskas rata, mikä suosi minun ominaisuuksiani.


Vaikka Matintalo antaa alkavan kauden aikana todennäköisesti olympiavalintaan riittävät näytöt, hänen päätavoitteensa kuulostaa jopa hieman ujolta.

– Haluan saavuttaa nuorten MM-kisoissa kultamitalin. Ehdin sieltä kyllä olympiakisoihinkin.

Vuonna 2014 eräs Iivo Niskanen tuli nuorten MM-kisoista olympiakisoihin, joista poistui kultamitalistina. Aivan näin hurjia Matintalo ei sentään visioi.

– Tuskin nämä Kerttu (Niskanen), Anne (Kyllönen) tai Aikku (Saarinen) ajattelevat, että olisin vakavasti heitä vastaan kilpailemassa vaikka perinteisen viestipaikasta.

”En ymmärrä ollenkaan niitä puheita”

Naisten ikääntyvään maajoukkueeseen on kohdistunut voimakkaita nuorennusleikkauspaineita. Matintalo on vastaus näihin toiveisiin muiden nuorten supertalenttien kuten Anita Korvan ja Eveliina Piipon rinnalla.

– En kuitenkaan ymmärrä ollenkaan niitä puheita, että pitäisi nuorentaa nuorentamisen takia. Tai että B-maajoukkueesta olisi niukkojen resurssien takia mahdotonta nousta A-maajoukkueeseen. Sieltä minäkin tulin. Parhaat tietysti edustavat, olipa ikä mikä hyvänsä.


Matintalo liittyi A-maajoukkueen leirityksiin viime keväänä ja kehuu saamaansa vastaanottoa.

– Kokeneemmat ovat ihan sanoneet, että mahtavaa saada uusi naama mukaan. Se liittyy tietysti myös siihen, ettei kukaan koe minua vielä uhaksi. Sisäistä kilpailua käydään toistaiseksi muita vastaan. Tämä on kova maajoukkue.

Urheilijaelämä mullistunut

Harjoituksellisesti A-maajoukkuepaikka on mullistanut Matintalon urheilijaelämän.

– Yleisurheilussa päättelin kuntoani kaikenlaisten tuntemusten perusteella. Nyt olen päässyt mukaan testausohjelmaan, josta tulee ihan kylmää dataa siitä, missä mennään. Kehitys on tietysti ollut näin raakileena vielä aika dramaattistakin, mutta se tasoittuu hiljalleen.

Hiihtäjän kesästä Matintalo huomasi nauttivansa jopa enemmän kuin yleisurheilijan suvesta.

– Ei tarvinnut ”kuin” harjoitella ilman kilpailukauden stressiä. Kun sekä yleisurheilin että hiihdin, kilpailukausi oli melkein ympärivuotinen, mikä ei ollut vain mukavaa.

Alkavan kauden isoksi tavoitteeksi kansainvälisellä tasolla Matintalo on asettanut sen, että olisi aina maailmancupin pisteillä eli 30 parhaan joukossa, kun hiihtotapana on perinteinen.

– Mutta kyllä minä sitten viimeistään vuoden 2021 MM-kisoissa aion hiihtää siinä viestijoukkueessakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt