Maastohiihto

Yllättävät terveysongelmat pilasivat suomalaisen sprinttihiihtäjän ulkomaanleirin: ”Itseluottamus ei ole aivan katossa”

Julkaistu:

Maastohiihto
Ristomatti Hakolalla on ollut epäonnea viime aikoina.
Suomen huippuhiihtäjät saivat nauttia Ramsaun leirillä viimeiset kaksi viikkoa aurinkoisesta kelistä ja lumisista olosuhteista.

Kaikkien leiri ei kuitenkaan mennyt aivan nappiin. Sprinttihiihtäjä Ristomatti Hakola, 26, kohtasi yllättäviä terveysongelmia.

– Olin pari päivää oksennustaudissa. Tai ehkä se oli ruokamyrkytys. Tuli totaalityhjennys, ja itseluottamus ei ole aivan katossa tällä hetkellä, Hakola kertoi Ilta-Sanomille hiihtomaajoukkueen mediatilaisuudessa keskiviikkona.

Sprintterillä on ollut huonoa tuuria viime kuukausina. Hän sijoittui Lahden MM-kisoissa vapaan hiihtotavan sprintissä hienosti kuudenneksi, mutta hyvin menneen kauden jälkeen alkoivat ongelmat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olin elämäni parhaassa kunnossa, mutta pääsin aika huonoon kuntoon. Se taisi olla klassista ylirasitusta. Liikaa intoa ja tahtoa, mutta järki puuttui. Pieni virussairaus siihen kylkeen, niin ei siinä muuta tarvita, Hakola kertoi.

Sprintterin mukaan hän on selvinnyt helpolla aiemmin urallaan.

– Koko urani ollut oikeastaan ruusuilla tanssimista. Tämä oli ensimmäinen vastoinkäyminen. Kantapään kautta piti oppia, joten ehkä ensi vuonna osaan paremmin.

Hakola myöntää, että terveysongelmat vaikuttivat myös itseluottamukseen.

– Ei sitä ihan maailman omistajia oltu silloin. Elämäni on hiihtämistä, ja sitä melkein määrittää oman ihmisarvonsa sen mukaan, miten suksi kulkee, hän myönsi.

Tasainen nelikko

Sprintterin mukaan hänen kuntonsa oli viime vuonna tähän aikaan selvästi kovempi kuin nyt. Parempaan suuntaan kuitenkin mennään.

– Viime vuonna olin aika kone, mutta vielä en ole ihan samanlainen kone. Toivotaan, että kuukauden sisällä tulee konemoodi. Totta kai sitä jossittelee, että millainen kunto voisi olla, mutta pitää vain yrittää kääntää siihen, että tekee joka päivä täydellistä duunia.


Suomella on tiivis sprintterinelikko, johon kuuluvat Hakolan lisäksi Anssi Pentsinen, Ari Luusua ja Lauri Vuorinen. Hakola ei suostu määrittelemään, kuka heistä on tällä hetkellä kovimmassa kunnossa.

– Ollaan saatu aikaan tosi tasaisia kisoja. Yleensä vedoilla on aina eri voittaja, hän kertoo.

– Sparraus kehittää itseäkin. Ei voi antaa itselle yhtään siimaa, kun näkee poikia kahden–kolmen viikon välein. Välillä leirillä huomaa, kuinka huonossa kunnossa on. Siitä tulee hirveä motivaatio.

Olympialaiset veivät hiihtouralle

Suomalaiset tietävät toistensa tason hyvin. Kansainvälisen vauhdin he pääsevät todistamaan ensimmäistä kertaa maailmancupin avauksessa Rukalla marraskuun lopussa.

– Se on ensimmäinen iso mittari. Rukalla on hyvä rata, ja oikeasti kovakuntoisin voittaa, Hakola sanoo.

Kun hiihtokausi potkaistaan kunnolla käyntiin, saavat hiihtäjät realistista osviittaa kisavauhdistaan. Kaikkien, myös Hakolan, mielessä siintävät tietysti helmikuussa käytävät Pyeongchangin talviolympialaiset.

– Lahti oli iso tavoite, ja siihen valmistauduttiin monta vuotta. Hetken aikaa kesti, että sain käännettyä kelkan olympialaisiin.

– Hiihdän varmaan sen takia, että olen joskus katsonut olympialaisia televisiosta. Toivottavasti olympialaisilla on yhtä iso merkitys ihmisille tänäkin päivänä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt