Björn Dählie sai kärsiä kaverille annetusta lupauksesta – miljardibisnes sivu suun: ”Se oli elämäni suurin virhe”

Björn Dählie on pärjännyt uransa jälkeen taloudellisesti mainiosti. Mutta norjalainen hiihtosankari voisi olla upporikas, mikäli olisi tarttunut ystävänsä tarjoukseen vuonna 2000.

Björn Dählie on hiihtolegenda. Kuva on vuodelta 2016.

5.9.2017 6:00 | Päivitetty 5.9.2017 12:57

Norjalaisen talouslehden Dagens Näringslivin mukaan entinen mestarihiihtäjä Björn Dählie, 50, on ansainnut urheilu-uransa päättymisen (vuonna 2001) jälkeen yli 40 miljoonaa euroa. Dählie oli tarkan kruunun mies jo aktiiviaikoinaan, sillä hän veti vuonna 1996 rahansa pois Norjan hiihtoliiton urheilijarahastosta ja alkoi huolehtia itse palkinto- ja sponsoritulojen sijoittamisesta.

Dählie on yksi kaikkien aikojen kovimmista hiihtäjistä. Norjalainen voitti urallaan muiden muassa 8 olympiakultaa ja 9 maailmanmestaruutta.

Hän perusti investointiyrityksen, jonka toiminta on osoittautunut erittäin kannattavaksi. Hieman myöhemmin Dählie lähti mukaan vaatebisnekseen omaa nimeään kantavalla tuotemerkillä. Sveitsiläinen Odlo hankki oikeudet Dählie-logon käyttöön vuonna 2001, ja norjalaisikoni sai kaupasta 1,2 miljoonan korvauksen.

Miljardibisnes sivu suun

Summa oli tuolloin merkittävä, mutta vielä enemmänkin olisi ollut tarjolla.

Liikemies Öivind Tidemandsen oli Dählien metsästyskaveri, joka halusi laajentaa yritystoimintaansa urheiluvälinealalla vuosituhannen vaihteessa.

– Ystäväni pyysi minua mukaan omistajaksi, mutta minä en voinut suostua, Dählie kertoo SAS-lentoyhtiön asiakaslehden Scandinavian Travelerin laajassa haastattelussa.

Hiihtäjälegenda paljastaa jutussa syyn kieltäytymiseensä.

Vegard Ulvang sopi Björn Dählien kanssa, ettei kaksikko lähde mukaan urheiluvälinebisnekseen.

– Tuohon aikaan moni entinen huippu-urheilija perusti urheiluvälinekaupan, mutta me päätimme Vegard Ulvangin kanssa, että emme seuraa heidän jälkiään. Lupasimme toisillemme olla perustamatta urheilukauppaa.

Niinpä Tidemandsen perusti kauppaketjun veljensä kanssa.

– Olisin voinut olla mukana menestystarinassa, mutta olin antanut lupaukseni Ulvangille. Se oli elämäni suurin virhe – yrityksen nimeksi tuli XXL ja sen pörssiarvo oli jossain vaiheessa 1,4 miljardia euroa, pyörälenkiltä palannut Dählie sanoi haastattelussa.

Taloustaantuma iski rajusti

Dählien omat bisnekset olivat koetuksella vuonna 2009, jolloin taloudellinen taantuma iski vaateteollisuuteen. Katalysator-niminen investointiyritys oli ostanut hiihtäjän vaatemerkin vuonna 2007, mutta kaksi vuotta myöhemmin se vajosi tappiolliseksi.

– Se oli vaikea vuosi. Meillä ei ollut vielä vakaata asemaa markkinoilla, mikä johti tappioihin. Meillä ei ollut varaa uusiin investointeihin, mutta juuri silloin tapahtui nopea muutos ja yht’äkkiä kaikki alkoi onnistua, Dählie muistelee.

Björn Dählie voitti urallaan kahdeksan olympiakultaa ja neljä olympiahopeaa.

Yritys pääsi jaloilleen, ja päätyi vuonna 2011 Active Brandsin omistukseen seitsemän miljoonan euron kaupassa. Vuonna 2013 se teki yhteistyösopimuksen Norjan hiihtoliiton kanssa. Sopimus kattaa vuodet 2013–2018. Viime vuonna yrityksen nimeksi kirkastettiin pelkkä Dählie.

– Liikevaihtomme on kaksinkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana, ja Dähliellä on edustus 15 maassa, hiihtosankari kehaisee.

Yhdeksän viikon kauppakorkeakoulu

Vaikka hiihtäjän merkittävin tulonlähde on sijoitusbisnes, yhteistyö hiihtäjien kanssa on Dählielle mieluisa työsarka.

– Olen iloinen, koska vaatemallistoni on pysynyt hengissä erittäin kilpailulla alalla. Pääsponsorina olemme pystyneet tulouttamaan osan liikevoitosta Norjan hiihtoliitolle.

Dählie on liikemiehenä itseoppinut. Uransa loppuvaiheessa hän pääsi opiskelemaan kauppatieteitä, mutta viihtyi koulun penkillä vain yhdeksän viikkoa.

– Kerroin rehtorille, että minulla ei ole riittävästi aikaa, koska minun täytyy harjoitella.

Liiketoimissaan hän on käyttänyt samoja metodeja kuin hiihtourallaan.

– Ladullakaan et voi voittaa yksin. Pärjätäksesi sinulla täytyy olla paras voitelija ja valmentaja. Liike-elämässä onnistuminen vaatii onnea, oikeaa päätöksentekoa, kovaa työtä ja hyvän tiimin. Jos valtaosa päätöksistä on oikeita, sinulla on vara joskus munata.

Klo 12.57: lisätty tietoja Dählien hiihtourasta. Otsikkoa muokattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?