Uhriutuvat norjalaiset käyttäytyvät kuin venäläiset – kukaan ei myönnä virhettä Johaugin dopingtapauksessa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Uhriutuvat norjalaiset käyttäytyvät kuin venäläiset – kukaan ei myönnä virhettä Johaugin dopingtapauksessa

Therese Johaug ei saa kaipaamaansa rauhaa sillä, että Norjassa kylvetään kollektiivisessa itsesäälissä, kirjoittaa Jelena Leppänen.

25.8.2017 6:27

Median edessä itkevää urheilijaa kohtaan oli mahdotonta olla tuntematta myötätuntoa. Therese Johaug kommentoi tiistaina murtuneena 18 kuukauden kilpailukieltoaan ja ensi kauden jäämistä väliin.

Johaug jäi viime vuoden syyskuussa kiinni anabolisesta steroidista klostebolista. Pitkä dopingsaaga päättyi alkuviikosta Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CASin tuomioon.

Tiistaina aamupäivällä pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen alkoi show, joka on vaikuttanut välillä absurdilta. Norjan hiihtopäättäjät julistivat ”kohtuuttoman rangaistuksen” tulleen puun takaa.

Moninkertainen olympiavoittaja Marit Björgen kertoi kyynelsilmin olevansa huolissaan urheilijoiden oikeusturvasta. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n toimittaja kysyi Johaugin asianajajalta, onko kilpailukiellon taustalla poliittista pelailua norjalaista hiihtomahtia vastaan.

Kaikki tämä sen jälkeen, kun puolueeton taho oli langettanut dopingista kiinni jääneelle urheilijalle Maailman antidopingtoimiston Wadan sääntöjen mukaisen rangaistuksen.

Selvä virhe

Harva tietää vieläkään tarkalleen, mitkä tekijät vaikuttivat Johaugin syksyisen klostebolikäryn taustalla.

Lopullisesta kilpailukiellosta päättänyt CAS tulkitsi aineen käytön olleen vahinko. Joka tapauksessa Johaug teki maajoukkuelääkäri Fredrik Bendiksenin kanssa perustavanlaatuisen virheen.

Vain viikkoja ennen käryään Johaug oli kertonut tarkistavansa käyttämänsä lääkkeet ja ruoka-aineet erityisen huolellisesti. Nyt hän oli pidellyt Trofodermin-pakkausta käsissään näkemättä selvää dopingmerkintää tai tekstiä klostebolista. Inhimillisiä virheitä sattuu toki kaikille, mutta siitäkin huolimatta ne olisi hyvä myöntää.

Tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa Johaug ei maininnut sanallakaan tehneensä mitään väärin. Hän korosti tulleensa kaltoin kohdelluksi.

Johaugin voimakkaan puolustusreaktion vielä ymmärtää. Lahjakkaan ja kunnianhimoisen urheilijan unelma olympialaisista sysättiin huippu-urheilijan mittapuulla ikuisuuden eli yli neljän vuoden päähän.

Johaug pyysi medialta rauhaa käsitelläkseen valtavaa pettymystä. Sen hän todellakin ansaitsee.

Rauha ei kuitenkaan tule sillä, että Norjassa kylvetään kollektiivisessa itsesäälissä. Tuomiota seurannut Norjan hiihtomaajoukkueen, median ja oikeusoppineiden uhriutuminen on lähinnä naurettavaa.

Tunteet sumentavat järjen

Norjalaisten urheiluvaikuttajien reaktioissa on jotain kovin tuttua. Mieleen tulee toinen naapurimaa, tällä kertaa itäpuolella oleva.

Luulin pitkään, että vuonna 2015 dopingskandaalin pyörteisiin joutunut Venäjä olisi muiden syyttämisessä omassa luokassaan, mutta väärin meni.

Itse dopingtapauksia ei voi tietenkään verrata mitenkään toisiinsa. Venäjällä luotiin laajamittainen dopingohjelma, Norjassa kyseessä oli yksittäisen urheilijan luultavasti vahingossa tapahtunut kielletyn aineen käyttö.

Vuonomaan mainetta on varjostanut toki myös Martin Johnsrud Sundbyn astmalääkekäry, josta supertähti pääsi monen mielestä kuin koira veräjästä.

Sen sijaan reaktio dopingista seuranneeseen rangaistukseen on ollut Norjassa ja Venäjällä hämmästyttävän samanlainen. Media ja urheiluvaikuttajat pyörittelevät teorioita ajojahdista ja kateellisista ulkomaalaisista, kansakuntaa kehotetaan pitämään yhtä vaikeina aikoina ja maan tunnetuimmat urheilutähdet valittavat epäoikeudenmukaista kohtelua.

Kritiikki oman maan urheilujärjestelmää ja toimintatapoja kohtaan on vähissä.

Norjalaiset maalaavat väkisinkin itsestään myös tekopyhää kuvaa.

Kun Venäjän dopingskandaali velloi kovimmillaan, norjalaistoimittajat höykyttivät venäläistä urheiluyhteisöä kyvyttömyydestä myöntää virheitään. Nyt Norjan johtavat mediat (muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta) kyselevät tosissaan, voiko Johaugin dopingtuomion takana olla poliittista suhmurointia.

Tunteet tosiaan sumentavat järjen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?