Norjassa pohditaan, onko Johaugin tuomio ”kateellisten ruotsalaisten ja suomalaisten” syytä – Jauhojärveltä viiltävä vastaus - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Norjassa pohditaan, onko Johaugin tuomio ”kateellisten ruotsalaisten ja suomalaisten” syytä – Jauhojärveltä viiltävä vastaus

Norjan mediassa on spekuloitu, onko tähtihiihtäjä Therese Johaugin dopingrangaistuksen taustalla poliittista suhmurointia. Vuonomaan ulkopuolella teoriat on ammuttu tylysti alas.

Entinen huippuhiihtäjä Sami Jauhojärvi ei sulattanut norjalaismedian teorioita liittyen Therese Johaugin dopingtuomioon.­

24.8.2017 5:55

Seitsenkertaisen maailmanmestarin Therese Johaugin dopingrangaistus on järkyttänyt Norjan urheilupiirejä.

Norjan suosituimpiin urheilijoihin kuuluva Johaug, 29, sai tiistaina urheilun kansainväliseltä vetoomustuomioistuimelta CASilta 18 kuukauden kilpailukiellon viime syksyn dopingkärystään.

Päätös oli Johaugille ja tämän taustajoukoille jättimäinen pettymys. Sen myötä hiihdon supertähdeltä jäävät väliin koko ensi kausi ja Etelä-Korean talviolympialaiset.

Olympialaisilla on ollut Johaugille erityinen merkitys, sillä kansainvälisiä kisoja dominoineelta norjalaiselta puuttuu palkintokaapista yhä henkilökohtainen olympiakulta.

Johaug sanoi itkien tiistaina pitämässään lehdistötilaisuudessa tuntevansa olonsa väärin kohdelluksi. Moni norjalainen hiihtovaikuttaja on kompannut Johaugin sanoja ja väittänyt tuomion olevan kohtuuton.

Therese Johaug itki vuolaasti kertoessaan medialle dopingkärystään lokakuussa 2016. Johaugin mukaan hän ei käyttänyt klostebolia tahallisesti.­

Uhriasetelmaa on pidetty yllä myös norjalaismediassa. Muun muassa Norjan yleisradioyhtiö NRK on pohtinut, onko dopingrangaistuksessa kyse FISin politikoinnista norjalaisia vastaan. Norjalainen urheilusivusto Sporten.com meni vielä pidemmälle ja kirjoitti ”maailman parhaan hiihtokansan joutuneen kateellisten ruotsalaisten ja suomalaisten hampaisiin”.

Teoria kirvoitti olympiavoittaja Sami Jauhojärveltä viiltävän vastauksen.

– Minusta siinä ei ollut suomalainen tai ruotsalainen, joka kärähti kielletyistä aineista. Eikä kyseessä ollut suomalainen tai ruotsalainen lääkäri, joka olisi tehnyt virhettä, Jauhojärvi sanoo Ilta-Sanomille.

Uransa viime kauteen päättänyt Jauhojärvi, 36, on kommentoinut Johaugin ja toisen Norjan tähtihiihtäjän Martin Johnsrud Sundbyn dopingrikkeitä julkisuudessa kriittiseen sävyyn. Vuonomaassa siitä ei ole ilahduttu.

Sami Jauhojärvi saavutti pitkällä urallaan muun muassa olympiakultaa ja kolme MM-mitalia. Uran aikana tulivat tutuiksi myös norjalaiset kilpakumppanit.­

– Norjan kansalaisilla ja joillain suomalaisillakin on käsitys, että minä soittelen medialle ja jaan omaa mielipidettäni, mutta se ei mene niin. Koska olemme pohjoismaalaisia urheilijoita, mediat totta kai soittelevat ja kysyvät näkemystämme. En allekirjoita, että tämä olisi jotain kateellisten panettelua.

Jauhojärvi muistuttaa, että päätöksen Johaugin dopingrangaistuksesta teki puolueeton taho eli CAS. Hän nosti esiin myös norjalaisten vahvan aseman lajin kattojärjestössä.

– Norjalla on ollut vuosikaudet FISissä suurin päätäntävalta. Miten siinä voidaan syyttää suomalaisia ja ruotsalaisia jostain ajojahdista? Jauhojärvi ihmetteli.

”Positiivisen dopingnäytteen uhri”

Jauhojärvi ei ole ajatuksineen yksin. Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja Gian-Franco Kasper ampui NRK:n haastattelussa politikointiväitteet ytimekkäästi alas.

– Valitan, mutta hän (Johaug) on positiivisen dopingnäytteen eikä poliittisen pelin uhri, sveitsiläinen hiihtovaikuttaja sanoi.

Kansainvälisen hiihtoliiton FISin puheenjohtaja Gian-Franco Kasper otti myös kantaa lajin supertähden dopingrangaistukseen. Kuvassa Kasper puhumassa Lahden MM-kisojen avajaisissa helmikuussa 2017.­

Ruotsalaisen yleisradioyhtiön SVT:n asiantuntija Hasse Svens reagoi politikointiväitteisiin nauraen.

– Mitähän pitäisi tapahtua, että norjalaiset ymmärtävät dopingin olevan ongelma? He yrittävät huijata ihmisiä, että heidän urheilunsa on puhdasta, kun se ei ole. Olen erittäin hämmästynyt näistä reaktioista. Leukani loksahti auki, Svens sanoi.

Kulttihahmoa ei kritisoida

Norjalaiset huippuhiihtäjät ja lajivaikuttajat ovat tulleet vuosien varrella Jauhojärvelle tutuiksi. Hänen mukaansa Norjassa on vahvasti vallalla niin sanottu Johaug-uskonto.

– Norjalaiset ovat jakaneet uskontoaan siitä hetkestä, kun Johaugin käry tuli julki. Maan hiihtoliiton pomo Vidar Löfshus hiihti Val Senalesin jäätiköllä suurin piirtein jokaisen ulkomaalaisen urheilijan kanssa puoli kierrosta ja selitti tätä tapausta. Uskonto on saatu propagandisoitua hyvin Norjassa, Jauhojärvi kertoo.

Therese Johaugin dopingkäry ja siitä seurannut rangaistus ovat puhuttaneet hiihtopiirejä ympäri maailmaa.­

Entinen huippuhiihtäjä ymmärtää, miksi Norjassa Johaugia ei mielellään kritisoida – ainakaan julkisesti.

– Kyse on yhdestä maan suosituimmista urheilijoista. Jos siinä asiassa lähtisi poikkiteloin, kävisi samalla lailla kuin Seiskalle kävi, kun lehti julkaisi Lordin kasvot. Tilaajamäärät vähenisivät radikaalisti.

Johaugin dopingtapauksen taustaa

Therese Johaug jäi syyskuussa kiinni anabolisen steroidin klostebolin käytöstä. Hän kertoi saaneensa ainetta elimistöönsä harjoitusleirillä maajoukkueen lääkärin Fredrik Bendiksenin määräämästä lääkevoiteesta.

Lääkevoidetta käytettiin urheilijan mukaan hänen leirillä palaneiden huuliensa hoitoon.

Norjan urheiluliiton tuomiovaliokunta määräsi Johaugille 13 kuukauden kilpailukiellon, mutta kansainvälinen hiihtoliitto FIS piti sitä riittämättömänä. FIS valitti tuomiosta CASiin, joka päätti pidentää kilpailukieltoa viidellä kuukaudella.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?