Norjasta kuului myös järjen ääntä Johaugin dopingtuomiosta: ”Nyrkinisku naiiviuden naamatauluun” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Norjasta kuului myös järjen ääntä Johaugin dopingtuomiosta: ”Nyrkinisku naiiviuden naamatauluun”

Juristikollegion mielestä kaksi huipputason ammattilaista voi tehdä näin ison virheen.

23.8.2017 13:25

Therese Johaug vapautui tiistaina löysästä hirrestään ja sai lopulta tietää kohtalonsa. Haavettaan olympiakisojen henkilökohtaisesta kultamitalista hän pääsee seuraavan kerran toteuttamaan 33-vuotiaana vuonna 2022. Norjalaisten reaktio 1,5-vuotiseksi venyneeseen, huhtikuuhun kestävään kilpailukieltoon oli syvä raivo ja järkytys.

Johaugin poikaystävä, huippusoutaja Nils Jakob Hoff tilitti NRK:lla menettäneensä kaiken uskonsa urheilijoiden ja urheilun turvaksi luotuun juridiseen järjestelmään. Monen muun usko kasvoi.

Älämölöstä erottui järjen äänenä VG:n kolumnisti Leif Welhaven, joka totesi vetoomuselin CAS:n antaman Johaug-tuomion ”nyrkiniskuksi norjalaisen naiiviuden naamatauluun”. Hän toivoi norjalaisten hiljalleen ymmärtävän, että Johaug sai rangaistuksensa siksi, että hänen elimistöstään löydettiin asianmukaisessa dopingtestissä urheilussa aina kiellettyä valmistetta ja ettei hiihtäjä ollut varmistanut selustaansa ennen sen käyttöä.

Antidopingtyön tappio?

Tässä katsannossa ei merkitse mitään, oliko kyse haavanhoitoon käytetystä huulirasvasta vai yrityksestä kohentaa kilpailukykyä. Huippu-urheilija ei missään tilanteessa voi olla näin huolimaton.

Vaikka Johaug menettää kahdet arvokisat peräkkäin, hänen CAS:sta saamaansa tuomiota voi pitää myös antidopingtyön tappiona. Sillä päätös jättää ilmaan monia kysymyksiä.

Johaug on myöntänyt pidelleensä sekä huulirasvavalmisteen kartonkirasiaa että itse putkiloa. Ensin mainitussa lukee ”doping”, jälkimmäisessä ”clostebol”. Doping-sana lienee Johaugille tuttu, ja bol-päätteisiä sanoja löytyy urheilussa kiellettyjen valmisteiden listalta lukuisia.

Tästä huolimatta CAS katsoi rangaistusta mitatessaan, että kyse ei ollut ”merkittävästä huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä”. Tämän paljastaa rangaistuksen pituus: jos teko olisi katsottu seuraukseksi merkittävästä huolimattomuudesta, sanktioksi olisi Maailman antidopingtoimiston Wadan sääntöjen mukaan napsahtanut kaksi vuotta kilpailukieltoa.

Norjan omasta 13 kuukauden päätöksestä valittanut Kansainvälinen hiihtoliitto FIS esitti tähdelleen 16–20 kuukauden sanktiota.

Jo ennen varsinaista päätöstä julkaistu pelkkä tuomiotiivistelmä paljasti, että CAS:n kolmen miehen juristikollegio uskoo käryn aiheutuneen steroidia sisältäneen huulirasvan käytöstä alkuperäiseen tarkoitukseensa. Norjan maajoukkueen lääkäri kertoi antaneensa aineelle vihreän valon ja otti kaiken vastuun. Jos tämä olisi pudottanut rangaistusta, ennakkotapaus olisi ollut merkittävä. Näitä ”kaiken vastuun” ottavia lääkäreitä kyllä huippu-urheilusta löytyy kuin vieteriukkoja, jos systeemi antaa siimaa.

Uhrin viitta niskassa

Johaug on systemaattisesti etäännyttänyt itsensä vastuusta ja pukeutunut uhrin viittaan.

Vielä jää ilmaan kysymys, voiko kaksi tämän tason ammattilaista tehdä samaan aikaan näin alkeellisen virheen. Johaug tuntee antidopingkuviot läpikotaisin, eikä Norjan hiihtolääkäreiksi puoskareita värvätä. CAS näemmä katsoi, että kyllä voi.

Antidoping pysyy tuttuna Johaugille jatkossakin, sillä hän jatkaa uraansa ja pysyy läpi kilpailukieltonsa testauspoolissa jokapäiväisen testauksen maalitauluna. Näin on FIS:n antidopingsäännöstöön kirjoitettu kilpailukiellossa olevien osalta.

Positiivisen näytteen jälkeen hämmästeltiin viime syksynä, miksei Johaugia ollut pahimmillaan testattu kuukausiin. CAS mainitsee tiivistelmässään hänen ”puhtaan antidopinghistoriansa”. Huippu-urheilijoiden jättäminen testaamatta pitkäksikin aikaa ei aina ole laiminlyönti, vaan seurausta siitä, että näiden pitkäaikainen veri- ja hormoniprofiilien seuranta ei ole ikinä herättänyt epäilyksiä.

Johaugin Via Dolorosasta tehtiin jo yksi tv-dokumentti. Jatko-osan kuvaukset ovat alkaneet. Nyt siihen täytyy vain keksiä uusi huipennus Pyeongchangin olympiakisojen sijasta.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?