Therese Johaug murtui kyyneliin toimittajajoukon edessä – IS seurasi tapauksen etenemistä

Therese Johaug kertoi olevansa täysin murtunut CASin päätöksestä.

22.8.2017 13:23

Norjalaisen maastohiihdon supertähden Therese Johaugin lopullinen dopingtuomio julkistettiin tiistaina.

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS langetti Johaugille 18 kuukauden tuomion. Tuomio johtaa siihen, ettei Johaugia nähdä Etelä-Korean talviolympialaisissa helmikuussa 2018.

Johaug piti klo 13.15 alkaen tiedotustilaisuuden Italian Seiser Almissa. Ilta-Sanomat raportoi tilanteen kehittymisestä tässä artikkelissa.

14.11: Toinen Norjan hiihdon supertähti, Marit Björgen on ilmaissut tukensa ystävälleen Johaugille. Björgen on ollut Johaugin tukena siitä asti, kun tieto tämän dopingkärystä tuli julki.

– Tuomion pituus on suuri epäoikeudenmukaisuus, Björgen kommentoi norjalaismedian mukaan.

– Olen hämmentynyt siitä, että Theresen pitää maksaa niin kova hinta tapauksessa, jossa kaikki uskovat häntä. Tämä osoittaa, että urheilijoiden oikeusturva on erittäin haavoittuvainen.

14.05: Ruotsin hiihtoliiton maastohiihtopäällikkö Johan Sares piti Johaugin saamaa rangaistusta ankarana.

– Tämä on Thereselle kivulias tuomio. On luonnollisesti surullista, ettei hän pääse olympialaisiin, Sares sanoi STV:lle.

– Rangaistus on kova ottaen huomioon Johaugin tekemän virheen. Mutta minulla on täysi luotto heihin, jotka päättivät tuomiosta.

13.45: Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Röste ilmoittaa, että on pettynyt CAS:n päätökseen. ”Tässä ei ole korrelaatiota tehdyn virheen ja sen seurausten välillä, Röste sanoi VG:n mukaan.

13.43: Suomalainen huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen sanoi IS:lle, ettei yllättynyt Johaugin tuoreimmasta dopingtuomiosta.

Therese Johaug elätteli loppuun asti haavetta olympiakisoihin pääsystä. Kuvassa Johaug lokakuussa 2016 pitämässään lehdistötapaamisessa.

13.38: NRK haastatteli myös Seiser Almissa paikalla olevaa Therese Johaugin poikaystävää Nils Jakob Hoffia. Hoff sanoi tuomion olleen kova isku koko Johaugin lähipiirille.

– Yritän vain nyt olla hänen tukenaan. Tilanne on nyt tällainen. Olympiahaaveen murskaantuminen on pettymys meille kaikille. Odotus on todella pitkä. Tilanne on todella raskas, Hoff kommentoi.

Hoff koki, ettei Johaug olisi voinut toimia tilanteessaan toisin.

– Hän teki sen, mitä hänen käskettiin. Jos olet epävarma jostain, ota yhteyttä lääkäriisi. Meillä ei ole edes kompetenssia tehdä sellaista päätöstä (huulirasvan käytöstä). Therese toimi oikein, hän kysyi neuvoa asiantuntijalta, joka oli väärässä. Thereseä ei pitäisi rangaista siitä.

13.34: Johaugin asianajaja Christian B. Hjort sanoi NRK:lle olevansa CASin tuomiosta todella hämmästynyt.

– Emme osanneet odottaa tuollaista päätöstä. Perusteluja voi vain spekuloida. Tuomio on käsittämätön, lakimies kommentoi ja sanoi tuomion olevan kohtuuton.

NRK:n tiedusteli, olisiko Johaug voinut joutua kansainvälisen poliittisen pelin uhriksi.

– Sellaisissa väitteissä pitää olla varovainen. Toivon, ettei niin ole, Hjort sanoi.

Voide, josta kaikki lähti. Johaug kertoi saaneensa klostebolia elimistöönsä Trofodermin huulivoiteesta.

 

13.30: Johaugin tiedotustilaisuus päättyi, mutta luvassa on vielä norjalaismedian haastatteluja ja norjalaisvaikuttajien kommentteja. IS seuraa, miten Norjassa reagoidaan supertähden tilanteeseen.

Johaug sanoi ennen lähtöään tiedotustilaisuustilasta, että on yhä sitä mieltä, ettei toiminut tapauksessa väärin.

13.27: Manageri Jörn Ernst kertoi Johaugin kuulleen tuomiosta reilu tunti ennen tiedotustilaisuutta eli noin puolenpäivän jälkeen. Hän sanoi tiedon tulleen Johaugille suurena shokkina.

– Hän käsitteli sen kuitenkin hienosti voidakseen kävellä median eteen.

13.25: Johaug pyytää medialta rauhaa pettymyksen käsittelyyn. Hän sanoo tarvitsevansa aikaa kootakseen itsensä.

13.24: Johaug kiittää kaikkia tukijoitaan ja Norjan kansaa, joka on seissyt hänen takanaan raskaan prosessin aikana.

13.22: Norjalaistoimittaja kysyy Johaugilta, mitä hän aikoo seuraavaksi tehdä.

– Yritän käsitellä tämän järkytyksen ja ymmärtää, että unelmani ei toteudu.

13.17: Johaug pitää kyyneleet silmissä puheenvuoronsa.

– Aluksi haluan sanoa, että olen täysin murtunut. Haaveilin olympialaisista, ja nyt se unelma ei toteudu. Se on todella raskasta. En voi käsittää tätä tuomiota. Olen sanonut, etten aio luovuttaa ja pysyn yhä sen takana, hiihtotähti sanoo.

Johaugin sanoo, ettei vielä tiedä, miten selvitä valtavasta pettymyksestä.

– Minulla on yhä palo hiihtää ja olla luonnossa. Haluan vielä kilpailla ja olla joku päivä korkeimmalla korokkeella, urheilija sanoo itkien.

13.15: Johaug saapui managerinsa kanssa itkuisena median eteen. Manageri Jörn Ernst sanoo iskun olleen urheilijalle ja hänen taustajoukoilleen kova ja pyytää ymmärrystä tilanteessa.

13.12: Therese Johaugin odotetaan saapuvan pian median eteen Seiser Almissa. Johaugia tapauksessa edustanut lakifirma Hjort on tiedottanut asiakkaansa puolesta, että Johaug on ”aivan murtunut, kun häneltä jää väliin koko ensi kausi”.

Therese Johaug on maastohiihdon seitsemänkertainen maailmanmestari. Häneltä puuttuu kuitenkin yksi himoittu titteli: henkilökohtainen olympiakulta. Sitä Johaug pääsee jahtaamaan aikaisintaan talviolympialaisissa 2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?