Kerttu Niskanen ihmettelee kohua uuden valmentajansa dopingmenneisyydestä: ”Naurettava keskustelu”

Kerttu Niskasen mielestä menneet tapahtumat eivät saa vaikuttaa enää tänään.

Kerttu Niskanen yllätti ilmoittamalla pestaamalla Pekka Vähäsöyringin uudeksi valmentajakseen.

31.3.2017 9:36

Päättyvään kauteensa pettynyt Kerttu Niskanen, 28, säväytti viime sunnuntaina kertomalla, että häntä viisi vuotta valmentanut Jussi Piirainen vaihtuu kahdesti A-maajoukkueen päävalmentajana toimineeseen Pekka Vähäsöyrinkiin, 60.

Vähäsöyrinki tiedetään lajipiireissä huippuammattilaiseksi, mutta hänellä on Suomen mittakaavassa myös mittava dopingmenneisyys.

Vähäsöyrinki tunnusti helmikuussa IS:ssa, että Suomen silloisia tähtihiihtäjiä alettiin 1993 valmentaa kielletyllä epo-hormonilla.

Valmentajaguru sai 2011 ehdollisen vankeustuomion, kun käräjäoikeus katsoi hänen todistajana valehdelleen 1990-luvun dopingin käytöstä.

Kerttu Niskanen vakuuttaa, että Pekka Vähäsöyringin dopingmenneisyys ei enää paina.

Kontiolahden SM-kisoihin matkalla ollut Niskanen vaikutti suivaantuneelta valmentajavaihdoksensa innoittamaan keskusteluun.

Myös Ruotsin ja Norjan lehdistö huomioi hänen ja elämänkumppani Juho Mikkosen kiinnostavan ratkaisun.

– Aika naurettava keskustelu. Jos siinä junnataan, on parempi jättää haastattelut tekemättä. Tunnen Pekan historian: yli 20 vuotta sitten tapahtunut ei saa vaikuttaa. Minä ja Pekka elämme nyt ja katsomme tulevaisuuteen, Niskanen sanoi.

Pekka Vähäsöyrinki otti kiinnostavan valmennuspestin vastaan liikuttuneena.

Vähäsöyrinki on sanonut myös vankasti uskovansa, että nyt, toisin kuin 1990-luvulla, voi menestyä puhtaana. Dopingvalvonnan luonne on muuttunut.

– Nykyhiihtoa tuntevat ymmärtävät tämän. Jos joku ei ymmärrä, en oikein voi sille mitään.

Niskanen ja Mikkonen halusivat julkistaa vaihdoksen jo ennen kauden päättymistä, jotta uusi valmentaja ehtii rauhassa perehtyä kummankin harjoitteluhistoriaan ja suunnitella uuden harjoituskauden.

– Jussin (Piirainen) kanssa ollaan erittäin hyvissä väleissä. Muutoksen tarpeesta oli puhetta jo pitkin kautta. Pekan suuntaan minä olin aloitteellinen, hän ei ottanut yhteyttä, Vähäsöyringin lukioikäisestä saakka tuntenut Niskanen kertoi.

Kynnystä kysyä Vähäsöyrinkiä valmentajaksi madalsi, että veteraanikoutsi oli jo palannut maajoukkueympyröihin sprintteri Ari Luusuan valmentajana.

– Pekka on läpi vuosien kysellyt tavatessa treeneistäni ja kisoistani. Hän on tosi tarkkasilmäinen ja systemaattinen ja haluaa yhä oppia uutta.

Niskanen ylsi tällä kaudella maailmancupin palkintopallille Oslossa ja yhdellä Tour de Skin etapilla. Lahden MM-kisat päättyivät itkuun ja keskeytykseen 30 kilometrillä.

– Lahti oli kaksijakoinen kokemus. Paljon pettymystä, mutta myös muuta. Halusin olla siellä kova viestihiihtäjä, ja osuuteni ei mennytkään päin hanuria, Suomen pronssiviestissä toisen osuuden hiihtänyt Niskanen naurahti.

28-vuotias sivakoitsija oli yksi Suomen pronssijoukkueen jäsenistä Lahden MM-kilpailuissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?