Jelena Välben lausunnot aiheuttivat kohun – hiihtovalmentaja Toni Roponen hämmästelee: ”Ei ole sopivaa puhua noin” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Jelena Välben lausunnot aiheuttivat kohun – hiihtovalmentaja Toni Roponen hämmästelee: ”Ei ole sopivaa puhua noin”

Toni Roposen mielestä urheilijoiden julkisella kritisoinnilla on usein lyhyet jäljet.

Jelena Välbe työskentelee Venäjän hiihtoliiton puheenjohtajana. Toni Roponen on tunnettu hiihtovalmentaja.

22.3.2017 13:33

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe kritisoi maansa naishiihtäjiä kovin sanoin R-Sportin haastattelussa. Erityisesti Välben hampaisiin joutuivat Julia Tshekaljova, Polina Kalsina ja Natalia Neprjaeva.

– Miesten joukkueessa kukaan ei tuottanut minulle pettymystä. Mutta naisten joukkueessa suurimpia pettymyksiä olivat Julia Tshekaljova ja Polina Kalsina. Olen varma, että he pystyvän selvästi parempaan, Välbe sanoi.

Kenties rumimman ryöpytyksen sai Neprjaeva.

– Rehellisesti sanottuna en täysin uskonut Natalian motivaatioon. Hänen suurin ongelmansa on paino. Talvella hän ei yrittänyt tehdä asialle mitään. Ja hänen painollaan on mahdotonta hiihtää.

Natalia Neprjaeva sai isoimman ryöpytyksen Jelena Välbeltä.

Matti Heikkistä valmentava Toni Roponen luki Välben kommentit. Hän uskoi lukemansa perusteella, että hiihtopomon puheiden suhteen otettiin vapauksia.

– Jelena ei välttämättä ole sanonut aivan noin kuin painetussa muodossa on. Sen uskon, että hän on ollut turhautunut, ja silloin voi puhua ohi suunsa, mutten usko, että hän on aivan näin sanonut. Joskus Venäjällä käy näin, mutta pitää tietysti muistaa, että paikalliseen kulttuuriin kuuluu myös puhua asioista suoremmin (kuin Suomessa), puhelimitse tavoitettu Roponen kertoo.

”Ei ole sopivaa puhua noin”

Roponen – kuten kuka tahansa valmentaja – pitää itsestään selvänä, että urheilijan on oltava huippukunnossa. Kuitenkin esimerkiksi tapa, jolla Välben väitettiin puhuneen Neprjaevan painosta, ei kuulu Roposen mielestä julkisuuteen.

– Ei ole sopivaa puhua noin. Mutta kuten sanoin, en ole varma, että hän on sanonut näin.

– Ja pitää muistaa myös, että Venäjällä vaatimustaso on aivan eri luokkaa. Sotshissa Välbe sanoi, että hopea ja pronssi ovat yhdentekeviä, vain kullalla on merkitystä. Siitä voi päätellä, millainen vaatimustaso maassa on.

Omaan julkiseen käytökseensä Roposella on selvät sävelet: suojatteja suojellaan, ei ruoskita. Kovimmat palautteet annetaan kahden kesken.

– Itse en puhuisi noin valmennettavistani. Ei tuollaisia pidä julkisesti sanoa. Valmentajan ja valmennettavan suhteessa kahdenvälinen luottamus on tärkein asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?