Jelena Välbe antoi naishiihtäjille säälimätöntä palautetta: ”Hänen painollaan on mahdotonta hiihtää”

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja ei säästellyt sanojaan ruotiessaan pian päättyvän hiihtokauden epäonnistujia.

Venäläiset hiihtofanit halusivat yhteiskuviin Jelena Välben kanssa Lahden MM-kisoissa helmikuussa.

22.3.2017 6:06

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja ja entinen huippuhiihtäjä Jelena Välbe tunnetaan naisena, joka sanoo mielipiteensä kiertelemättä. Välbe, 48, ei säästellyt sanojaan myöskään käydessään venäläismedia R-Sportin haastattelussa läpi pian päättyvää maastohiihtokautta.

Venäjän hiihtomaajoukkueen vuosi on ollut kaksijakoinen. Sergei Ustjugov nousi viidellä mitalillaan Lahden MM-kisojen hiihtokuninkaaksi ja venäläisten sankariksi. Toisaalta Venäjän maajoukkueen toimintaa ovat varjostaneet dopingepäilyt, joiden vuoksi esimerkiksi hiihtotähdet Aleksandr Legkov ja Maksim Vilegzhanin eivät päässeet tänä vuonna arvokisoihin.

Yksi murheenkryyni on ollut myös Venäjän naishiihtäjien taso. Välbe sanoi pettyneensä rankasti naisten hiihtojoukkueen suorituksiin, kun R-Sportin toimittaja kysyi häneltä kauden epäonnistujista.

Jelena Välbellä riitti pohdittavaa Lahden MM-kisoissa. Yksi ilonaihe oli kuitenkin oman idolin Juha Miedon kohtaaminen.

Venäjän naishiihtäjät saivat Lahdessa yhden MM-mitalin, Julia Belorukovan ja Natalia Matvejevan parisprintin hopean.

– Miesten joukkueessa kukaan ei tuottanut minulle pettymystä. Mutta naisten joukkueessa suurimpia pettymyksiä olivat Julia Tshekaljova ja Polina Kalsina. Olen varma, että he pystyvät selvästi parempaan, Välbe sanoi.

Julia Tshekaljovan (edessä) esitykset MM-Lahdessa eivät tyydyttäneet hiihtopomo Jelena Välbeä.

Tshekaljova, 33, voitti MM-pronssia 10 kilometrillä ja viestissä Val di Fiemmen kisoissa 2013. Lahdessa Tshekaljovan paras henkilökohtainen tulos oli yhdistelmäkisan seitsemäs sija.

28-vuotias Kalsina oli puolestaan Lahdessa parhaimmillaan yhdistelmäkilpailun 14:s. Kaksikko hiihti myös Venäjän MM-viestijoukkueessa, joka sijoittui viidenneksi.

– Meillä ei ole maajoukkueessa parempiakaan hiihtäjiä. Mutta jos he ovat itse tyytyväisiä tuloksiinsa, loukkaannun. Me teemme heidän eteensä paljon, monet maajoukkueet eivät pääse harjoittelemaan ja valmistautumaan kuten me. Me elämme valtion piikkiin, ja taloudellisesta kriisistä huolimatta meiltä ei ole peruttu yhtään harjoitusleiriä. Heillä ei ole vaadittavaa luonnetta. Ei pidä vain hiihtää ja ajatella ”olenpa hyvä”, vaan taistella viimeiseen asti, Välbe linjasi.

Myös Polina Kalsina sai Välbeltä tiukkaa palautetta.

Tshekaljova kuuluu Venäjän maajoukkueen konkareihin. Hän synnytti toisen lapsensa joulukuussa 2015.

– Kesällä Tshekaljova ei harjoitellut niin lujaa, koska synnytyksestä oli kulunut vähän aikaa. Hänen pitäisi olla joukkueen johtohahmo, mutta hänen asennoitumisensa harjoitteluun on kielteinen. Se ei ole ihan oikein, Välbe ilmoitti.

Osansa Välben kritiikistä sai myös vuoden 2014 nuorten maailmanmestari Natalia Neprjaeva, 21, jonka kehitys ei ole mennyt toivottuun suuntaan.

– Rehellisesti sanottuna en täysin uskonut Natalian motivaatioon. Hänen suurin ongelmansa on paino. Talvella hän ei yrittänyt tehdä asialle mitään. Ja hänen painollaan on mahdotonta hiihtää.

ISTV haastatteli Jelena Välbeä Lahden MM-kisojen aikaan. Katso haastattelu alla olevalta videolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?