”Ei tapahtuisi Suomessa” – näin reippaasti Norjan hiihtoliitto maksaa Johaugin dopingoikeuskuluja

Therese Johaugin kulut CAS-menettelyssä nousevat helposti kymmeniintuhansiin euroihin.

Mika Kulmala ei hämmästynyt Therese Johaugiin liittyvää rahapäätöstä.

9.3.2017 15:41

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti tiistaina vievänsä norjalaishiihtäjä Therese Johaugin dopingtapauksen urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

Se merkitsi samalla urheilijalle merkittäviä lisäkuluja, jos hän hankkii ammattitaitoisen puolustustiimin tuekseen.

Norjan hiihtoliitto ilmoitti kuitenkin torstaina NRK:n mukaan, ettei prosessi maksa Johaugille mitään.

Liiton maastohiihtokomitean johtaja Torbjörn Skogstad sanoi liiton ottavan vastuulleen kulut ilman ylärajaa.

Johaug on positiivisesta dopingnäytteestään huolimatta saanut pitää koko ajan myös liiton urheilija-apurahansa, mutta hän on myös menettänyt mittavasti rahaa saamatta jääneiden kilpailutulojen ja kytkintä nostaneiden sponsorien takia.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala ei yllättynyt NRK:n uutisesta.

– Norjan hiihtoliittohan on koko ajan ottanut tästä vastuun eli sanoo maajoukkuelääkärin antaneen epähuomiossa dopingainetta sisältävän valmisteen urheilijalle. Näin liitto ehkä katsoo, että sillä on moraalis-eettinen velvoite olla mukana maksajana, mutta koska emme tunne Norjan urheilijasopimuksen sisältöä, emme tiedä, onko liitolla edes juridista mahdollisuutta toimia toisin.

Kulmalan mukaan Suomessa dopingista kärähtänyt hiihtäjä ei saisi liitolta apua, jos tämä päättäisi aloittaa CAS-prosessin.

– Positiivinen dopingnäyte purkaa meillä sopimuksen velvoitteineen automaattisesti. Eli vaikea nähdä, että tuollainen tukitoiminta olisi Suomessa mahdollista juridisesti tai edes taloudellisesti, Kulmala viittaa CAS-menettelyn kalleuteen.

Esimerkiksi toisen norjalaishiihtäjän Martin Johnsrud Sundbyn puolustus maksoi 2015–16 vähintään kymmeniätuhansia euroja, kun hänen puolestaan marssitettiin todistamaan maailman johtavia hengitystiehoidon asiantuntijoita huippujuristien lisäksi.

Suomalaishiihtäjä Juha Lallukka hävisi CAS-juttunsa 2014 Maailman antidopingtoimistolle Wadalle. Hiihtoliitto ei olut asiassa osapuoli, vaikka Lallukka käryämisaikanaan 2011 kuului A-maajoukkueeseen.

– Hän ei ollut allekirjoittanut silloisen lajijärjestön Maastohiihto ry:n urheilijasopimusta.

Hiihtoliitto on kerran kustantanut suomalaisurheilijan CAS-kulut.

– Vuonna 2010 Aino-Kaisa Saarinen haki purkua hylkäyspäätökseensä Roglan maailmancupin osakilpailussa edellisvuonna. Jos hän olisi saanut kyseisestä kilpailusta sijoituksensa mukaiset pisteet, kokonaiscupin loppusijoitus olisi ollut kolmas eikä neljäs, millä olisi ollut myös selvä taloudellinen merkitys. Sen prosessin kulut liitto maksoi.

Suomen Hiihtoliitto maksoi Aino-Kaisa Saarisen CAS-kulut vuonna 2010.

Sveitsissä toimivan urheilun vetoomuselimen sivuille tuli torstaina ilmoitus, jossa FIS kertoo valittaneensa Johaugin 13 kuukauden sanktiosta ja hakevansa siihen kiristystä.

Tapauksen ratkaisu saadaan todennäköisesti vasta ensi syksynä. Panoksena on se, pääseekö Johaug olympiakisoihin vajaan vuoden päästä.

Häneltä uupuu henkilökohtainen olympiakulta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?