Näinkö Suomeen saataisiin mäkihyppymitali? Lahden mäkimontun jättiruudulla nähtiin melkoinen yllätys - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Näinkö Suomeen saataisiin mäkihyppymitali? Lahden mäkimontun jättiruudulla nähtiin melkoinen yllätys

Lahden mäkihyppystadionin kenttäkuuluttaja Tomi Tiilikainen pääsi toteuttamaan jokaisen 1980-luvun lapsen unelman.

Lahden mäkihyppystadionin alastulorinteen suuri näyttötaulu sai uudenlaisen käyttötarkoituksen maanantaina.

27.2.2017 20:49

Yksi Lahden MM-hiihtojen murheellisemmista suomalaistarinoista on mäkihypyn alennustila. Mitalisijat ovat epärealistinen unelma – jo pääsy toiselle kisakierrokselle on tämän päivän standardeilla kelpo suoritus.

Väki Lahden mäkihyppystadionilla saattoikin joutua hieraisemaan silmiään maanantai-iltapäivänä, sillä yhtäkkiä areenalla lennettiin jälleen perinteisellä tyylillä – kuin Matti Nykänen ja Jari Puikkonen kultahypyissään 1989.

Tältä peli näytti kuuluttamossa. Tarjolla oli myös alastulorinteen jättiruutu.

Varsinaisesta mäkitornista ei kuitenkaan tällä kertaa tultu alas, eikä panoksena harmillisesti ollut MM-mitaleja. Mäkeä hypättiin stadionin jättiscreenillä. Kenttäkuuluttaja Tomi Tiilikainen pääsi muiden ohella pelaamaan Commodore 64 -pelikoneen legendaarista Winter Gamesia, kun C64 kytkettiin kuuluttamosta kiinni niin, että kuvan sai siirrettyä alastulomäen jättiruutuun.

– Joku videotiimimme jäsenistä sai sen idean, puhelimitse tavoitettu Tiilikainen naurahtaa.

Tiilikainen julkaisi Twitter-tilillään myös videon hypystä.

– En tiedä, miksi hänellä oli Commodore 64 mukana, mutta hän sanoi, että sen saa näkymään videotaululle. Kyllä mä sitten vaadin, että totta helvetissä jos on Commodore 64 ja videoscreeni tarjolla, niin mikä ettei.

Mäkihyppypeliä Lahden alastulorinteen jättiscreenillä.

Vuonna 1985 julkaistu Winter Games on yksi C64:n suosituimmista peleistä saman sarjan kesäkisapelien tapaan. Commodore 64:n eeppiset urheilupelit tuovat lämpimiä muistoja etenkin 80-luvun lapsille.

Tuohon aikaan pelejä joutui tihrustamaan muutaman tuuman kokoisilta televisioilta – pahimmassa tapauksessa jopa mustavalkoisena. Nyt Tiilikainen sai ponkaista mäkitornista pelilegendan ansaitsemalla arvokkuudella.

Tuttu näky vanhemman polven pelaajille: Commodore 64 ja valtava piuhojen suma.

– Ei pelin pelaamiseen liittynyt mitään erikoistapahtumaa. Ihan muuten vaan. Kävin vetämässä yhdistetyn mäen harjoituksen ja sitten katsoin, että täällä on Commodore!

Tiilikainen ei osannut sanoa, onko pelikoneella jatkossa käyttöä muussakin kuin hupitarkoituksissa.

Hänen oma hyppynsä toi 89,8 pistettä. Harmillisesti työkiireet veivät hänet pois kuuluttamosta ennen kilpailun saattamista päätökseen. Tiedä, vaikka Lahden mäkimontussa olisi maanantai-iltapäivänä juhlittu suomalaishyppääjän kultamitalia – valeasussa tosin, sillä Winter Gamesissa valittavina kansalaisuuksina oli mm. Kiina, Australia, Brasilia ja Espanja, mutta ei Suomea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?