Pinkkiä tytöille, sinistä pojille – professori ihmettelee Suomen hiihtäjien MM-asuja: ”Tuntuu vanhanaikaiselta” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Pinkkiä tytöille, sinistä pojille – professori ihmettelee Suomen hiihtäjien MM-asuja: ”Tuntuu vanhanaikaiselta”

Muodin tutkimuksen professori pitää Suomen edustusasuja hiihdon MM-kisoissa vanhanaikaisen sukupuolittuneina. Asujen valmistajan mukaan kyse on urheilijoiden toiveesta.

Suomen nais- ja miesurheilijoilla on eriväriset edustusasut MM-Lahdessa.­

27.2.2017 14:42

Suomen maajoukkue marssi viime keskiviikkona MM-hiihtojen avajaisten kruununa Lahden torille. Maajoukkueen moninainen ilme yllätti.

Mäkihypyn ja yhdistetyn urheilijat olivat valinneet oman valmistajansa tarjonnasta sinivalkoiset edustusvermeet. Maastohiihtäjistä miehillä oli yllään sinistä ja naisilla vaaleanpunaista.

Kontrasti muihin maihin oli voimakas, sillä muilla joukkueilla edustusasut olivat pääasiassa yhdenmukaisia.

Suomen hiihtomaajoukkueella on myös toisistaan eroavat kilpapuvut. Naisilla on vaaleanpunaista ja miehillä vihreää väritystä sinivalkoisen lisäksi.

Kerttu Niskanen julkaisi avajaisista yhteiskuvan naishiihtäjien ja Janne Ahosen kanssa Instagramissa.

Värivalinnat eivät herätä ykskantaan hurraa-huutoja. Aalto-yliopiston muodin tutkimuksen professori Annamari Vänskä piti asuja voimakkaan sukupuolittuneina.

– Urheilu on tietenkin kisojen tärkein asia. Mutta mitä asuihin tulee niin sanoisin, että tämä tuntuu vanhanaikaiselta ja turhaltakin, Vänskä kertoo.

Krista Pärmäkoski (vas.) avasi Suomen mitalitilin Lahdessa.­

Avajaisista tuttu edustusasu oli Krista Pärmäkosken yllä, kun hän sai hopeamitalinsa naisten yhdistelmäkilpailusta lauantai-iltana.

– Vaatteet on sukupuolitettu hieman kuten lastenvaatteet. Vaaleanpunaista tytöille ja sinistä pojille.

Aktiivisesti hiihtolajeja seuraava professori ihmettelee, miksi Suomi ei esiinny muiden tapaan sukupuolettomammissa asuissa.

– Yleensä urheilussa halutaan tuoda esille osaaminen eikä sukupuoli. Siksi sukupuolen esiin tuominen vaatteilla tuntuu erikoiselta, etenkin kun trendi tuntuu liikkuvan päinvastaiseen suuntaan.

Urheilijoiden toive

Edustus- ja kisa-asut suunnitelleen sekä valmistaneen urheiluvaatetusyrityksen Helly Hansenin avainasiakkuuspäällikkö Mikko Nurmela kertoo urheilijoiden tehneen asiassa aloitteen.

– Kun aloitimme yhteistyön pari vuotta sitten, niin naishiihtäjiltä tuli kaksi toivetta. Aiemmin miehet ja naiset olivat saaneet samanlaiset asut, eivätkä ne istuneet. He halusivat istuvammat asut. Sen lisäksi he toivoivat naisellisia värejä, Nurmela kertoo.

Suomen miehillä on siniset edustusasut.­

– Se on hieman perinteinen sukupuoliajattelun malli, mutta koska naiset ovat aikoinaan ilmoittaneet, että aina saavat tummansinistä, mustaa tai valkoista. Vaatteiden unisex-mallit eivät koskaan istuneet hyvin. Kuuntelimme suunnitteluprosessissa urheilijoiden ääntä.

Oliko juuri vaaleanpunainen naishiihtäjien toive?

– Valinta lähti alun perin kisa-asujen suunnittelusta. Se on esitelty maajoukkueelle, ja perusväriyhdistelmät ovat sen kautta valikoituneet. Väritys muuttuu taas ensi vuonna.

Erityisen voimakas kontrasti on edustusasuissa, joissa naisten takit ovat kokonaan vaaleanpunaiset.

– Tiedän, että pinkki on väritys, joka koetaan tyttö–poika -maailmaan hyvin jakavaksi. Magenta on ollut viimeiset 2–3 vuotta tasaisesti käytössä eri pinnoissa. Naisten maajoukkue on toivonut istuvampia vaatteita ja hieman naisellisempia värejä.

Suomen naisten kisa-asussa on vaaleanpunaisia korostuksia. Miesten kisa-asussa on vihreää.­

– Se on osittain kompromissi kokonaiskuvan ja täysin yksilöllisen tuotteen kohdalla. Urheilijat ovat esikuvia nuorille tytöille ja pojille. Haluamme tarjota urheilijoille heidän toiveidensa mukaisia vaatteita, mutta on myös huomioitava, että junioritytöt ja muut seuraavat (kisoja). Haluamme, etteivät naiset ja miehet ole täysin yksi yhteen samassa värimaailmassa, tummissa tai sinivalkoisissa yhdistelmissä.

Nurmelan mukaan ensi vuoden olympiakisoissa painottuu perinteisempi sinivalkoinen väritys.

”Kisa-asu on muutakin kuin kisa-asu”

Kuultuaan Nurmelan taustoituksen professori Vänskä muistuttaa, että vaatteiden värillä viestitään aina. Vaaleanpunainen on koodattu voimakkaasti naisten ja nuorten tyttöjen väriksi.

Suomen miesten kilpa-asussa on hienovaraisia vihreitä aksentteja.­

– ”Hieman naiselliseksi” tuo vaikuttaa aika yliampuvalta. Vastuu asetetaan urheilijoille, vaikka valmistaja on se, jolla on asiantuntemusta vaatteiden suunnittelusta ja vaatteiden välittämistä merkityksistä. Istuvuus on tietysti erittäin tärkeää, mutta värispektristä löytyy monia muitakin värejä ilmaisemaan naisellisuutta.

– Kisa-asu on muutakin kuin kisa-asu. Se on myös suomalaisten arvojen mainos maailmalle. Suomi tunnetaan tasa-arvon mallimaana ja sen Suomi myös yleensä kertoo muulle maailmalle. Mitä tällä asulla halutaan kertoa? Näin kliseinen sukupuolittaminen on vahvassa ristiriidassa tasa-arvon ihanteen kanssa.

Vänskän mielestä urheilun pitäisi olla asuasioissa pääroolissa.

– Kyse on huippu-urheilusta ja siitä, miten näkee urheilulliset naiset. Huippu-urheilijat ovat hyvin erityisiä ihmisiä. Miten sen voisi viestiä?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?