Lahden MM-kisojen avauspäivän puhutuin nimi Adrián Solano ensimmäisestä hiihtokokemuksestaan: ”Luulin kuolevani”

Adrián Solano sanoo muistavansa Lahden MM-kisamatkan rankat vaiheet loppuelämänsä.

22.2.2017 19:56

Lahden MM-kisojen maalialueella hymyili keskiviikkoiltana onnellinen nuori mies. Venezuelalaishiihtäjä Adrián Solano sai kompuroinnillaan ja sitkeydellään osakseen koko kisayleisön huomion, vaikka joutuikin jättämään 10 kilometrin karsintakisan puolivälissä kesken.

22-vuotias urheilija ei ollut ennen nähnyt lunta. Hän on harrastanut rullahiihtoa kotimaassaan vuoden – pääasiassa viikonloppuisin. Ei siis ihme, että jopa tähtihiihtäjien vaikeiksi kuvailemat Lahden MM-maastot olivat eteläamerikkalaiselle shokki.

– Oli äärimmäisen vaikeaa, mutta hauskaa. Se oli seikkailu. Ennen kilpailun alkua en ollut käynyt tutustumassa reittiin ollenkaan, joten kaatuilin koko ajan, Solano kertasi kokemustaan kisan jälkeen Ilta-Sanomille.

– Kun laskin isoa mäkeä alas, luulin kuolevani. Aurasin ja toivoin, ettei kukaan laske päälleni.

Vuosi rullasuksilla

Noin 800 000 asukkaan Maracayn kaupungista kotoisin olevan Solanon hiihto- tai pikemminkin rullahiihtoharrastus alkoi noin vuosi sitten, kun tämä tutustui opiskelijatapahtumassa hiihtoa harrastaneeseen Venezuelan maajoukkueen César Baenaan.

Juuri César Baena ja tämän veli Bernardo (karsinnan 53. ja 52.) houkuttelivat Solanon Lahden MM-Laduille.

– Kun kerroin äidilleni, että haluan harrastaa hiihtoa, hän ei uskonut sitä, Solano kertoi.

Venezuelan Adrian Solano (vas.) ja Cesar Baena huoltokopissaan.

Solanon oli tarkoitus harjoitella ennen MM-kisoja Baenojen kanssa Ruotsissa, mutta hänen matkansa Tukholmaan katkesi tylysti Pariisin lentokentälle. Charles de Gaullen kentän viranomaiset eivät uskoneet Solanon olevan hiihtäjä, vaan epäilivät tätä rikolliseksi. Solano palasi kotimaahansa ja hautasi ajatuksen MM-kisoista.

Maanantaina, kaksi päivää ennen MM-kisojen avausta Solanon puhelin soi. Hänelle kerrottiin, että suomalaiset olivat keränneet kasaan lentolippurahat. Alkoi matka Venezuelan pääkaupungista Caracasista Madridiin ja sieltä Amsterdamin kautta Helsinkiin.

”En nukkunut ollenkaan”

Solano saapui Suomeen keskiviikkona aamuyöstä. Iltapäivällä oli miesten 10 kilometrin perinteisen karsintakisa.

– En nukkunut ollenkaan. Saavuin Helsingin lentokentälle yöllä, jossa Aleksi (Valavuori) oli vastassa. En ollut eläessäni nähnyt niin paljon mediaa, vaikka toimin kotimaassani poliittisessa opiskelijaliikkeessä. Olimme Vierumäellä aamuyöstä ja siellä aloin kertoa kavereilleni, mitä kaikkea minulle on tapahtunut.

Missä harjoittelitte keskiviikkona aamupäivällä ennen kisaa?

– Pojat veivät minut harjoittelemaan ennen kisaa jonnekin aukealle, joka ei ollut osa kisalatuja. He ovat kunnon paholaisia, he sanoivat, että ”laske kisassa iso mäki alas rauhallisin mielin, niin mitään ei tapahdu”, Solano nauroi päätään pudistellen.

Rankan matkustus- ja kisarupeaman jälkeen päällimmäisenä Solanon mielessä oli kiitollisuus.

– Olen kiitollinen suomalaisille enkeleilleni, jotka auttoivat minut tänne. Lisäksi olen kiitoksen velkaa kaikille, jotka ovat tukeneet minua kotimaassani. Venezuelassa olen töissä kolmessa paikassa. Ilman pomojeni ymmärrystä ja apua en olisi päässyt treenaamaan ollenkaan.

Yksi intohimo ajaa Solanon kohdalla hiihdonkin ohi. Hän on siviiliammatiltaan kokki.

– Jos hiihto sai minut rakastumaan, eurooppalainen keittiö räjäytti tajuntani, Solano nauroi.

– Unelmani on myös opiskella eurooppalaista keittiötä ja oppia sen salat. Minulla on mukana ansioluetteloitani, jos joku Suomessa haluaisi palkata minut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?