Venezuelalaishiihtäjä Adrián Solano, 22, laskeutui Suomeen: ”En ole uskoa tätä” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Venezuelalaishiihtäjä Adrián Solano, 22, laskeutui Suomeen: ”En ole uskoa tätä”

Adrián Solano, 22, saapui Suomeen.

22.2.2017 1:05

Isoja takaiskuja MM-kisamatkallaan kokenut venezuelalaishiihtäjä Adrián Solano on saapunut Suomeen.

Joukkuekaveri César Baenan mukaan Solano oli aiemmin matkalla Ruotsiin, mutta tuli pidätetyksi Pariisissa. Ilman luotto- tai pankkikorttia matkanneella Solanolla oli vain 20 euroa käteistä rahaa. Viranomaiset epäilivät Solanoa Baenan mukaan rikolliseksi.

Kotimaahansa Baenan mukaan lähetetyn Solanon tarina levisi. Maanantaina Aleksi Valavuori pisti pystyyn rahakeräyksen, jonka tarkoitus oli kerätä varoja Solanon saamiseksi MM-Lahteen.

Projekti meni komeasti maaliin. Solanon jatkolento Amsterdamista Helsinki-Vantaalle laskeutui tiistai-iltana kello 23.55.

– En ole uskoa tätä. Olin jo menettänyt toivoni. Mutta minua ei harmita mikään, ei edes Pariisin tapahtumat, Solano kertoi Ilta-Sanomille puhelimitse tulkin välityksellä.

Solano soitti jo äidilleen kotiin Venezuelaan ja kertoi terveiset kylmästä Helsingistä.

Ladies and gentlemen! Adrian Solano is finally in Finland! #Lahti2017 pic.twitter.com/Ob3rQx37VI— Aleksi Valavuori (@Valavuori) February 21, 2017

Ensimmäistä kertaa ikinä lumelle pääsevä Solano on aiemmin vain rullahiihtänyt.

Luntakaan Solano ei vielä ollut noin kello 00.30 nähnyt. Hän seisoi yhä sisällä terminaalissa. Ulkona oli niin pimeää, ettei venezuelalainen ollut erottanut lunta lentokoneen ikkunoista.

Hiihtäjä on valtavan kiitollinen häntä auttaneille.

– En ollut uskoa sitä todeksi, Solano kuvaili reaktiotaan suomalaisten keräykseen.

Solano kokee, ettei pysty maksamaan häntä auttaneille takaisin.

Hienon urheilutarinan pääosaan hän on kuitenkin noussut.

– Olo on kuin pikkupojalla, venezuelalainen kuvaili tuntojaan keskiviikon 10 kilometrin perinteisen karsintahiihdosta.

Aleksi Valavuori polkaisi käyntiin rahakeräyksen Adrián Solanon hyväksi.

Keräyksen käyntiin pannut Valavuori oli Helsinki-Vantaalla vastaanottamassa Solanoa.

– Siitä on noin 30 tuntia, kun reagoitiin Solanon tarinaan. Melkoinen matkahan tämä on ollut, Valavuori sanoi.

Valavuori ylisti Solanoa, joka ei lannistunut, vaan lähti uudestaan Venezuelasta kohti tuntematonta, vaikka hänet oli jo kerran käännytetty takaisin kotiinsa. Urheiluvaikuttaja antoi myös tunnustusta suomalaisille, jotka lähtivät tukemaan tuntematonta 22-vuotiasta.

– Olen tuhottoman iloinen siitä, miten suomalaiset lähtivät tähän mukaan. Se on hieno viesti, kun ihmiset lähtevät tukemaan urheilijaa, jolta kukaan ei ehkä odota maailmanmestaruutta tai mitalia. Suomen urheilukulttuuri on perinteisesti keskittynyt aika paljon menestykseen. On hienoa, että autetaan vähempiosaista. Tämä on hieno tarina. Solanon tapaus on saanut kansainvälistäkin huomiota, ja tämä antaa tosi hienon kuvan suomalaisista.

Solanon tarina kiinnosti suomalaismedian lisäksi vahvasti ainakin ruotsalaisia. Venezuelalaista oli Helsinki-Vantaalla vastassa Ruotsin suurimman sanomalehden Aftonbladetin toimittaja ja kuvaaja.

Jutun alkupäätä täsmennetty 22.2. klo 21.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?