Huippulahjakas Johanna Matintalo teki oikean lajivalinnan – olympiavoitto laduilla on aito mahdollisuus

Suomesta pääsee maailman huipulle todennäköisemmin hiihtäjänä kuin puolimailerina, kirjoittaa Pekka Holopainen.

21.2.2017 19:22

Turussa yleisurheiltiin kesällä 2011 melko aneemiset Kalevan kisat. Suomalaisten odotukset Daegun lähestyvistä MM-kisoista olivat matalalla, eikä pessimistin sillä kerralla tarvinnut pettyä.

Mutta yksi kirkas valo Urheilupuistossa pilkahti. Pöytyän Urheilijoiden 14-vuotias Johanna Matintalo paransi kisoissa 800 metrin ennätystään yhteensä kuusi sekuntia ja otti SM-hopeaa ajalla 2.05,87.

Matintalo oli sillä hetkellä maailman nopein 14-vuotias tyttöpuolimaileri. Viisi ja puoli vuotta myöhemmin tuo aika on yhä hänen ennätyksensä, ja jääkin sellaiseksi.

Viime keväänä Matintalo hautasi lopullisesti ajatukset maailmanhuipun tavoittelusta ratajuoksussa ja harjoitteli ensimmäistä kertaa kesällä maastohiihtäjän ohjelmalla.

Häkellyttävää

12. sija Otepään raskaassa 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa on häkellyttävimpiä asioita suomalaisessa kestävyysurheilussa aikoihin – vaikka naiset hiihtivätkin etelävirolaisessa maastossa varsin epätasalaatuisilla suksilla. Tasoerot eivät todellisuudessa ole aivan tätä luokkaa.

Matintalon kotimaisen suksivalmistajan pakasta löytyi keliin upea pari, ja juoksijan hapenotto ei piiputtanut vetisissä juoksunousuissa. Mutta aikamoinen kerroin olisi ennen kilpailua annettu arviolle, jossa Matintalo kepittää Lahden MM-työtehtävistä kamppailevat Kerttu Niskasen, Aino-Kaisa Saarisen, Laura Monosen ja Anne Kyllösen.

Hieno tulevaisuus

Tuore nuorten MM-kisojen hopeamitalisti pääsi Otepäähän varapaikalta antamaan MM-näyttöä, ja hän käytti paikkansa upeasti. Päävalmentaja Reijo Jylhän mukaan Matintalo teki suorastaan ”Iivon Sotshit”. Lausunto sisälsi hieman lapinlisää, mutta Matintalon, Eveliina Piipon ja Anita Korvan kaltaisten huimassa kehitysvaiheessa olevien urheilijoiden ansiosta naisten maajoukkuehiihdon tulevaisuus näyttää erinomaiselta ikääntyvän rungon takana.

Vahva yleisurheilutausta ei tietenkään hiihdon kaltaisessa lajissa ole mikään kummajainen. Ruotsia edustaa Lahdessa Ebba Andersson, joka on kestävyysjuossut nuorten arvokisoissa finaalitasolla. Vammojenkin vaivaamana Matintalo otti lusikan kauniiseen käteen.

Suomalainen olympiafinaalitason puolimaileri ei suoraan sanoen kuulosta kovin realistiselta ajatukselta, mutta naisten hiihdon olympiavoitto on oikeasti suomalaisten ulottuvilla joka neljäs vuosi.

Huonolumisessa Varsinais-Suomessa asuvalle loistokas hiihtoura jää kuitenkin haaveeksi, joten huippu-urheiluun tällä hetkellä täysin ammattimaisesti satsaava Matintalo muutti poikaystävänsä, Lahden MM-joukkueen varamiehen Lauri Vuorisen kanssa Rovaniemelle.

Vaikka Matintalo ei ole todellisuudessa maailman 12. paras perinteisen naishiihtäjä, nuoret uskalikot tarvitsevat jossain kohtaa juuri tällaista uskonvahvistusta. Krista Lähteenmäki ja Pirjo Manninen toki olivat jo aikuisten arvokisamitalisteja Matintalon iässä.

– Sain itse samanlaisen uskonvahvistuksen myös 20-vuotiaana, kun olin Trondheimin kolmellakympillä 12:s. Tuli fiilis, että tästä voi tulla jotain, Kerttu Niskanen muisteli onniteltuaan lämpimästi Matintaloa.

Lue lisää Pekka Holopaisen kolumneja tämän linkin takaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?