Maastohiihto

Miksei MM-Lahden laduissa vedetty kotiinpäin? ”Suomella olisi ollut loistava sauma taktikoida”

Julkaistu:

MM-hiihto
Lahden latuprofiilit eivät suosi suomalaishiihtäjiä.
Huomenna käynnistyvien Lahden MM-kisojen latuprofiileista löytyy kummallisuuksia. Erityisesti miesten ja naisten viesteissä ja yhdistelmäkilpailussa perinteisen ja vapaan ladut ovat jopa selvästi erimittaisia.

Esimerkiksi miesten 4x10 kilometrin viestissä perinteisen yksittäinen osuus on 9,76 ja vapaan vastaava lähes 11,4 kilometriä pitkä. Kummallisuus on siinä, että vahvan perinteisen hiihtotyylin maan Suomen olisi kuvitellut kääntävän ladut juuri toisinpäin.

MM-kisahistoriassa isäntämaat ovat taktikoineet läpi vuosikymmenten. Viime viikolla Urheilusanomat paljasti, että Lahden MM-kisoissa 1989 vedettiin jopa härskisti kotiinpäin kisalatujen kohdalla.

Miksi ihmeessä Suomi ei taktikoinut nyt, vaikka se olisi siten saanut merkittävää etua muutamaan tärkeään starttiin, vieläpä hyväksytysti?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysymys mietityttää Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntijaa Jari Isometsää.

– Vapaan ja perinteisen ladut eivät ole arvokisoissa koskaan täysin samanmittaisia, mutta nyt ero niiden välillä on todella huomattava. Tässä Suomella olisi ollut loistava sauma taktikoida, Isometsä sanoo.


– En tiedä tarkalleen, miten suuresti FIS:n (Kansainvälinen hiihtoliitto) oma kanta vaikuttaa tässä asiassa, mutta ilman muuta siihen olisi ainakin pitänyt pyrkiä vaikuttamaan. Ja varmasti siihen olisi myös pystynyt vaikuttamaan!

Suomen MM-hiihtäjistä miesten puolella vain Matti Heikkinen pysyy vapaalla maailman kärjen vauhdissa, eikä tilanne naisten puolella ole yhtään kaksisempi. Vain Krista Pärmäkoski on kuluvalla kaudella yltänyt kärkivauhtiin vapaalla, mutta hänenkin kohdallaan perinteinen on vahvempi hiihtotapa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tässä on vielä sekin, että maastollisesti Lahden vapaan osuudet ovat hieman perinteisen vastaavia raskaampia, Isometsä tietää.

Miesten yhdistelmäkisassa perinteisen osuus on noin 14,7 ja vapaan noin 15,7 kilometriä pitkä. Naisten puolella suhde on sama, mutta matkat sekä viestissä että yhdistelmäkisassa ovat puolta lyhyempiä.

– Vajaan puolentoista kilometrin heitto voi tarkoittaa ajallisesti tosi paljon. Jos jollekin tulee noutaja kesken matkan, siinä on noin puolitoista kilometriä enemmän aikaa jäädä kärjelle, Isometsä muistuttaa.

– Ei tämä mitalien kohtaloa todennäköisesti ratkaise, mutta tästä oli kyllä etukäteen muistutettu MM-järjestäjiä.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala ei ollut aivan varma, millä tavoin FIS:n kanta oli painanut kisaladuista päätettäessä.

– Arvelen, että Suomella oli ainakin jonkinlainen mahdollisuus vaikuttaa asiaan, Kulmala kommentoi.

– Asian voi kuitenkin nähdä myös niin, että nyt Matti Heikkisellä on enemmän aikaa pudottaa kilpailijat kyydistään miesten viestin ankkuriosuudella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt