Johaugin tapaus kertoo: toimi näin, dopinghuijari!

Therese Johaugin tapaus antaa mainion esimerkin dopinghuijareille, kirjoittaa Mikko Marttinen.

10.2.2017 16:33

Norjan urheilun keskusjärjestö langetti perjantaina 13 kuukauden kilpailukiellon hiihtotähti Therese Johaugille. Mikäli rangaistus kestää valituksen Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin, on kyseessä merkittävä ennakkotapaus.

Tästä lähtien vilpilliset urheilijat voivat nopeuttaa palautumista ylirasitustilasta seuraavasti:

1. Kun urheilija on havainnut ajautuneensa ylirasitustilaan, ottaa hän yhteyttä maajoukkueensa lääkäriin palautuksen nopeuttamiseksi.

2. Lääkäri käy ostamassa apteekista anabolista steroidia sisältävää lääkettä. Tätä lääkettä ei ole tarvetta käyttää, mutta sen käyttämiselle pitää keksiä syy, esimerkiksi huulien vakava rohtuminen.

3. Lääkäri annostelee urheilijalle palautumista nopeuttavaa anabolista steroidia, joka on kielletty aine.

4. Jos urheilija joutuu lähiaikoina dopingtestiin, kirjoittaa hän testilomakkeeseen anabolista steroidia sisältävän lääkkeen nimen.

5. Kun käry käy, urheilija ja lääkäri kertovat tarinansa yhteneväisesti. Urheilijan on tärkeä vakuuttaa, että hän luotti lääkäriinsä, joka vannoi että peitteeksi ostetussa lääkkeessä ei ole kiellettyjä aineita.

Fredrik Bendiksen

Mikään ei todista, etteivätkö Therese Johaug ja Norjan hiihtomaajoukkueen nyt jo entinen lääkäri Fredrik Bendiksen olisi toimineet juuri edellä mainitulla tavalla.

Toisaalta on täysin mahdollista, että Bendiksen teki hirvittävän virheen antaessaan Johaugille epähuomiossa anabolista steroidia sisältävää lääkevoidetta. Mikäli näin todella kävi, ei Johaugilla ollut mitään syytä epäillä kokenutta urheilulääkäriä. Tässä tapauksessa 13 kuukauden kilpailukielto on hiihtäjälle raskas koettelemus.

Dopingvalvonnan toimivuuden kannalta on välttämätöntä, että positiivisen näytteen jälkeen todistelutaakka lankeaa urheilijalle. Tässä tapauksessa Johaugin on siis pitänyt vakuuttaa tuomioistuimet siitä, että hän puhuu totta.

Toistaiseksi Johaug on tässä onnistunut. Samalla hän on luonut toimivan selitysmallin tuleville vilpintekijöille. 13 kuukauden kilpailukielto on paljon helpompi lusittava kuin neljä vuotta, anabolisten steroidien käytöstä normaalisti seuraava rangaistus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?