Asiantuntija ihmettelee Johaugin dopingrangaistuksen perusteita – ”En löytänyt tällaista ennakkopäätöstä” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Asiantuntija ihmettelee Johaugin dopingrangaistuksen perusteita – ”En löytänyt tällaista ennakkopäätöstä”

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste arvelee, että Therese Johaugin dopingtuomiosta valitetaan CASiin.

10.2.2017 15:53

Tunnettu urheilujuristi Olli Rauste ei yllättynyt, kun kuuli Ilta-Sanomilta Norjan hiihtotähden Therese Johaugin saaneen 13 kuukauden rangaistusseuraamuksen. Sen sijaan häntä hämmästytti se, että päätösperusteluissa kerrottiin rangaistuksen olevan CAS:n linjausten mukainen.

Rauste on yksi CAS:n välimiestuomareista.

– En ole löytänyt päätösten joukosta tällaista ennakkopäätöstä. Sen sijaan löysin esimerkiksi jamaikalaista juoksijaa koskevan päätöksen, jossa urheilija oli nähnyt käyttämänsä aineen sisällön selvittämiseksi todistetusti paljon enemmän vaivaa kuin Johaug ja silti saanut erittäin ankaran tuomion. En yllättyisi valituksesta, mutta se ei ole minun päätettävissäni.

Poliittisesti Johaugin tuomio on Rausteen mukaan linjassa.

– Se on niin kova, että se saattaa vähentää haluja valittaa. Mutta se on niin lyhyt, ettei kansallisikonilta viedä mahdollisuutta voittaa ensimmäistä henkilökohtaista olympiakultaa ensi vuonna. Tämä oli tavallaan se kovin, mitä norjalainen järjestelmä saattoi kansallisaarteelle antaa.

Rausteen mukaan on myös mahdollista, ettei Norjassa tunneta Wadan dopingsäännöstöä ja CAS:n päätöslinjauksia yhtä hyvin kuin jossakin muualla.

– Heillähän ei ole sellaista dopingtapausten prosessointihistoriaa kuin monilla muilla mailla.

Jutun pääkuvana olevalla videolla IS:n Mikko Knuuttila ja Pekka Holopainen keskustelevat Johaugin saamasta dopingtuomiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?