VG: Miksi punaista dopingmerkintää ei huomattu? 12 kysymystä, joihin Therese Johaugin kuuleminen antoi vastauksen - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

VG: Miksi punaista dopingmerkintää ei huomattu? 12 kysymystä, joihin Therese Johaugin kuuleminen antoi vastauksen

Norjan hiihdon supertähden kuulemistilaisuus sai päätöksensä torstaina iltapäivällä.

Therese Johaug ja hänen asianajajansa Christian B. Hjort yrittivät vakuuttaa, ettei hiihtäjä käyttänyt klostebolia tahallaan.

26.1.2017 22:25

Anabolisesta steroidista klostebolista syyskuussa kärähtänyt Norjan tähtihiihtäjä Therese Johaug oli Norjan urheilun keskusjärjestön NIF:n kurinpitoelimen kuultavana keskiviikkona ja torstaina.

Käsittelyssä kuultiin dopingtapauksen eri osapuolia. Johaug väitti klostebolin joutuneen elimistöönsä Trofodermin-rasvasta, jonka Norjan maajoukkueen lääkäri Fredrik Bendiksen määräsi hänelle Italian harjoitusleirillä palaneiden huulien hoitoon.

Oslossa järjestetty kuulemistilaisuus sisälsi lukuisia puheenvuoroja. Kuultavina olivat Johaugin lisäksi muun muassa Bendiksen, toinen norjalaistähti Marit Björgen ja Norjan antidopingtoimikunnan edustaja.

Tuomio tapauksesta tulee kuukauden sisällä. Johaug toivoo selviävänsä kärystä vuoden tuomiolla. Sitä ennen spekulointi tähtihiihtäjän kohtalosta käy kovana.

Johaugin kuuleminen kesti kaksi päivää. Tuomiota tapauksesta odotetaan kuukauden sisällä.

Norjalaislehti VG listasi 12 kysymystä, joihin saatiin keskiviikon ja torstain kuulemisessa vastaus.

1. Miksi maajoukkueen lääkäri Fredrik Bendiksen ei tarkistanut, että hänen lääkärinlaukkunsa sisälsi tarvittavat lääkkeet ennen kuin hän lähti Norjasta Italian harjoitusleirille? (Bendiksen kertoi ostaneensa Johaugille Trofodermin-voiteen livignolaisesta apteekista, koska lääkärillä ei ollut laukussaan tarvittavaa rasvaa.)

Vastaus: Bendiksenin mukaan hän ei tiennyt, että rasva ei ollutkaan hänen laukussaan ennen kuin vasta Livignossa.

2. Miksi rasvan hakemisessa kesti niin pitkään?

Vastaus: Bendiksenin mukaan hän eli Livignossa hektisiä päiviä. Hänen piti käydä myös Stelviossa, koska maajoukkuehiihtäjä Hans Christer Holunder oli kaatunut ja loukannut olkapäänsä. Lääkäri palasi hotellille vasta kello 16.30.

3. Miten niin kokenut lääkäri pystyi ostamaan lääkettä italialaisesta apteekista tarkistamatta, mitä lääke sisältää?

Bendiksenin vastaus: Luin kyllä pakkauksesta, että se sisälsi klostebolia. Minullekin on mysteeri, miksi en tarkistanut, onko se Wadan kiellettyjen aineiden listalla. Kuten sanoin lehdistötilaisuudessa, olen viettänyt paljon aikaa pohtien, miksi asia ei juolahtanut mieleeni.

4. Miten Bendiksen ei huomannut Trofodermin-voiteen pakkauksessa olevaa punaista dopingmerkintää?

Vastaus: Bendiksenin mukaan hän ei koskaan nähnyt dopingmerkintää pakkauksessa ennen kuin hänelle näytettiin kuvaa pakkauksessa lokakuun 13. päivänä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Therese Johaugin kärystä kerrottiin julkisuuteen 13. lokakuuta pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

5. Miten se on mahdollista, kun kyseessä on henkilö, jolla on 36 vuoden kokemus urheilulääkärinä?

Bendiksenin vastaus: Minun on myönnettävä, että minun on edelleen vaikea selittää sitä. Ymmärrän, että tein väärän arvioinnin, olin luultavasti niin keskittynyt siihen, että minun piti löytää rasva, jossa olisi antibakteereja. Kutsumme sitä päätösprosessin liian aikaiseksi lopettamiseksi.

6. Miten oli mahdollista, että Therese Johaug ei huomannut Trofodermin-pakkauksen punaista dopingmerkintää?

Johaugin vastaus: Muistan, että hän (Bendiksen) istui minua vastapäätä. Hän ojensi pakkauksen minulle pöydän äärellä, nojauduin taaksepäin tuolissani ja puhuimme, kuinka voidetta tulisi käyttää.

7. Miksi Johaug luotti sokeasti lääkäriinsä?

Vastaus: Johaugin asianajajan mukaan urheilija täytti velvollisuutensa kysyessään lääkkeen sisällöstä lääkäriltään. Lisäksi tuli ilmi, ettei kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan sovellus toiminut Johaugin kännykässä, joka toimi android-käyttöjärjestelmällä.

8. Kuinka paljon klostebolia Johaugin näytteessä oli?

Vastaus: 13 nanogrammaa millilitrassa.

9. Miten tutkimukset tai tieteelliset testit käyvät yhteen Johaugin selityksen kanssa?

Dopinglaboratorion edustajan vastaus: Analyysimme mukaan hänen selityksensä Trofoderminin käytöstä on uskottava, mutta emme voi rajata pois muunlaisen käytön mahdollisuutta.

 

10. Miten Norjan antidopingtoimikunnan Antidoping Norgen tutkimus asian tiimoilta on edennyt?

Vastaus: Norjan ADT on kuulustellut 12 henkilöä. Antidopingviranomaiset ovat olleet Italiassa tutkiakseen tapahtumien kulkua. He tutkivat Johaugin Trofodermin-voiteen sarjanumeron, tarkistivat Bendiksenin tilitapahtumat ja Johaugin tekstiviestit.

11. Vierittääkö Johaug kaiken syyn tapahtuneesta maajoukkuelääkäri Bendiksenin niskaan?

Johaugin vastaus: Tiedän, että käyttäjän vastuulla on tarkistaa lääkkeen sisältö. Minä täytin velvollisuuteni kysymällä pitkän kokemuksen omaavalta Fredrikiltä asiasta.

12. Millä perusteilla Johaugin asianajaja hakee asiakkaansa vapauttamista kilpailukiellosta?

Vastaus: Molemmat käsittelyn osapuolet viittasivat muihin urheilun vetoomustuomioistuimen CASin antamiin tuomioihin. Osapuolet olivat kuitenkin erimielisiä, täyttikö Johaug velvollisuutensa kysymällä pelkästään Bendikseniltä neuvoa.

Johaugin dopingkäry on ravisuttanut norjalaista hiihtourheilua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?