Laturaivo iski Juha Mietoon – hiihtolegenda kertoo: ”Se hinkkasi siinä hissun kissun” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Laturaivo iski Juha Mietoon – hiihtolegenda kertoo: ”Se hinkkasi siinä hissun kissun”

Julkaistu: 20.1.2017 9:28

Juha Mieto koki laturaivoa armeija-aikanaan.

Hiihtolegenda Juha Mieto oli pikavisiitillä Helsingissä torstaina. Mieto oli tapaamassa fanejaan MM-lahden merkeissä ja olikin suosittu juttukaveri.

Valokuvaamisen välissä hän ehti kommentoida viime aikoina puhuttanutta ilmiötä, laturaivoa. Erityisesti ohitustilanteet ruuhka-aikana ovat saaneet osan hiihtäjistä raivon valtaan.

Laturaivo ei ole Miedollekaan aivan tuntematon juttu.

– Olin 20-vuotiaana armeijassa leirillä Sodankylässä. Silloin siellä hiihteli sen aikainen kenraali Yrjö Keinonen. Meitä harmitti, kun se hinkkasi siinä ladulla hissun kissun, Mieto muistelee.

– Vääpeli sanoi, että seuraavan kerran kun kenraali on ohitettavana, pitää sanoa, että ”Herra kenraali, saanko ohittaa”. Se meni ihan hyvin, mutta kyllä minäkin laturaivosta jotain muistan.

”Mietaa” kuitenkin myöntää, ettei enää vanhemmalla iällä ole jaksanut hermostua. Hänen mukaansa jokainen ladunkäyttäjä voisi katsoa peiliin.

– Jotkut ovat ottaneet vähän liian tarkasti tuon asian. Pitäisi olla tilaa, jos joku haluaa mennä ohi.

Juha Mieto (vas.) on hyvä ystävä aikanaan pahimman kilpakumppaninsa Thomas Wassbergin kanssa. Herrat kohtaavat ladulla huhtikuussa.

Juha Mieto (vas.) on hyvä ystävä aikanaan pahimman kilpakumppaninsa Thomas Wassbergin kanssa. Herrat kohtaavat ladulla huhtikuussa.

Kilpakentillä Mieto ei kuitenkaan ole raivoa todistanut.

– Ei sellaista ole miesten kesken. Nuorten sarjoissa oli enemmän sitä, ettei väistetty. Kun miehet tulevat miesten sarjaan, ei siellä olla ladun tukkona.

– Täytyy sanoa, että kauniimpi sukupuoli on pikkuisen kriittisempi. Siellä voi käydä niin, että ei anneta latua, vaikka pyydettäisiin, hän paljastaa.

Maailmancupiin menossa

Kurikasta aamulla pääkaupunkiin saapunut Mieto kertoo, että kotipaikkakunnalla ei ole vielä kunnolla lunta hiihtämiseen. Kilometrejä ei ole mittarissa, mutta niiden määrää pitäisi pikkuhiljaa kasvattaa, ”ettei mene paikat kipeiksi”.

– Tarkoitus on ja pitääkin hiihtää. Menen 8.4. maailmancupin pitkien matkojen finaalikoitokseen Ylläkselle ja Leville hiihtämään Wassbergin (Thomas) ja Brån (Oddvar) kanssa hiihtämään. Sen verran pitää valmistautua, että on kiva hissun kissun hiihdellä.

Veriseen kilpailuun Mieto ei vanhojen kilpakumppaneiden kanssa lähde.

– Turpiin saa ottaa. Herrat on niin sinkeän näköisiä, että vaikka olisi rytylliä takapuolessa, ei niille pärjää, Mieto ilmoittaa.

– Eikä meillä ole enää keskinäistä kisaa. Ollaan sen ajan huippu-urheilijoita, että vaikka tosissaan mentiin ja oli tappamisen meininki, kisan jälkeen oltiin parhaita kavereita. Silloin ei rahat ja sponsorit olleet niin isossa osassa. Ei ajateltu, että piru tuo sai nuo paljon enemmän kuin minä.

Juha Mieto oli vieraana Urheilugaalassa tiistaina.

Juha Mieto oli vieraana Urheilugaalassa tiistaina.