Hiihtolegenda Wassberg haluaa eroon susista – ”Maaseudulla ei enää olla kaukana siitä, että susi nappaa lapsen”

Julkaistu:

Maastohiihto
Thomas Wassberg riemuitsi Ruotsin korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä.
Legendaarisesta Thomas Wassbergistä, 60, on tullut kotimaassaan Ruotsissa erittäin vahva sudenmetsästystä ajavan ryhmittymän äänitorvi.

Wassberg iloitsi hiljattain Expressenissä siitä, että Ruotsin korkein hallinto-oikeus oli pitkän ja monipolvisen oikeuskiistan päätteeksi myöntänyt neljään maakuntaan kuhunkin kuusi kaatolupaa.

Wassberg piti päätöstä hyvänä, mutta tähtäimeen joutuvaa susimäärää liian pienenä.

– Susijahti on hyvä asia. Se on ainoa tapa saada tilanne rauhoitettua. Kantojen kasvu ei ole tällä hetkellä missään kontrollissa. Se on saatava halintaan, jotta maaseudun ihmiset saavat taas elää rauhassa, nelinkertainen olympiavoittaja, Juha Miedon 15 kilometrin kilpailussa 1980 vain 0,01 sekunnilla lyönyt Wassberg lausui Expressenille.

Hänen mukaansa susitilanne johtaa väistämättä nykymenolla siihen, että lapset joutuvat hengenvaaraan.

– Maaseudulla ei enää olla kaukana siitä, että susi nappaa lapsen.


Wassbergillä on näkemyksensä myös siitä, montako sutta Ruotsissa pitäisi olla.

– Ei meillä Ruotsissa oikeastaan tarvitsisi olla susia ollenkaan. Maailmassa riittää kyllä susia, ei se ole uhanalainen eläin.

Jämtlannin maakunnan Åsarnassa asuva ex-hiihtäjä myöntää, että maaseudullakin ihminen tulee toimeen pienen susimäärän kanssa.

– Mutta se ei käy päinsä, että esimerkiksi Värmlannissa hirvikannat ovat susien takia romahtaneet. Samoin on käynyt ilveksille, kun sudet syövät luonnosta kaiken niiden ruuan. Asiaa täytyy pystyä ajattelemaan laajemmasta kuin pelkästään suden vinkkelistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt