Hiihtosankari Pirkko Määttä ei jäänyt tyhjän päälle uran jälkeen – löysi uuden työn 57-vuotiaana

Arvokisamitalisti Pirkko Määttä ei jäänyt uransa jälkeen tyhjän päälle.

Pirkko Määttä Rukan maailmancupissa. Arkistokuva on vuodelta 1982.

14.12.2016 15:41

Pirkko Määttä voitti 1980-luvun lopulle osuneiden hiihtouransa huippuvuosien aikana yhteensä viisi arvokisamitalia. Sarajevon ja Calgaryn olympialaisissa hän oli mukana olympiapronssia voittaneissa viestijoukkueissa. Vuoden 1989 Lahden MM-kisoissa hän voitti puolestaan viestikultaa ja kaksi henkilökohtaista mitalia, hopeaa ja pronssia.

Arvokisamitaleista huolimatta Määttä jäi urallaan usein vieläkin menestyksekkäämpien kilpasiskojen Marja-Liisa Kirvesniemen ja Marjo Matikaisen jalkoihin. Sen myöntää Määttä, nyt 57, itsekin.

– Olin arvokisoissa monta kertaa kymmenen parhaan joukossa, mutta kun siellä oli aina parempia suomalaisia, niin eihän niitä saavutuksia arvostettu. Eihän minulla ollut kaikkina vuosina edes suksisopimusta, kun olin niin ”huono” hiihtäjä, vain kympin joukossa, Määttä muistelee.

Määtän urheilu-uran aikana suomalaishiihtäjien suksi tosiaan kulki sen verran lujaa, että kirkkaimpiin parrasvaloihin pääseminen oli kovan työn takana.

– Suhdanteet muuttuvat. Varmasti nykyäänkin, jos siellä olisi neljä suomalaista kuuden parhaan joukossa, niin se kuudes ei välttämättä saisi samanlaista huomiota, Määttä pohtii.

Osa-aikatöissä uran aikana

Kuusamossa syntynyt ja siellä edelleen asuva Määttä päätti hiihtouransa vuonna 1995. Monelle huippu-urheilijalle uran päätös voi olla rankka paikka, kun elämältä yhtäkkiä katoaa pohja. Määttä teki jo uransa aikana periaatepäätöksen: hänestä ei tulisi ex-urheilijaa, joka joutuu tyhjän päälle.

– Tein koko urheilu-uran ajan osa-aikatyötä. Elämäni ei ole missään vaiheessa ollut pelkästään urheilun varassa. Näin jälkikäteen voi tietenkin miettiä, oliko se liian kuluttavaa, kun suurin piirtein juoksi harjoituksista suihkun kautta töihin. Varmasti ainakin palautuminen jäi välillä liian lyhyeksi.

Sittemmin Määtän panostukset työelämään ovat vieneet entistä hiihtäjää mielenkiintoisiin tehtäviin. Hän toimi pitkään Nuorisokeskus Oivangin toiminnanjohtajana. Uusi pesti Kuusamon kaupungin hyvinvointikoordinaattorina alkoi syksyllä.

Opinnot jatkuvat

Työn ohella Määttä on kasvattanut asiantuntijuuttaan opiskelun avulla.

Tällä hetkellä hän opiskelee gerontologiaa avoimessa yliopistossa, mutta takataskusta löytyvät muun muassa restonomin ylempi ammattikorkeakoulututkinto sekä MBA-tutkinto. Määttä on myös pätevä ammattikorkeakoulunopettaja ja tehnyt taloushallinnon opintoja.

– Opiskelussa on urheilun tavoin aina joku tietty tavoite, Määttä sanoo.

Työn, opintojen ja perheen lisäksi Määtän elämään kuuluu edelleen hiihto, nyt harrastuksena. Sitä helpottaa omalta pihalta lähtevä latu.

– Tänä talvena ei ole vielä kertynyt kuin pari sataa kilometriä, mutta kyllä niitä vähintään 1 500 pitäisi saada kasaan, Määttä arvelee.

Ja toki entistä maajoukkuehiihtäjää kiinnostaa myös nykyisen maajoukkueen meno.

– Viikonloppuna omat lenkit pitää ajoittaa sen mukaan, miten kisat tulevat telkkarista!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?