Harri Kirvesniemi ihmettelee Norjan hiihtoliiton toimintaa – ”Todella härski veto”

Hiihtolegenda Harri Kirvesniemi jyrähtää norjalaistähtien dopingkäryistä.

Harri Kirvesniemi (oik.) pitää Norjan hiihtoliiton toimintaa Martin Johnsrud Sundbyn (kesk.) ja Therese Johaugin (vas.) dopingkäryjen yhteydessä erittäin kyseenalaisena.

19.10.2016 6:01

Kohu Therese Johaugin ympärillä ei ota laantuakseen. Norjalaisen supertähden dopingkäry herättää voimakasta keskustelua Suomen hiihtopiireissä, takavuosien mestareita myöten. Tunteet ovat monilla pinnassa.

Yksi Norjan maastohiihdon dopingtapauksia kummasteleva on Harri Kirvesniemi, joka saavutti urallaan 14 arvokisamitalia. Kirvesniemi, joka itse kärysi Lahden MM-hiihdoissa 2001, ei voi ymmärtää norjalaisten menettelytapoja kahden tuoreen dopingtapauksen kohdalla.

Therese Johaug pyyhki kyyneleitään viime viikolla pitämässään lehdistötilaisuudessa, jossa hän kertoi dopingkärystään.

Norjan mieshiihdon ykköstähden Martin Johnsrud Sundbyn käry pysyi salassa puolitoista vuotta. Johaugia maan hiihtoliitto ei ole kärystä huolimatta asettanut väliaikaiseen kilpailukieltoon, vaikka näin sen olisi asiantuntijoiden mukaan kuulunut toimia.

– Todella kummallista ja kyseenalaista toimintaa Norjan hiihtoliitolta, Kirvesniemi aloittaa.

– Sundbyn käryn peitteleminen oli todella härski ja raju veto, ei sellaista olisi missään nimessä saanut tapahtua! Se, ettei Johaugia ole nyt asetettu väliaikaiseen kilpailukieltoon, tuntuu todella käsittämättömältä. Jos kyseessä olisi minkä tahansa muun maan hiihtäjä, kilpailukielto olisi langennut välittömästi, Kirvesniemi jatkaa.

Norjan hiihtoliitto vaikeni Martin Johnsrud Sundbyn (oik.) astmalääkekärystä puolitoista vuotta.

Kansainvälisissä hiihtopiireissä on usein hämmästelty Norjan suurta valtaa. Vuonomaan edustajia on istunut monilla tärkeillä palleilla, kiellettyjen aineiden tutkintaprosesseja myöten. Kirvesniemen mielestä tämä asema näkyy nyt näissä kahdessa kärytapauksessa.

Katso alla olevalta videolta IS:n viimeviikkoinen studiokeskustelu Johaugin kärystä. Videolla ihmetellään muun muassa siitä, miksi Johaugia ei asetettu heti kilpailukieltoon.

Lisää aiheesta keskiviikon Ilta-Sanomien painetussa lehdessä ja näköislehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?