”Muistuttaa Suomen yhden toisen naapurimaan touhuista” – Aino-Kaisa Saariselta suorat sanat Norjan dopingskandaalista - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

”Muistuttaa Suomen yhden toisen naapurimaan touhuista” – Aino-Kaisa Saariselta suorat sanat Norjan dopingskandaalista

Aino-Kaisa Saarinen

Julkaistu: 20.7.2016 18:09

Saarinen pitää Norjan hiihtoliiton toimintaa Sundby-tapauksessa lähes järjestelmädopingin veroisena.

Urheilumaailma on jo pitkään kohunnut Venäjän valtiojohtoiseksi paljastuneeseen dopinginkäyttöön liittyneistä paljastuksista. Italian Toblachista harjoitusleiriltä tavoitettu Aino-Kaisa Saarinen ei kuitenkaan lähtisi merta edemmäs kalaan.

– Norjan hiihtoliiton toiminta Martin Johnsrud Sundbyn tapauksessa muistuttaa melkein Suomen yhden toisen naapurimaan touhuista. Näyttää kieltämättä kovin liittojohtoiselta toiminnalta, jos hiihtoliitto ottaa vastuun yksittäisen urheilijan dopingin käytöstä. Sillä tässä on kyseessä päivänselvä dopingrike, ja urheilija vastaa aina lopulta itse tekemisistään.

Uransa aikana runsaasti antidopingtyötä tehnyt Saarinen ei tapaa lotkauttaa korviaan erilaisille lieventäville asianhaaroille tai selityksille.

– Asia on musta tai valkoinen: dopingia tai ei, käry tai ei, ei ole mitään epämääräisiä alueita olemassa. Jokainen lukutaitoinen saa selvää säännöistä.

Martin Johnsrud Sundby tiedotustilaisuudessa Oslossa keskiviikkona.

Saarinen muistaa hyvin norjalaisten reaktion siihen, että suomalaiset käyttivät viime kaudella kohuttua lisähappimaskia mm. Val Senalesin jäätikköleirillä.

– Se oli heille jonkinlainen päivittelyn ja kauhistelun aihe, vaikka lisähappi on säännöissä erikseen sallittu. Nyt he sitten itse syyllistyvät täysin selvään dopingrikkomukseen.

Saarinen on käyttänyt diagnosoituun rasitusastmaansa sallittuja pitoisuuksia salbutamolia sisältävää astmalääkettä, mutta luopui lääkityksestä toistaiseksi kokonaan, kun tuli raskaaksi. Hän ei myöskään aio käyttää astmalääkitystä niin kauan kuin imettää keväällä syntynyttä lastaan.

Sundbyn dopingtapauksen totaalinen salaus yli puoleksitoista vuodeksi hämmästyttää hollolalaista.

– Uskomatonta, että kaikki pysyi CAS:iin asti piilossa. Kukaan ei ollut kuullut tästä. Sanoisin, että erikoista ja erilaista kohtelua, ei ole tullut tällaista aiemmin vastaan.