Timo Seppälä ihmettelee norjalaisten suhtautumista tähden käryyn: ”Suomen ADT:ssä ei olisi menetelty samoin”

Seppälän mukaan tapaus ei olisi jäänyt Suomessa rankaisematta.

Timo Seppälä ihmettelee Martin Johnsrud Sundbyn käryä.

20.7.2016 17:00

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS ilmoitti keskiviikkona maastohiihdon norjalaishuipun Martin Johnsrud Sundbyn saaneen kahden kuukauden kilpailukiellon dopingrikkeestä. Sundby käytti kaudella 2014–15 astmalääke salbutamolia dopingsääntöjen vastaisesti.

Sunbyn käyttämä astmalääke Ventoline on sallittu, mutta sen käyttämiseen tarvitaan erikoislupa, jota Norjan maajoukkueen lääkäri ei ollut Sundbylle hakenut.

Tapausta puitiin Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n dopingtapauksia käsittelevässä elimessä yhdeksäs elokuuta 2015. Sundby välttyi rangaistukselta, koska Maailman Antidopingtoimiston Wadan sääntöjen katsottiin olevan epäselviä.

Samaan johtopäätökseen päätyi Norjan antidopingtoimikunta, jonka käsittelyyn tapaus meni FIS:n jälkeen. Wada vei kuitenkin asian lopulta CAS:n käsittelyyn.

Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellisen johtajan Timo Seppälän mukaan on erikoista, että FIS ja Norjan hiihtoliitto jättivät Sundbyn rankaisematta.

– Näihin tapauksiin on ihan selkeät säännöt. Suomen Antidopingtoimikunnassa ei olisi menetelty samoin, hän sanoo.

– Tuntuu, että tässä on taustalla kansallisia näkökohtia.

Seppälä pitää kahden kuukauden kilpailukieltoa erittäin lievänä rangaistuksena.

– En ole vielä tutustunut tarkemmin lieventäviin asianhaaroihin, mutta ilman niitä normaali kilpailukiellon pituus tällaisessa tapauksessa on neljä vuotta.

Norjan hiihtoliiton tiedotteen mukaan Sundbyta hoitanut lääkäri ei ollut informoinut urheilijaa tarvittavasta luvasta, minkä vuoksi liitto ottaa vastuun tapauksesta.

– Kyllä jokaisen urheilijaa hoitavan lääkärin pitäisi olla tietoinen säännöistä, Seppälä huomauttaa.

Salbutamolin pitoisuus virtsassa ei saa Seppälän mukaan olla yli 1 000 nanogrammaa millilitraa kohti. Norjan hiihtoliiton tiedotteessa lukema on 1 200. Tätä suuremmilla pitoisuuksilla on Seppälän mukaan anabolisia eli kudoksia kasvattavia vaikutuksia.

Sundbyn näytteiden pitoisuudet olivat 1 340 ja 1 360 nanogrammaa.

Sundbyn käyttämä Ventoline-niminen lääke on yksi yleisimpiä avaavia astmalääkkeitä. Sen sisältämän salbutamolin sallittu maksimiannos vuorokaudessa on 1 600 mikrogrammaa.

– Sitä suuremmista määristä voidaan päätellä, että ainetta on käytetty muuhun kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin, Seppälä ilmoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?