Maastohiihto

Päättääkö hän Norjan hiihtodynastian? Suomalaisvalmentaja ylistää 17-vuotiasta talk show -juontajaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Maastohiihto
Etelä-Koreaa edustava Magnus Kim on maastohiihdon suurimpia lupauksia.
Unohtakaa tutuiksi tulleet Norjan punasinivalkoiset värit. Tulevina vuosina maastohiihdon suurnimi voi olla arvokisojen korkeimmalla palkintokorokkeella Etelä-Korean lipun alla.

Hiihtomaailman kovin lupaus on nimittäin vasta 17-vuotias Etelä-Koreaa edustava Magnus Kim, joka syntyi Etelä-Korean metropolissa Busanissa ja muutti Norjaan viisivuotiaana. Hän on asunut molemmissa maissa, puhuu sujuvasti molempia kieliä ja käyttää jopa kahta nimeä.

Norjalaisessa urheilulukiossa hänet tunnetaan Magnus Bö -nimellä. Etelä-Koreassa hän on Magnus Kim, suosittu teini-idoli, joka juontaa talk show- ja urheiluohjelmia.

Muu maailma tuntee hänet hiihdon suurlupauksena. Helmikuun lopussa Lillehammerissa järjestetyissä nuorten olympialaisissa Kim voitti kaksi kultaa ja yhden hopean.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päivä olympialaisten jälkeen hän lensi Romaniaan nuorten MM-kisoihin. Vaikka vastassa oli pari vuotta vanhempia kilpailijoita, Kim vei hopeaa sprintissä ja 10 kilometrin perinteisellä.

Norjalainen hiihtotyyli

Suomen nuorten maajoukkueen haastajaryhmää luotsaava Ville Oksanen tapasi Kimin ensimmäisen kerran viime kesänä harjoitusleirillä Norjassa.

– Kim teki jo silloin suuren vaikutuksen. Hänessä on hyvä yhdistelmä voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Nyt talvella hän oli nuorten olympialaisissa ikäluokkansa paras urheilija. On kyllä kovan luokan kaverista kyse, ei voi muuta sanoa, Oksanen sanoo.


Oksanen kuvailee Kimiä voimahiihtäjäksi, jolla on norjalaistyylinen tekniikka. Eikä ihme, sillä huippulupaus on opiskellut ahkerasti maan tähtihiihtäjien Martin Johnsrud Sundbyn ja Petter Northugin tekniikkaa.

– Hän on elastinen ja voimakasrakenteinen kaveri, joka osaa käyttää hyvin vahvuuksiaan. Ihmisenä Kim on todella mukava ja sosiaalinen. Vaikka emme tunne niin hyvin, juttelemme aina kun näemme. Hän kertoo avoimesti, mitä on puuhaillut.

Etelä-Korean olympiatoivo

Oksanen korostaa, että Etelä-Korean edustusasusta huolimatta huippu-urheilulukiota Norjassa käyvä Kim on norjalaisen hiihtojärjestelmän tuotos. Myös kisamatkat taittuvat Norjan joukkueen matkassa.

– Tietääkseni Etelä-Korean liitto maksaa Norjan hiihtoliitolle tietyn summan, että hän saa olla kisareissuilla Norjan huoltotiimissä ja hänen suksensa voidellaan heidän kopillaan. Palikat ovat aika hyvin kohdallaan, Oksanen kertoo.


Nuoresta iästään huolimatta Kim on jo nyt Etelä-Korean maastohiihdon kultakimpale, jolta odotetaan paljon maan isännöimissä vuoden 2018 talviolympialaisissa.

– Unelmamme on, että Magnus voittaa maallemme kultaa Pyeongchangissa, Etelä-Korean olympiahankkeen johtaja Shinsung Kang sanoi VG:lle.

Tähdet vaikuttaisivat olevan Kimille oikeassa asennossa, mutta olympiamenestys ei ole itsestäänselvyys. Urheilumaailma on täynnä esimerkkejä lahjakkaista nuorista, jotka eivät pääse aikuisten arvokisoissa huipulle.

– Maastohiihto on ennen kaikkea pitkäjänteistä työtä. Tärkeintä on halu kehittyä ja tehdä sen myötä oikeita asioita. Kimin tilanne on tällä hetkellä hyvä. Hän saa elää ja harjoitella norjalaisessa kulttuurissa, Ville Oksanen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt