Yritys on hirveätä, mutta vapaa ei taivu vieläkään Suomen edustushiihtäjiltä - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Yritys on hirveätä, mutta vapaa ei taivu vieläkään Suomen edustushiihtäjiltä

Kerttu Niskasen hiihtotyyli tietää hyvää, se huomattiin Rukalla.

Julkaistu: 4.12.2015 11:00

Suomen hiihtomaajoukkueen teema alkaneelle kaudelle oli vapaan hiihtotavan kehittäminen. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hanke näyttää epäonnistuneen. Urheilusanomat kyseli hiihtovaikuttajilta, miksi näin kävi.

Kesän 2014 harjoituskaudella maajoukkuehiihtäjien pääteema oli perinteisen etenemistavan tasatyöntöprojekti.

Täksi vuodeksi maajoukkueen valmennusjohto nimesi uudeksi teemaksi vapaan hiihtotavan kehittämisen, ja hyvästä syystä.

Hiihtotavat eriytettiin arvokisoissa Oberstdorfin MM-kisoissa 1987, ja sen jälkeen vajaan 29 vuoden aikana arvokisamitalin ovat ottaneet vapaan hiihtotavan kilpailuissa vain Marjo Matikainen-Kallström, Mika Myllylä ja Pirjo Muranen henkilökohtaisissa kilpailuissa sekä parisprinteissä Virpi Sarasvuo Riitta-Liisa Roposen sekä Krista Pärmäkoski Riikka Sarasoja-Liljan parina. Jos laskuista jätetään pois pariviestit ja sprinttihiihto, jäljelle jäävät vain Matikainen-Kallström ja Myllylä. Saldo on mykistävä.

Suomen joukkueen arvokisamenestystä tuleekin aina povata sen mukaan, millä hiihtotavalla kisoissa edetään mikäkin matka, varsinkin henkilökohtainen väliaikalähtö sekä pariviesti.

Rukan minitourilla käytettiin luistelusuksia lauantaina, ja Kerttu Niskanen näytti merkkejä siitä, että vapaa hiihtotapa kulkee hyvään suuntaan. Samanlaisia signaaleja oli aistittavissa Iivo Niskasen hiihdosta ennen rajua kaatumista.

Muiden osalta näyttää sen sijaan siltä, ettei vapaan oppimisprojekti ehdi enää tämän aktiiviuran aikana purra ainakaan kovin dramaattisesti matkavauhtiin.

»Tämä on ikuisuuskysymys suomalaisessa hiihdossa. Oma vaimoni Riitta-Liisa Roponen sekä toinen valmennettavani Matti Heikkinen ovat omaehtoisesti hakeutuneet oloihin, joissa luisteluhiihtoa voi kehittää kansainväliselle tasolle. Niinpä he ovat niitä harvoja, jotka ovat menneet kansainvälisellä huipulla kovaa vapaalla hiihtotavalla», arvioi hiihtovalmentaja Toni Roponen Rukalla.

Iivo Niskanen osaa käyttää myös luistelusuksia.

ILTA-SANOMIEN hiihtoasiantuntijan Jari Isometsän mukaan esimerkiksi vapaalla hiihtotavalla aiemmin vain kohtuullisen hyvän Kerttu Niskasen ongelma on ollut liian unelias frekvenssi.

»Nyt Kertun vapaassa näkyy ihan selvä tempomuutos, eli asioita on selvästi tehty oikein.»

Toni Roponen muistuttaa, etteivät maajoukkuehiihtäjille nimetyt harjoitusprojektit välttämättä paiskaa kättä keskenään.

»Jos yksi treenikausi paneudutaan erityisesti tasatyönnön kehittämiseen, niin se on sitten pois luistelulihaksiston kehittämiseltä. Harjoitteet eivät oikein palvele toinen toistaan.»

Maajoukkueen valmentajista vapaa hiihtotapa on sydämenasia Olli Ohtoselle, joka valmistelee liikuntatieteiden tohtorinväitöstä luisteluhiihdon biomekaniikasta.

Urheilusanomat 49/2015

Lisää aiheesta