Maastohiihto

Suomalainen hiihdon maailmanmestari kokeili opiskelun ja huippu-urheilun yhdistämistä – ”En suosittelisi muille”

Julkaistu:

Maastohiihto
Pirjo Muranen valmistui ruuhkavuosien keskellä kasvatustieteiden maisteriksi.
Hiihdon seitsenkertainen arvokisamitalisti Pirjo Muranen, 34, rutisti päättyvänä syksynä hurjasti ja onnistuneesti. Yksivuotiaan pojan äiti rakentaa miehensä Ville Murasen kanssa omakotitaloa Rovaniemelle, mutta onnistui pusertamaan kasaan pro gradu -työnsä Lapin yliopistoon ja suorittamaan näyttötyönsä opetusharjoittelussa.

Hän kävi keskiviikkona hakemassa kasvatustieteiden maisterin tutkintotodistuksensa ulos ja alkaa keväällä etsiä Rovaniemen alueelta luokanopettajan virkaa.

– Mies on työmatkalla, joten istuskelin kotona. Viinilasillistakaan ei ollut varastossa, eli oli hyvin maltilliset valmistujaisjuhlat, tällä kaudella Yle Urheilun asiantuntijana mm. ensi viikolla Kuusamon maailmancupissa esiintyvä Muranen naurahti.

Uransa keväällä 2011 lopettanut Muranen kokeili opintojensa ensimmäisen vuoden nykyään varsin harvinaista temppua eli intensiivisen korkeakouluopiskelun ja äärimmäisen huippu-urheilun yhdistämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En ehkä suosittelisi sitä muille. En ainakaan opettajakoulutukseen tähtäävissä opinnoissa, jotka ovat alkuun erittäin läsnäolopainotteisia, opintonsa 2010 Kajaanissa aloittanut kolminkertainen maailmanmestari sanoi.

Hän saavutti helmikuussa 2011 Oslon MM-kisoissa viestipronssia ja 10 kilometrin (p) kilpailussa 6. sijan.


Vuonna 2013 Murasen opinnot jatkuivat kotikaupungissa Rovaniemellä, josta löytyi myös luontevasti lopputyön aihe.

– Tutkin hiihtäjä Ann-Mary Ähtävän kanssa yhteisgradussa vanhemman aktiivisuuden merkitystä huipulle tähtäävän kestävyysurheilijan urakehityksessä.

Murasen isä Jorma Manninen oli erittäin aktiivinen hahmo lastensa urheiluharrastusten taustalla. Hänen pojistaan nykyään liikennelentäjänä työskentelevä Hannu Manninen on saavuttanut yhdistetyssä yhdeksän arvokisamitalia.

– Isä on auttanut urheilu-uran jälkeenkin. Gradu olisi syntynyt hitaammin, jos en olisi saanut vanhemmilta lapsenhoitoapua. Opintoaikataulujen pitämisessä taas auttoi urheilun opettama kurinalaisuus.

Muranen myöntää suoraan, että oman kunnon hoitaminen on ruuhkavuosien keskellä jäänyt taka-alalle.

– Rapakunnossa ollaan. Onneksi en ole sellaista ex-urheilijatyyppiä, joka ei voi elää itsensä kanssa, jos ei pysy koko loppuikäänsä hirmukunnossa. On vain myönnettävä itselleen, että juuri nyt ei kaikkeen pysty.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt