Hiihtoliitto ei katso hyvällä Niskasen kikkailua: ”Iivo koettelee sopimuksen rajoja”

Iivo Niskasella oli juomasponsorinsa tölkki esillä Ylen haastattelussa, sakon uhkaama Hiihtoliitto närkästyi.

Iivo Niskanen koettelee urheilijasopimusta.

21.2.2015 18:06

Iivo Niskanen on tällä kaudella useasti esiintynyt julkisissa yhteyksissä oman energiajuomasponsorinsa Red Bullin tuotteiden kanssa. Lauantaina hän teki sen taas; Niskanen piti Red Bullin tölkkiä avoimesti esillä Ylen tv-haastattelussa MM-kisojen yhdistelmäkilpailun jälkeen.

- Jotainhan sitä pitää juoda, Niskanen kommentoi hymyillen tempaustaan.

Niskanen rikkoo näin ilmeisen tietoisesti Hiihtoliiton ja edustusurheilijoiden välistä sopimusta. Sen mukaan näkyvyyttä saa edustustehtävissä antaa vain maajoukkueen omille tukijoille, joiden lisäksi kullakin urheilijalla on edustusasussa oikeus tiettyyn määrään Hiihtoliiton hyväksymiä mainospaikkoja.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala kuulosti närkästyneeltä, kun kuuli Niskasen menettelystä.

- Ei tekisi mieli kommentoida lainkaan. Mutta Iivo koettelee taas urheilijasopimuksen rajoja. Asiasta on jo aiemmin tällä kaudella hänen kanssaan puhuttu, mutta menettelytapa näemmä jatkuu.

Kulmala ei osannut tuoreeltaan sanoa, ottaako asian puheeksi Niskasen kanssa jo kesken MM-kisojen.

- Sitä pitää miettiä.

Hiihtomaajoukkueen oma juomasponsori on palautusjuomia valmistava Maxim.

Niskanen alkoi esitellä Red Bullin tuotteita julkisuudessa viime kesänä. Nuori urheilija on avoimesti kertonut julkisuuteen, ettei olympiakulta ollut ulkopuolisten kuvittelema rahasampo, vaan jokainen tukieuro tulee enemmän kuin tarpeeseen.

Hiihtoliittoa hämmentää kuitenkin se, ettei Red Bull ole liittynyt Niskasen virallisiin tukijoihin ns. kolmikantasopimuksella urheilijan, liiton ja sponsorin välillä. Tällöin yhtiö voisi saada myös liiton hyväksymää näkyvyyttä, sillä energiajuomayhtiön toimiala on periaatteessa toinen kuin palautusjuomavalmistajan. Urheilijoiden kannalta on hankalaa, että omille sponsoripaikoille saa ottaa vain yhtiöitä, jotka eivät kilpaile maajoukkueen omia tukijoita vastaan näiden toimialoilla.

Kulmala on aiemmin ollut yhteydessä Red Bulliin. Hän kertoi taannoin IS:lle yhtiön ottaneen kesällä yhteyttä ja osoittaneen kiinnostusta saada maailmankuulut logonsa ja värinsä Niskasen maajoukkuepipoon.

- Ilmoitin, ettei se käy sellaisenaan päinsä, vaan silloin pitäisi tehdä pipomainossopimus koko A-maajoukkueen kanssa, Kulmala sanoi.

Viime marraskuussa tehdyssä haastattelussa Kulmala sanoi myös seuraavaa:

- Maailmancupeissa tai arvokisoissa ei missään nimessä käy päinsä, että hän esimerkiksi toisi omia tölkkejään tiedotustilaisuuksiin tai edesauttaisi muutenkaan epävirallisen sponsorinsa asiaa. Siinä voi käydä niinkin, että FIS (Kansainvälinen hiihtoliitto) sakottaa meitä. Maajoukkueen ulkopuolisessa toiminnassa ja elämässä urheilijoilla on toisenlainen vapaus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?