Maastohiihto

Kokenut mestarivalmentaja tyrkyllä Suomen peräsimeen

Julkaistu:

MAASTOHIIHTO
Viron valmentajalegenda Mati Alaver on kiinnostunut Suomen päävalmentajan pestistä.
Virolainen Mati Alaver, 60, myöntää, että on erittäin kiinnostunut Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajan työstä.

- Suomen päävalmentajan työ on monella tapaa jopa kiehtovin koko lajissa tällä hetkellä. Olen tavannut asian tiimoilta suomalaisia henkilöitä epävirallisissa yhteyksissä.

Keitä he olivat?

- En halua kertoa nimiä, mutta hiihtoihmisiä.

Kehottivatko he sinua hakemaan?

Kehottivat. Mutta minuun ei ole oltu virallisesti yhteydessä. En missään nimessä sulje pois, että hakisin työtä. Suomi on kiinnostava paikka: kotikisat vain kolmen vuoden päässä, kehityskelpoinen joukkue, lähes täydellistä suomea puhuva valmentajalegenda sanoi torstaina puhelimitse.

Alaver valmensi päättyneen kauden Viron mieskestävyyshiihtäjiä. Hän työskenteli Viron päävalmentajana 1997-2011. Sinä aikana Alaver valittiin neljästi kotimaassaan vuoden valmentajaksi, kun
Andrus Veerpalu voitti kaksi olympia- ja MM-kultaa ja
Kristina Smigunkin kaksi olympiakultaa ja yhden MM-kullan. Yhteensä Viron hiihtäjät saavuttivat Alaverin päävalmentaja-aikana peräti 17 arvokisamitalia.

Aikanaan jo Neuvostoliiton maajoukkueessa valmentanut Alaver on moneen otteeseen kertonut, millaisessa kiitollisuudenvelassa on Suomelle, josta hän sai paljon apua Viron itsenäisyyden alkumetreillä. Alaver sanoi joulukuussa IS:lle, että hänen joukkueensa kultamitaleista kuuluu Suomelle "iso nokare".

Alaverin läheiseen kaveripiiriin kuuluvat mm. päävalmentajat Reijo Jylhä,
Kari-Pekka Kyrö ja Magnar Dalen.

- Tunnen hyvin kaikki tärkeät Suomen hiihtoihmiset, myös hiihtäjien henkilökohtaiset valmentajat ja monet aktiivitkin, Alaver sanoo.

Alaverin päävalmennus päättyi ennen Oslon MM-kisoja 2011, kun hänen valmennettavansa Andrus Veerpalu jäi kiinni kasvuhormonin käytöstä. Alaver oli maansa hiihtoliiton langettamassa toimintakiellossa, kunnes Veerpalu viime kesänä voitti juttunsa urheilun kansainvälisessä vetoomuselimessä CAS:ssa.

Hänen todettiin toki käyttäneen kiellettyä ainetta, mutta käytön määritystapa ei läpäissyt CAS-juristien seulaa.

Veerpalun käryn takia Alaverilta meni sivu suun rahakas työ Venäjällä. Hän olisi muuten vienyt isäntämaan päävalmentajana äskettäin päättyneisiin olympiakisoihin.

Suomen menestys Sotshissa oli hänestä "loistavaa".

- Suomessa tehtiin olympiakaudella erinomaista työtä. Varsinkin "Balotellin" [Iivo Niskanen] menestys avaa upeita tulevaisuuden näkymiä. Aino-Kaisa Saarisen menestys kävi suorastaan tunteisiin, niin syvältä hän tähän kauteen lähti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt