Hiihto: Janne Immonen hukkasi ottelupallonsa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Immonen hukkasi ottelupallonsa

Rajavartija Janne Immonen antoi sormet Ison kirjan päällä todistajanlausuntonsa puhelimitse 7. kesäkuuta 2011. Käräjäoikeus ei velvoittanut työkiireiden painamaa miestä saapumaan Kainuusta Helsinkiin oikeudellista velvollisuuttaan varten. Työkiireet hellittivät keskiviikkona lopullisesti ainakin valtakunnanrajan vartioinnin osalta.

20.11.2013 15:50

Suomalaisen hiihdon dopingkiemuroihin ja tapahtuneiden asioiden juridisiin ulottuvuuksiin tutustuneet ymmärsivät hyvissä ajoin kesken syyttäjän ja Immosen vuoropuhelun, että Immonen puhui aivan puuta heinää. Jo aiemman, ns. Kyrö-oikeudenkäynnin asiapapereista selviää, että Immonen yritti pitkään ja epätoivoisesti metsästää erilaisilta maakuntien dopingdiilereiltä ainakin urheilussa kiellettyjä epoa ja kasvuhormonia, osin onnistuneesti.

Syyttäjä antoi Immoselle useammankin mahdollisuuden kokeilla myös totuutta, mutta ne eivät kelvanneet. Joko mies ei tajunnut puhuvansa todistajana totuusvelvoitteella tai ainakaan hän ei osannut laskea valehtelun seurauksia pahimmillaan.

Ne valkenivat hiljalleen. Kun Immonen syyttäjän pyytämän esitutkinnan jälkeen sai syytteen perättömästä lausumasta, seurasi siirto pois rajavartijan tehtävistä puolelle palkalle. Jo ennen tuomiota Immonen tunnusti epon käyttönsä, mutta se ei jälkiseuraamuksia pehmentänyt. Kun tuomio napsahti, Kainuun rajavartioston komentaja käynnisti kurinpitomenettelyn eikä työnantajansa juristeja kuultuaan ja ennakkotapauksiin tutustuttuaan voinut kuin antaa Immoselle potkut.

Keski-ikäinen ex-rajavartija joutuu nyt etsimään uuden toimeentulon työmarkkinoilta, joilla eläkeikä ei ala numerolla 5. Immonen on maksanut höpöpuheistaan todella kovan hinnan. Toistakin vaihtoehtoa suorastaan tyrkytettiin, mutta ilmeisesti lojaalisuus hiihdon salaseuraa kohtaan painoi enemmän kuin oma työpaikka ja toimeentulo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?