Maastohiihto

Huippuhiihtäjä Matti Heikkinen: ”Mitään en tekisi toisin”

Julkaistu:

Maastohiihto
Perheenlisäystä noin kuukausi sitten saanut Matti Heikkinen aloittelee uransa tärkeintä harjoituskautta.
Heikkisen huippukunto meni Val di Fiemmen MM-kisoissa parilla päivällä pitkäksi ja osui vasta viestiin eikä päätavoitteeseen, 15 km:n (v) väliaikalähtöön. Viestissä tuli koko kilpailun nopein osuusaika, mutta päämatkalta 12. sija.

Heikkinen tietää monen pettyneen häneen MM-kisojen aikana, mutta silti hän pitää kautta kokonaisuutena onnistumisena.

- Mitään en tekisi toisin. Huippukestävyysurheilua ymmärtävät pystyvät tulosten takaa näkemään, että menin eteenpäin ja kausi oli ehjä. Valitettavasti huippukilpailukuntoni osui sitten vähän eri päivään kuin piti, Heikkinen kertoi hiihtomaajoukkueen kevättapaamisessa Tuusulassa.

- Punainen lanka pysyi minun ja valmentajan (Toni Roponen) näpeissä koko ajan, pystyimme onnistuneesti reagoimaan muuttuviin tilanteisiin.

Monet kummastelevat Heikkisen puheita ns. pöljistä päivistä, joina kaikki menee nappiin, kuten Oslon MM-kisoissa 2011. Pöljien päivien ulkopuolella jälki on toisennäköistä. Stabiilisti syksystä kevääseen menestyväksi hiihtokuninkaaksi Heikkisestä ei ikinä ole.

- Pitkäjänteisen peruskestävyyden kehittämisen kautta näitä absoluuttisen huippukuntoisia jaksoja yritetään tietysti saada pidemmiksi, mutta elimistöni on hyvin herkkä. Se on sekä etuni että haittani.

Heikkinen on aloitellut harjoittelua juoksulenkeillä ja ruumiillisella työllä, jotta elimistö olisi valmis, kun ”oikea” harjoittelu ensi kuussa alkaa.

- Toukokuun olen kotona Jyväskylässä. Tässä kuussa toki jo teen treenejä, joissa myös sattuu, kesällä kuukauden Ranskan Alpeilla perheineen viettävä maailmanmestari sanoo.

Heikkistä pitää kotimaisemissa myös perheenlisäys, Suvi-vaimo synnytti perheen toisen pojan noin kuukausi sitten. Lisäksi Heikkisten omakotitaloprojekti käynnistyy täydellä teholla, tosin hiihtäjää ei työmaalla työkalut käsissä nähdä.

- Nyt alkaa urani tärkein treenikausi, ja kaikki tehdään Sotshin olympiakisojen ehdoilla. Siinä joutuu monelle ihmiselle ja asialle sanomaan "ei kiitos", mutta se täytyy aina tehdä herrasmiesmäiseen tyyliin. Perhe rauhoittaa ihmistä huippu-urheilussa hyvällä tavalla. Logistisesti kyse on haasteesta, josta voisikin puhua pitkään, yksityiselämästään matalaa julkisuusprofiilia pitävä Heikkinen nauraa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt