Tour de Ski alkaa - tässä on kisaohjelma

Julkaistu:

Molempien hiihtotapojen tasapainoinen hallinta, sprinttihiihdon osaaminen pitempien matkojen ohella sekä sydämen ja keuhkojen yhteistyönä syntyvä vahva moottori.
Siinä eväät maastohiihdon Tour de Ski -kiertueella onnistumiseen.

Joulukuussa 2006 kisaohjelmaan tullut Tour de Ski on pedattu yleishiihtäjien temmellyskentäksi. Fyysisten ominaisuuksien ja taidon lisäksi pelissä on henkinen kantti.

- Täytyy pystyä sietämään kipua. Kolmen ja neljän päivän jälkeen hiihtäjän on tärkeä muistaa, että kiertue ottaa muillekin koville, sanoo maajoukkueen päävalmentaja Magnar Dalen.

Kiertueen historian aikana naisten ja miesten sarjoissa on kummassakin ollut kolme eri voittajaa. Tuplavoittaja Virpi Kuitunen ja Charlotte Kalla poikkeavat kolminkertaisesta ykkösestä Justyna Kowalczykistä, mutta yhteinen nimittäjäkin on helppo löytää.

- Tourilla pitää olla hyvä yleishiihtäjä, joka pystyy hiihtämään myös äärettömän jyrkkää mäkeä, tiivistää neljännen Tour de Skinsä aloittava Riikka Sarasoja-Lilja.

Loppunousu huipentaa vuosittain Tourin, vaikka Alpe Cermisin laskettelurinteen kipuaminen näyttääkin kilpahiihdon irvikuvalta. Ankkamainen eteneminen on kuitenkin niin suosittua tv-viihdettä, ettei laji voi jättää sitä hyödyntämättä.

- Ehkä Marit Björgen olisi Tourin voittaja, jos viimeinen osuus hiihdettäisiin tavallisena kymmenen kilometrin kisana, Sarasoja-Lilja muistuttaa.

Johaug hakee voittoa


Björgen joutuu odottamaan Tourilla tilaisuuttaan taas ensi kauteen. Sydämen rytmihäiriö sekoitti norjalaistähden suunnitelmat.

Mahtimaa Norjalle Tour de Ski on jonkin sortin tahra. Voitto puuttuu, mutta historia voi kirkastua loppiaisena.

Petter Northug on ilmoittanut kiertueen voiton kauden päämääräkseen, ja harjoituskaudella voimanhankintaan panostanut Therese Johaug ja ylämäkijuoksussakin kunnostautunut Heidi Weng ovat naisten kisassa varteenotettavia nimiä.

- Tänä vuonna helpottaa, kun Tourilla on vain yksi sprintti, Johaug sanoi alkukaudesta Rukalla.

Hänen mielestään Tourille sopivat monenlaiset hiihtäjätyypit. Johaug on esimerkiksi Kowalczykiin verrattuna huomattavan hentoinen, mutta vauhtia löytyy molemmilta.

Kiertue suosii vapaata


Viime vuosina Touria hallinneet sveitsiläinen Dario Cologna ja puolalainen Kowalczyk kuuluvat seitsemännenkin kiertueen suosikeihin.

Kowalczykin asemia tosin heikentää, että vapaalla hiihtotavalla edetään nyt isompi kilometrimäärä kuin perinteisellä. Kiertueen ainoa sprinttikin on vapaalla.

Vapaan hiihtotavan korostumisen lisäksi kiertuetta leimaa se, että valtaosa kilometreistä hiihdetään kiertueen päättävässä neljän kisapäivän ryppäässä Italiassa.

Miehille kertyy Toblachissa ja Val di Fiemmessä 64 kilometriä koko kisan minimimitasta 84,4 kilometristä. Naiset hiihtävät 3.-6. tammikuuta 37 kilometriä kiertueen 50,4 kilometristä.

- Tourilla on sellainen mentaliteetti, että miesten pitkään kisaan kaikki lähtevät tiiviissä porukassa, Dalen kuvaa.

Tv-lähetyksen jännityksen kannalta on olennaista, että Cortinasta Toblachiin hiihdettävällä 35 kilometrin etapilla useat hiihtäjät kulkevat yhtä matkaa. Tuon etapin jälkeen miesten Tour vasta toden teolla alkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt