Kari-Pekka Kyrö: "Dopingsuomut ovat pudonneet norjalaisten silmiltä" - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kari-Pekka Kyrö: "Dopingsuomut ovat pudonneet norjalaisten silmiltä"

Kari-Pekka Kyrö on saanut Norjassa hiukan toisenlaisen vastaanoton kuin reilut 10 vuotta sitten.

Kari-Pekka Kyrö on saanut Norjassa hiukan toisenlaisen vastaanoton kuin reilut 10 vuotta sitten.

Julkaistu: 23.11.2012 14:10

Hiihdon entinen päävalmentaja <a class="person" href="/haku/?search-term=kari-pekka+kyr%C3%B6">Kari-Pekka Kyrö</a> vierailee paraikaa Oslossa, ensimmäisen kerran 11,5 vuoteen. Vastaanotto on ollut hiukan toisenlainen kuin viimeksi.<br>

Edellinen visiitti, Lahden MM-kisojen dopingskandaalin jälkeen, päättyi nolosti, kun Norjan viranomaiset passittivat Holmenkollenin kisoihin pyrkineen Kyrön kotimatkalle henkilöön käyneiden, perusteellisten tarkistusten päätteeksi.

Tällä kertaa Kyrö on Oslossa Norjan yleisradioyhtiön NRK:n kutsusta, ja tunnelmat ovat täysin erilaiset kuin kevättalvella 2001.

- Erinomaisen vieraanvarainen vastaanotto. Ja mikä hienointa, dopingsuomut ovat täälläkin pudonneet silmiltä. Norjalaisten naiivia illuusiota omien supersankarien puhtaudesta on perusteellisesti ja peruuttamattomasti ravisteltu, Kyrö iloitsee.

Kyrö matkusti Osloon ohjaaja Arto Halosen kanssa. Halosen myös norjalaista dopinghistoriaa sivuava dokumenttielokuva Sinivalkoinen valhe esitetään NRK:lla lauantaina.

Kaksikon ohjelmaan on kuulunut runsaasti mediatapaamisia, joiden sävy ja kuulijoiden vastaanottavainen asenne ovat ilahduttaneet Kyröä suuresti.

- Kollektiivista valhetta kuopataan Norjassa, lapio heiluu ahkerasti. NRK:n haastattelussa istuin kolme tuntia. Siitä varmaan 90:tä prosenttia ei koskaan esitetä, mutta kysymykset olivat asiallisia ja reaktio vastauksiini rakentava.

- Muissa mediatapaamisissa vanhastaan tutut, minuun aikanaan vihamielisesti suhtautuneet norjalaiset toimittajat ovat nyt istuneet ihan uudella asenteella. Norja näyttää ottavan varovaisia askeleita avointen sivistysvaltioiden joukkoon, hienoa!

Kyrö tähdensi, ettei haastatteluissa tuonut esille sinänsä mitään uutta, vaan toisti koko lailla samaa, mitä on Norjan talviurheiluihmeestä koko ajan ja systemaattisesti puhunut jo yli vuosikymmenen.

- Norjan supermenestys on perustunut dopingin käyttöön ja vahvaan asemaan kansainvälisten järjestelmien ytimessä. Viitteellinen näyttö on äärettömän vahvaa, eikä ammattilaisen silmäni ole sokea.

- Minulta on tietysti kysytty, olenko katkera ja haluanko kostaa. Olen vastannut, etten ole katkera tai kostonhimoinen, vaan haluan ainoastaan tuhota järjestelmään pesiytyneen dopingin. Se tarkoittaa, että joiltakin keisareilta, kuten Björn Dählieltä, Vegard Ulvangilta, Johann Olav Kossilta, Jelena Välbeltä tai Vladimir Smirnovilta on riisuttava vaatteet.

NRK:n hiihtoasiantuntija Thomas Alsgaard kiiruhti perjantaina vaatimaan näyttöjä tiskiin ja vakuuttamaan omaa puhtauttaan. Kyröä naurattaa:

- Kyllä oli Thomas-pojalla helppo homma puhtoisena 22-vuotiaana voittaa luistelemalla Lillehammerin kolmenkympin olympiakultaa 1994, senaikaisilla epoladuilla [tarkoittaa äärimmäisen vaativaa rataa] ja hitaalla kelillä laittaa pataan Dählietä ja muita!

Norjan täysin uudistunut dopingkeskustelun sävy sai värinsä, kun Lance Armstrongin apukuskina työskennellyt norjalainen ex-pyöräilijä jokin aika sitten tunnusti epon käyttönsä.

Nyt puhuttaa yleisurheiluvalmentaja Peter Vukisevicin, keihäänheittäjä Andreas Thorkildsenin ex-appiukon, dopinghistoria.

- Jos Lancen tapauksessa on jotain hyvää, niin aikarajoja ei enää ole. Jos Lancen tapauksessa voitiin mennä vuoteen 1998, niin Norjan ihmeen kanssa poraudutaan vielä joskus vuoteen 1992.

Korjaus: Jutun yhteydessä olleessa äänestyspalkissa oli virhe. Vaihtoehtoina oli vain "En"-vastaus. Korjaus tapahtui kello 17.35. Toimitus pahoittelee virhettä.