Björgenin lihaksia hämmästeltiin jo 2005 - näin norjalainen vastasi IS:lle

Tuore kuva komeita muskeleitaan esittelevästä, iltapukuisesta Marit Björgenistä on innoittanut vilkkaaseen mielipiteenvaihtoon netissä. Kerta ei kuitenkaan ole ensimmäinen. Norjalaiset ottivat nokkiinsa jo vuonna 2005, kun IS Urheilu hämmästeli Björgenin lihaksia.

Marit Björgen.

10.1.2012 11:01

Björgen palkittiin viikonloppuna Norjan parhaana naisurheilijana viime vuodelta, ja hänet kuvattiin hihattomassa iltapuvussa pokaalin kanssa kesken sunnuntaina päättyneen Tour de Skin. Näky oli häkellyttävä, Björgenin hauislihasta kadehtii jopa aktiivisesti treenaavista miehistä ylivoimainen enemmistö.

Björgenin myös geneettisistä syistä lihaksikas ruumiinrakenne ei puhuta ensimmäistä kertaa. Puolikyykystä jopa 170 kiloa nostavasta tähtihiihtäjästä levisi jo kaudella 2004-05 maailmalle kuva, jossa hän riisuu maalialueella hikistä hiihtoalusasua lihakset pullistellen.

Björgen ei koskaan ole antanut positiivista dopingnäytettä. Hän on kilpaillut maailman huipulla melko säännöllisesti vuodesta 2003 ja kuuluu kiertueen testatuimpiin urheilijoihin.

IS Urheilu haastatteli Björgeniä tästä aiheesta Kuusamossa marraskuussa 2005. Aihe, lihakset, eivät tietenkään olleet hänelle minkäänlainen tabu, vaan ylpeyden aihe ja tärkeä työkalu.

- Lihakseni eivät ole peräisin punttisalilta, vaikka treenaankin rautojen kanssa harjoituskaudella 2-3 kertaa viikossa. Olen maatalon tyttö ja tottunut pienestä pitäen kovaan ruumiilliseen työhön, Björgen taustoitti tuolloin IS Urheilulle.

Björgen kertoi, että harjoitteli silloisen valmentajansa Svein Tore Samdalin kanssa vain kovilla raudoilla ja lyhyitä sarjoja.

Norjan hiihtoliitolle IS Urheilun juttu kuvituksineen oli paljon kovempi pala kuin Björgenille. Liiton silloinen lajijohtaja Björner Håkensmoen vaati Suomen hiihtoliittoa sanoutumaan irti Björgeniin kohdistuvista dopingvihjailuista.

IS Urheilu ei vihjannut Björgenin käyttävän dopingia, mutta totesi, että hänen kuvansa ja nopea kehityksensä ovat hiihtopiireissä synnyttäneet myös tällaisia, ääneen lausuttujakin arvailuja.

Suomen hiihtoliiton silloinen toimitusjohtaja Jari Piirainen vastasi norjalaisille, ettei liitto ole asiassa osapuoli ja että lehdistö tekee omaa työtään, liitto omaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?