Pirjo Muranen sivakoi Muoniossa A-finaaliin

Julkaistu:

Pirjo Muranen hiihti perjantaina ainoana suomalaisena A-finaaliin Muonion kovatasoisissa maastohiihdon sprinteissä.

Muranen hämmästyi viidettä sijaansa, sillä vielä runsaan kilometrin mittaisen karsintahiihdon jälkeen hän oli ihmetellyt, tuleeko kisasta mitään.

- Tuntui ihan järkyttävältä. Meno oli tukkoista ja kankeaa, mutta hienoa, että pystyin venymään noin hyvin, Muranen kertoi STT:lle puhelimitse.

Hänellä on ollut viime aikoina ongelmia lihasten takia. Sotkamolaishiihtäjä arveli, että tukkoisuus johtuu lokakuisen yskän jälkimainingeista.

- Ehkä olen liian äkkiä mennyt tekemään punttitreeniä, Muranen mietti.

Muonion Tykkikisojen osallistujaluettelo on lähes maailmancupin tasoa, sillä Länsi-Lapin hyvät hiihtokelit ovat houkutelleet paikalle kansainvälistä kärkijoukkoa. Muun muassa norjalaiset tosin kisaavat viikonloppuna Beitostölenissä.

Naisten sprintin voitti Yhdysvaltain Kikkan Randall ennen Slovenian Petra Majdicia ja Puolan Justyna Kowalczykiä. Murasen edelle ehti vielä Italian Arianna Follis.

- Kärkinelikko karkasi minulta, ja tulimme (Italian Magda) Genuinin kanssa jäljestäpäin. Olin välillä viimeisenä, mutta ohitin Genuinin, kun noin kolme neljäsosaa radasta oli takana. Lopun myötäleosalla sain kärkeäkin kiinni, Muranen kertasi.

Miehet hiihtivät saman 1,1 kilometrin radan kuin naiset. Kärkikolmikkoon mahtui kaksi virolaista, sillä Timo Simonlatser voitti ja Peeter Kummel oli kolmas. Heidän väliinsä kiilasi Kazakstanin Aleksei Poltoranin. Suomalaisista paras oli 11:nneksi hiihtänyt Martti Jylhä.

Lauantain kisa jää väliin

Muranen jätti yskän takia lokakuussa väliin maajoukkueen Val Senalesin korkean paikan leirin. Varotoimena hän myös passaa Muonion lauantaisen perinteisen hiihtotavan kilpailun.

- En riskeeraa suotta, Muranen totesi. Maailmancup alkaa jo viikon kuluttua Ruotsin Jällivaarassa.

Opettajaopintonsa Kajaanissa aloittanut Muranen kilpailee talven Oslon MM-hiihtojen ehdoilla ja rauhoittaa Tour de Ski -kiertueen ajan harjoittelulle. Holmenkollenin MM-kisat alkavat maastohiihdon osalta poikkeuksellisesti sprinteillä.

- Hyvä, että Drammenin maailmancup on juuri ennen MM-hiihtoja, niin saa hyvän sprinttikisan alle, Muranen suunnitteli.