Lupsakka savolainen ällistytti kyyniset toimittajat eleellään – sittemmin Rene Rinnekangas, 19, on hurmannut maailman

Julkaistu:

Lumilautailu
Rene Rinnekankaan, 19, luonne ja laskutaidot ovat ihastuttaneet lumilautailun ystäviä ympäri maailmaa.
Ujoihin ja vähäpuheisiin urheilijanalkuihin tottuneilla suomalaistoimittajilla oli ihmettelemistä vuosi sitten Etelä-Korean olympialaisissa.

18-vuotias Rene Rinnekangas saapui kisoja edeltävään mediatilaisuuteen aurinkoisesti hymyillen. Lumilautailumaajoukkueen ensikertalainen marssi ennen muodollisuuksien alkua toimittajaryppään luo, kätteli kaikki tilaisuuteen osallistuneet median edustajat ja kyseli kuulumisia.

– Minulle on opetettu, että hyviin käytöstapoihin kuuluu käydä esittäytymässä, mitä miehiä tässä ollaan. Ei ole merkitystä, onko lumilautailija vai pelaako shakkia. Olemme kaikki samanlaisia ihmisiä, Rinnekangas muistelee monia hämmästyttänyttä hetkeä.

– Oli muutenkin mukavaa tutustua heihin, minäkään en tuntenut heitä aikaisemmin.

Välitön suhtautuminen ympärillä oleviin on muodostunut Rinnekankaan tavaramerkiksi, jolla pohjoissavolainen velikulta on hurmannut yhden jos toisen lumilautailun ystävän.

Lupsakasta luonnonlapsesta on tullut laskupiireissä omanlaisensa ilmiö, jota ovat ylistäneet niin olympiamitalisti Ståle Sandbechin kaltaiset tähdet kuin lajiasiantuntijat.

Mikä tekee vasta 19-vuotiaasta urheilijasta niin pidetyn? Kolminkertainen maailmanmestari Roope Tonteri, 26, nostaa esiin maajoukkueen kuopuksen energisyyden, elämänilon ja kyvyn ottaa toisia huomioon.

– Se näkyy aika pitkälti arkisissa asioissa. Jos jäljellä on viimeinen pizzapala, hän tarjoaa sitä aina muille, Tonteri sanoo.


Iisalmessa syntynyt Rinnekangas aloitti lumilautailun nelivuotiaana isoveljensä Rikon ja serkkunsa innoittamana. Siitä asti laji on ollut hänen elämänsä rakkaus.

– Suurin syy positiivisuuteeni on, että tiedän tekeväni oikeita asioita. Rakastan tätä lajia ja sitä, että saan nähdä hienoja paikkoja ja laskea huipputyyppien kanssa, Rinnekangas pohtii.

– On ihan uskomaton fiilis, kun voi olla kaveri laskijoiden kanssa, joiden suorituksia on pienenä herännyt öisin katsomaan.

Rinnekankaan on sanottu olevan kaivattu piristys lajille, joka on mennyt kilpailullisempaan ja osan mielestä turhan tosikkomaiseen suuntaan.

Laskija myöntää, että lumilautailun luonne on muuttunut merkittävästi mutta korostaa, ettei lajiromantikkojen vaalima yhteisöllisyys ole kadonnut.

– Temput ovat menneet niin vaarallisiksi, että itsestään on pakko pitää huolta ja treenata rinteen ulkopuolellakin. Ei tämä ole kuitenkaan mennyt liian vakavaksi, vaikkei se ole enää sellaista rock ’n rollia kuin aiemmin, hän sanoo.


Tonteri muistuttaa, ettei Rinnekankaan suosion salaisuus piile pelkästään poikkeuksellisessa luonteessa. Iisalmelaista pidetään harvinaisen lahjakkaana lumilautailijana, mistä saatiin yksi osoitus viime viikonloppuna lajiväen korkealle arvostamassa X Games -tapahtumassa Aspenissa.

Ensimmäistä kertaa jättitapahtumaan osallistunut Rinnekangas teki slopestylessa viimeisellä yrityksellään huippusuorituksen ja nappasi hopeaa. Pohjoisamerikkalaiset tv-selostajat hehkuttivat, ettei onnistuminen olisi voinut tulla paremmalle kaverille.

– Lajipiireissä arvostetaan Renen luovuutta. Hän osaa nähdä mahdollisuuksia, joita vanhempi laskija ei välttämättä huomaa. Sitä on hauska katsoa ja siitä saa välillä itsekin uusia ideoita, Tonteri kertoo.

Naistennarrausrokkia

Luovuus näkyy rinteen ulkopuolellakin. Aspenin X Games oli Rinnekankaalle siitäkin erityinen, että suomalaislaskijaa sponsoroiva energiajuomajätti pyysi iisalmelaista Kätfish-yhtyettä esiintymään jättitapahtuman seuraajille. Rinnekangas soittaa veljensä Rikon perustamassa bändissä bassoa.

– Sponsorilla oli after party -meiningit rinteen päällä. Siellä oli muutama sata ihmistä, veikkaisin. Oli huikeaa, että sellaisen päivän päätteeksi oli sellainen keikka, Rinnekangas fiilistelee.
  • Alla on videoklippi Kätfishin keikalta X Gamesissa.

Villistä lavaesiintymisestään tunnettu bändi on kuvaillut musiikkiaan naistennarrausrokiksi, jossa on humoristiset sanoitukset. Rinnekangas ja kumppanit soittivat Aspenissa kymmenen yhtyeen kappaletta. Kansainvälinen yleisö syttyi.

– Eihän kukaan varmaan tajunnut, mitä me laulettiin, mutta kyllä ne tykkäsivät. Moni tuli kehumaan keikan jälkeen.

Musiikilla on ollut 19-vuotiaalle laskijalle aina iso merkitys.

– Äiti on kova musiikkinainen. Olen tykännyt soittaa ala-asteelta saakka eri soittimia. Musiikin kuuntelu kuuluu muutenkin vahvasti lumilautailuun.

Kaiken hehkutuksen keskellä Rinnekangas osaa nauttia elämän pienistä iloista. Opettajan ja autotarvikealan yrittäjän poika sanoo olevansa vanhemmilleen paljosta kiitollinen.

– Koen, että vanhempani ovat kasvattaneet minut ja Rikon mahtavalla tavalla. Olemme oppineet arvostamaan sitä, mitä meillä on ja pystyneet puhumaan avoimesti kaikesta. Muutenkin elämäntavat ovat mielestäni sellaisia, ettei niissä ole valittamista.

– Parempaa perhettä ei voisi toivoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt