Lajiasiantuntija ihmettelee muistomerkkikohua – paikalla lautaillut useita suomalaisia: ”Koskaan ei saatu häätöä” - Lumilautailu - Ilta-Sanomat

Lajiasiantuntija ihmettelee muistomerkkikohua – paikalla lautaillut useita suomalaisia: ”Koskaan ei saatu häätöä”

Julkaistu: 11.4.2018 6:59

Lumilautailijoita kuvaava Stephan Sutton ei ymmärrä hollantilaislaskijan syyttämistä.

Kempeleen seurakunta on tehnyt rikosilmoituksen lumilautailijasta, joka kuvasi temppuvideota hautamuistomerkillä.

Hollantilainen lumilautailija Jesse Augustinus, 22, liukui nimettöminä haudattujen muistolle pystytetyn hautamuistomerkin päällä ja julkaisi siitä kuvia Instagramissa. Hän poisti julkaisut myöhemmin.

Vaikka Augustinus pyysi Instagramissa anteeksi, seurakunta teki asiasta rikosilmoituksen. Tapaus on nyt poliisitutkinnassa.

– Syvästi paheksun tällaista toimintaa. Juuri tässä paikassa kuvatun videon tekee erityisen murheelliseksi se, että tämä hautamuistomerkki on myös kuolleina syntyneiden lasten hautamuistomerkki, Kempeleen seurakunnan kirkkoherra Kimmo Helomaa sanoi Ilta-Sanomille torstaina.

Augustinus kirjoitti julkaisussaan, että hän ei tiennyt, mikä monumentti oli.

– Jos olisimme tienneet, että kyseessä oli muistomerkki, emme olisi koskaan lumilautailleet siellä. Kivi on ollut vuosia tunnettu paikka lumilautayhteisön keskuudessa, ja monet ovat laskeneet siellä ennen meitä. Vilpitön anteeksipyyntö kaikille ihmisille, joita loukkasin.

Suomalainen kuvaaja Stephan Sutton on taltioinut lumilautailua, suksilla laskemista ja skeittausta kymmenen vuoden ajan. Hän on toiminut myös oppaana ammattiryhmille, jotka ovat tulleet Suomeen kuvaamaan. Hän vahvistaa, että kyseisellä muistomerkillä on temppuillut lukuisia suomalaislaskijoita jo ennen Augustinusta.

– Tätä toimintaa on tapahtunut samassa paikassa jo monta vuotta. Juuri tänään puhuin yhden laskijan kanssa ja varmistin, että se on sama paikka. Huvittavaa tässä on se, että ensimmäistä kertaa, kun sinne tulee ammattilainen, jolla on iso korporaatio takana, tästä nostetaan iso kohu.

Stephan Sutton ihmettelee, miksi kohu nousi juuri nyt.

Sutton myöntää, että paikkavalinta on kyseenalainen, eikä hän esimerkiksi itse menisi koskaan kuvaamaan sinne.

Hän on kuitenkin harmissaan siitä, että ulkomaalaisesta laskijasta tehdään asiassa syntipukki.

– Kirkko on keskellä ei mitään, ja Suomi on täynnä muitakin kuvauspaikkoja. Hän meni sinne siksi, että joku suomalainen laskija suositteli sitä hänelle. Tässä ei ole kyse kunnianloukkauksesta vaan tietämättömyydestä.

– Alue ei edes näytä hautausmaalta. Yksi kaveri kertoi, ettei heistä kukaan olisi edes harkinnut kyseisen spotin vetämistä, jos he olisivat tienneet, että kyseessä on hautakivi.

Sutton myös ihmettelee suuresti, miksi seurakunta nosti asiasta metelin juuri nyt.

– Vaikka kukaan ei olisikaan jäänyt rysän päältä kiinni, joku on varmasti tietoinen, että siellä on laskettu jo useana vuonna. Toimintaa ei pysty piilottamaan. Siellä on hyppyreitä, ja sinne on jäänyt lumilaudan jälkiä.

– Sieltä ei ole koskaan saatu häätöä, ja paikkaa on kuvattu moneen leffaan. Miksi tätä ei ole nostettu silloin edes puheenaiheeksi? hän ihmettelee.

Kaupunkimiljöö on suosittu paikka kuvata lumilautailu- ja laskutemppuja.

Suttonin mukaan vain pieni osuus laskijoista ei välitä, vaikka he rikkoisivatkin vähän lakia tempuissaan.

– He ottavat riskin mutta yleensä myös kantavat vastuun siitä, jos jotain esimerkiksi rikkoutuu.

– Kempeleen tapauksessa olisi varmasti riittänyt, että sinne olisi laitettu laskemisen kieltävä kyltti. Esimerkiksi Kuopiossa muutamat taloyhtiöt eivät ole tykänneet toiminnasta ja laittaneet kieltokyltin pihaan.

Miksi kukaan haluaisi tulla kirkon pihalle kuvaamaan?

– Esimerkiksi Barcelonassa on kaiteita, joille skeittarit menevät, koska ovat nähneet ne videoissa ja koska he haluavat tehdä siellä oman juttunsa. Tässä on vähän samanlainen tilanne kyseessä. En usko, että suomalaislaskijatkaan tietävät tarkkaan, mistä monumentissa on kyse, Sutton vastaa.

Hän muistuttaa, että hollantilaislaskijalle on koitunut tapauksesta huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Kyseessähän ei ollut mikään hieno temppu vaan sellainen, minkä voisi luokitella lähinnä videon täytematskuksi.

– Hänen parttinsa (osuus) poistettiin kaikista markkinointimateriaaleista, eikä hänen temppujaan näe enää mitenkään muuten kuin katsomalla leffan. Tavallaan koko kausi meni hukkaan yhden väärinymmärryksen takia.

Suomea pidetään urbaanin laskemisen mekkana, koska yleisesti ottaen täällä ollaan suvaitsevaisia.

Suomi tunnetaan laskijoiden ja kuvaajien keskuudessa suvaitsevana maana, jossa on paljon hyviä kuvauspaikkoja. Sutton määrittelee Helsingin ”urbaanin laskemisen mekaksi”. Esimerkiksi Amerikassa poliisit soitetaan helposti paikalle, ja kuvausryhmä voi päätyä putkaan. Suomessa poliisi suhtautuu laskijoihin pääosin myönteisesti, kunhan he eivät riko paikkoja.

– Ihmiset suhtautuvat monella lailla. Välillä tullaan suoraan haukkumaan. Tänä vuonna meille sanottiin, että ollaan valmistuttu Korkeasaaresta, kun ollaan sellaisia apinoita. Ei ymmärretä, että tämä on harrastus niin kuin muutkin, Sutton sanoo.

Hän kuitenkin ymmärtää myös sen, että laskijoita ei haluta jokaiseen paikkaan ja että hautausmaalla laskeminen aiheuttaa tuohtumusta.

– Ymmärrän toki toisenkin puolen. On ollut tapauksia, että taloyhtiön pihalla on juuri maalattu kaide, ja sitten ryhmä menee siihen vetämään ja naarmuttaa maalit pois. Ei se ole oikein, ja siinä vaiheessa laskijan pitää ottaa vastuu ja korvata asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?