Matti Suur-Hamari toteutti unelmansa Pyeongchangissa – ”Oli kukkulan kuningas -fiilis” - Lumilautailu - Ilta-Sanomat

Matti Suur-Hamari toteutti unelmansa Pyeongchangissa – ”Oli kukkulan kuningas -fiilis”

Matti Suur-Hamari voitti maanantaina paralympiakultaa.

Julkaistu: 13.3.2018 21:46

Lumilautailija Matti Suur-Hamari päätti jo aamulla, ettei edes tulivuorenpurkaus veisi häneltä voittoa.

Jo maanantai-aamuna Matti Suur-Hamarin sisällä oli jyllännyt. Kun Suomen paralympiajoukkueen lumilautailutähti oli harjannut hampaitaan peilin edessä, hän oli nähnyt edessään voittajan.

Pyeongchangin kisakylän suomalaiskämpässä jossittelubakteereille ei jäänyt elintilaa.

– Perkele! Vaikka tulisi tulivuorenpurkaus, tänään kukaan ei vie minulta voittoa, Suur-Hamari, 31, oli pohdiskellut yksikseen.

Paralympialaisten kultamitali oli siintänyt Suur-Hamarin mielessä vuodesta 2014 lähtien, heti edellisten paralympialaisten jälkeen. Tai eräänlainen unelma siitä oli tullut jo melko pian kesän 2009 traagisten tapahtumien jälkeen. Tuolloin lupaava lumilautailija joutui syyttä suotta vakavaan moottoripyöräonnettomuuteen, jonka seurauksena hänen vasen jalkansa jouduttiin amputoimaan.

– Se, että ylipäätään pystyn (proteesin avulla) kävelemään, juoksemaan ja jopa urheilemaan täysipainoisesti, on ylivoimaisesti tärkein saavutukseni. Koskaan ei kannata luovuttaa, Suur-Hamari kertoi Urheilusanomien haastattelussa loppuvuodesta 2016.

– Etelä-Koreassa talvella 2018 järjestettävät paralympialaiset ovat seuraava iso tavoitteeni. Vain voitto kelpaa.

–Perkele! Vaikka tulisi tulivuorenpurkaus, tänään kukaan ei vie minulta voittoa, Matti Suur-Hamari oli pohdiskellut kultamitalilaskun aamuna.

Maanantaina iltapäivällä Suur-Hamari vastasi sisäiseen, vuosikausia kestäneeseen huutoonsa. Ja teki sen tyylillä – suvereenilla esityksellä.

– Nyt on aivan huikeat tunnelmat. Heti maaliintulon jälkeen käytiin tähtikartoilla, aivan toisissa ulottuvuuksissa, Suur-Hamari tunnelmoi IS:lle puhelimitse.

Suur-Hamari oli lopulta täysin ylivoimainen lumilautacrossin paralympiafinaalissa, jossa hän peittosi USA:n Keith Gabelin.

– Tiesin tosiaan jo aamulla, että tänään kulkisi. Ajattelin, että jos joku minut tänään peittoaa, sen täytyy kyllä olla saamarin kova jätkä, Suur-Hamari kertoi.

– Oli kukkulan kuningas -fiilis.

Kun suomalainen ylitti maaliviivan, hän tuuletti villisti. Unelman toteutuminen herkisti.

– Olin niin huumassa, että kumoonhan siinä mentiin, ikionnellinen Suur-Hamari sanoi naurahdellen.

– Vieläkin on hämmentynyt olo. Pitelen juuri tätä kultamitalia käsissäni, enkä oikein tajua, mitä on tullut saavutettua.

Itse Pyeongchangin teknisen radan ei pitänyt istua suomalaisen vahvuuksille. Hän tykkää kovavauhtisista, suurten hyppyrien radoista. Etelä-Korean paralympiaradalla oli paljon tiukkoja käännöksiä ja vähän ohituspaikkoja.

– Treeneissä pääsin onneksi sinuiksi radan kanssa. Sitten tein valmentajani Mikko Wendelinin kanssa selkeän suunnitelman – heti alussa keulilla ja sitten vaan täyttä häkää menoksi, talvella 2017 ensimmäisen SM-kultansa terveiden sarjassa voittanut Suur-Hamari selvitti.

– Haukkalan Juha oli voidellut todellisen tykkilaudan täksi päiväksi. Se oli uskomattoman nopea, vaikka itse rata muuttui päivän aikana pomppuiseksi perunapelloksi sään lämmettyä.

Suur-Hamarin seuraksi palkintokorokkeelle nousivat USA:n Keith Gabel (vas.) ja Japanin Gurimu Narita.

Suur-Hamarilla on nyt kultamitali paralympialaisista, X-Gamesista ja MM-kisoista. Tuore saavutus asettuu kuulemma vähintään samalla viivalle X-Gamesin kultamitalin kanssa.

– Tein neljä vuotta systemaattisesti ja ammattimaisesti töitä tämän voiton eteen. Treenasin päivittäin, ja iso kiitos kuuluu myös Wendelinille, joka jaksoi tänäkin talvena valvoa yöltä myöten ja pystyttää minulle aamuksi portteja sekä Rukalla että Pyhällä.

Suur-Hamari kertoi juhlineensa kultaa tuoreeltaan mitalikahveilla kisatiimin kanssa. Isommat juhlat ovat vuorossa vasta kisojen jälkeen.

– Lumilautailupiireissä on tavattu juhlia isosti, ja enköhän itsekin saa kunnon bileet aikaiseksi, hän summasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?