Lumilautailu

Roope Tonterilla rehvakkaat puheet lumilautailun ”välinedopingista” – ”Sen verran pitää suomalaisella olla sisua”

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Roope Tonteri piti olympialaisten big air -karsintakisan tasoa äärimmäisen kovana.
Kaikkien suomalaislaskijoiden matka Pyeongchangin olympialaisten big air -hyppykisassa päättyi karsintaan keskiviikkona.

Rene Rinnekangas sijoittui ensimmäisessä ryhmässä kahdeksanneksi ja toisessa ryhmässä Peetu Piiroinen samalle sijalle, Roope Tonteri yhdeksänneksi ja Kalle Järvilehto kahdenneksitoista. Finaaliin pääsi kummankin ryhmän kuusi parasta.

Tonteria finaalista putoaminen harmitti. Pisteiden valossa toinen karsintaryhmä oli ensimmäistä kovatasoisempi.

– Ensimmäisessä hiitissä tuo hyppy olisi saattanut riittää jatkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Pysyin pystyssä ja sain hyvän hypyn. Tästä on hyvä jatkaa, olo on helpottunut.

Karsinnan tasoa Tonteri piti aivan poikkeuksellisena.

– En ole ikinä ollut näin kovatasoisessa big air -karsinnassa.

Suomi on menestynyt big airissa MM-tasolla vahvasti. Esimerkiksi Tonteri on voittanut lajin maailmanmestaruuden 2013 ja 2015. Yksikään Suomen neljästä laskijasta ei kuitenkaan yltänyt big airin historian ensimmäiseen olympiafinaaliin Pyeongchangissa.

– Ei se ole pettymys, sillä me laskettiin hyvin.

– Kun katsoo tuloslistaa, niin esimerkiksi kanadalaisilla, amerikkalaisilla ja itävaltalaisilla on sellainen alastuloilmapatja. He voivat hyppiä sinne ja loukkaantumisriski vähenee todella paljon, kun sille pystyy treenaamaan.

”Pitää olla sisua”

Tonteri, 25, ei kuitenkaan lämpene ilmapatjoille harjoittelulle. Kyse on periaatteesta.

– Mä olen kuitenkin vähän vanhemman koulukunnan lumilautailija, niin kohtahan tässä pitäisi olla kaksi sarjaa: ne jotka käyttää vähän niin kuin dopingia eli sitä ilmapatjaa ja sitten oikeat lumilautailijat, jotka hyppää lumelle.

– Sen verran pitää suomalaisella miehellä olla sisua, että pystyy laskemaan lumella.

Peetu Piiroisen kanta ilmapatjoihin oli erilainen. Hän olisi valmis kokeilemaan patjalle hyppäämistä tilaisuuden tullen.

– Jos on mahdollisuus käyttää semmoista, niin tyhmäähän on lähteä koittamaan uutta temppua suoraan jäiseen alastuloon. Voi minimoida loukkaantumisriskin kokeilemalla temput ilmapatjalle, ja siirtyä sitten hyppyriin, se sujuu.

– Sellaisen saaminen Suomeen olisi lottovoitto kilpalumilautailulle. Ja kyllä pärjääminen sellaisen vaatii. Nuo temput ovat yksinkertaisesti niin vaarallisia. Jos tuohon rinteeseen tulee niskoilleen alas tai lyö päänsä, niin koko ura voi olla siinä.

Keskiviikon karsinta jää Piiroisen uran viimeiseksi kisaksi olympialaisissa. Vancouverissa 2010 hän voitti hopeaa lumikourussa.

– Oli kiva kokemus elämässä, että pääsi kolmiin olympialaisiin. Voi suoraan sanoa, että mun osalle ei enää tule neljänsiä olympialaisia, 30-vuotias Piiroinen sanoi.

Tonteri sen sijaan saatetaan nähdä laskemassa Pekingin olympialaisissa 2022. Keskiviikon kisan jälkeen hänellä oli mielessään selkeä suunnitelma.

– Mä lähden kotiin. Lämmitän saunan ja menen pilkille, Tonteri sanoi nauraen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt