Lumilautailu

USA:n supertähti teki olympialaisissa uskomattoman tempun – juhlahumua synkentävät kovat syytökset

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Shaun White on lajinsa valtias, joka ei todellakaan ole kaikkien kaveri.
Katkera epäonnistuminen neljä vuotta sitten Sotshissa, paha loukkaantuminen vain kuukausia ennen Pyeongchangin kisoja, sensaatiomainen pääsy olympialaisiin ja nousu halfpipen valtiaaksi.

Shaun Whitesta olisi helppo maalata Etelä-Korean olympiakisojen suurin sankaritarina.

Kun 31-vuotias yhdysvaltalaislaskija varmisti keskiviikkona viimeisellä laskullaan lumikourun olympiavoiton, monet hehkuttivat täydellistä onnistumista.

– Nämä olivat hänen viimeiset olympialaisensa lumilautailussa, joten hänen saavutuksensa oli ihan himmee, entinen huippulaskija Heikki Sorsa sanoo Ilta-Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Shaun White on käsittämätön kilpailija. Ennen viimeistä runia hän oli vielä toisena. Se, että siinä vaiheessa pystyi ottamaan kaikki ne temput päälle ja ottamaan kultaa... Siinä lähtee hattu pois päästä.


Mitä tulee esityksiin Pyeongchangin half pipessa, White oli mykistävän hyvä. Vuoden 2006 ja 2010 olympiavoittaja pettyi raskaasti Sotshin talviolympialaisissa 2014 jäätyään neljänneksi. Hän aloitti neljän vuoden valmistautumisjakson ainoana tavoitteenaan voitto Etelä-Koreassa.

Olympiahaave näytti murenevan lokakuussa. White löi päänsä lumikourun reunaan yrittäessään Uudessa-Seelannissa vaikeaa tuplakorkki 1440 -temppua. Sairaalassa hänen kasvoihinsa ommeltiin 62 tikkiä.

 

Lumilautailuyhteisö ei oikein pidä Shaunista. Mutta hän on lopulta lajimme kasvot. Ei ole järkeä vihata häntä niin paljon.

Takaisku vahvisti. White selvitti tiensä olympiajoukkueeseen tekemällä Coloradon valintakisoissa äärimmäisen harvinaisen 100 pisteen laskun. Etelä-Koreassa hän oli omassa luokassaan.

Paineensietokyvystä kertoo sekin, että lokakuussa kaatumiseen johtanut tuplakorkki 1440 -temppu oli osa olympiakullan sinetöinyttä voittolaskua.

Kansainvälinen superjulkkis

Takavuosina Lentävänä tomaattina tunnettu punapää on lajinsa tunnetuin urheilija ja kansainvälinen supertähti. Sponsorit ovat rakentaneet Whitelle isolla rahalla yksityisiä half pipeja, yhteistyötarjouksia on sadellut, ikoninen Rolling Stone -lehti on halunnut hänet kansijuttuunsa... Esimerkkejä on lukuisia.


Whiten menestys on tuonut lajille runsaasti näkyvyyttä ja suosiota, mutta – kuten usein elämässä – menestystarinalla on myös synkempi puolensa.

Keskiviikon voiton jälkeen yhdysvaltalaismedia ei kirjoittanut pelkästään Whiten dominanssista lumella. Esiin nousivat myös lumilautailijaan vuonna 2016 kohdistetut syytökset.


Whiten rockbändissä useita vuosia rumpuja soittaneen Lena Zawaidehin mukaan hän joutui usein urheilutähden seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Zawaideh kertoi Whiten muun muassa halventaneen häntä sanoillaan ja pakottaneen bändinsä ainoan naisjäsenen katsomaan pornoa. Zawaidehin mukaan hän ei uskaltanut sanoa aluksi vastaan, koska Whitella oli yhtyeessä suuri valta-asema.

White myönsi lähettäneensä Zawaidehille halventavia viestejä, mutta antoi ymmärtää joutuneensa ajojahdin kohteeksi.

– Monta vuotta sitten lähetin tekstiviestejä ystävälle, joka käyttää niitä nyt valheellisten syytösten tukena. Hänen syytöstensä ajoitus ei ole sattumaa, me puolustamme niitä raivoisasti oikeudessa, White kommentoi tuolloin asianajajansa medialle välittämässä tiedotteessa.


White ja Zawaideh sopivat jutun keskenään viime vuonna, mutta olympiavoiton myötä syytökset nousivat jälleen puheenaiheeksi. White itse ei halunnut puhua aiheesta, kun häneltä kysyttiin keskiviikkona, tahraavatko syytökset hänen perintöään lumilautailijana.

– Olen täällä puhumassa olympialaisista en juoruista. Mutta en usko, White sanoi.

– Olen kuka olen ja olen ylpeä siitä. Ystäväni rakastavat minua, minkä uskon puhuvan puolestaan.

Ristiriitainen persoona

Heikki Sorsa on tuntenut Whiten noin 13-vuotiaasta. Kaksikko on ollut saman välinevalmistajan Burtonin leivissä ja kuvannut yhdessä leffaprojekteja. Viimeksi kaksikko oli pari vuotta sitten yhteisellä kuvausmatkalla Itävallassa.

Sorsa ei halua ottaa kantaa esille nousseisiin syytöksiin.

– En ole edes kuullut niistä, niin en voi kommentoida.

Nykyään muun muassa Ylen lumilautailuasiantuntijana toimiva Sorsa kuvailee Whitea avoimeksi ja ystävälliseksi ihmiseksi.

– Meillä on aina ollut keskenämme hyvä pikku kilpailu. Esimerkiksi Arctic Challengessa 2001 kisailin Shaunin kanssa, kumpi pääsee korkeammalle quarter pipesta. Sain silloin nimiini maailman korkeimman airin. Se johtui vain siitä, että kisasimme Shaunin kanssa toisiamme vastaan.


– Olen myös häntä vähän vanhempi, joten olen vähän kiusannut häntä hyvässä mielessä ja palauttanut hänet maan pinnalle, jos hän on tehnyt jotain hölmöä.

Kaikilla ei ole Whiten kanssa yhtä lämpimät välit, ainakin jos on uskominen julkisuudessa käytyä keskustelua.

Vuonna 2014 yhdysvaltalaislehti Business Insider julkaisi jutun otsikolla ”Miksi lumilautailijat vihaavat Shaun Whitea”. Lajinsa supertähteä on kritisoitu itsekkyydestä ja siitä, että hän on ollut viemässä luonnonlasten fiilistelylajia ei-toivottuun kaupalliseen suuntaan.


Yhdysvaltalaislaskija Brandon Davis kertoi Timelle olevansa pahoillaan Whiten lajiväeltä saamasta ryöpytyksestä.

– Lumilautailuyhteisö ei oikein pidä Shaunista. Mutta hän on lopulta lajimme kasvot. Ei ole järkeä vihata häntä niin paljon, Davis sanoi vuonna 2014.

Heikki Sorsan mukaan Whitesta on helppo saada pelkän julkisuuskuvan perusteella väärä kuva.

– Hän on kaikkien tietämä iso julkkis. Olemme tunteneet pienestä asti, joten olemme olleet aina samalla tasolla. Siinä ei ole ollut mitään sellaista, että pitäisi esittää jotain, Sorsa pohtii.


– Nykyään hän on mielestäni aikuistunut paljon. Hänen on ollut ehkä vaikea löytää kavereita ja oikeita ystäviä. Mutta hän on supermukava tyyppi.

Arvonsa tunteva egoisti vai väärinymmärretty taiteilijaluonne? Whiten persoonasta riittää useita, kipeitäkin kysymyksiä. Mielipiteet jakautuvat jyrkästi, mutta yhdestä asiasta vihaajatkin ovat yksimielisiä.

Yhdysvaltalaisen saavutukset lumilautailussa – lajissa, jonka kehitys on mennyt vuosien aikana valtavasti eteenpäin – ovat täysin ainutlaatuiset.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt