Alina

Lumilautailu

Olympialaisten sankari Enni Rukajärvi on rinteiden rohkea anarkisti – tehnyt kovia ratkaisuja

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Eettiset valinnat ovat ohjanneet pronssimitalisti Enni Rukajärven ratkaisuja viime vuosina.
Harva pääsee juhlimaan 20-vuotissyntymäpäiväänsä yhtä riemukkaissa merkeissä kuin Enni Rukajärvi toukokuussa 2010. Kuusamolainen oli hätkähdyttänyt edellistalvena lumilautailumaailmaa voittamalla TTR-kiertueen kokonaiskilpailun.

Voitto tiesi 50 000 dollarin palkintopottia ja merkittäviä yhteistyösopimuksia. Koillismaalainen pääsi lautavalmistaja Burtonin talliin, ja pian alkoi yhteinen taival energiajuomajätti Red Bullin kanssa.

Samalla laskijan verotettavat tulot nousivat 2 513 eurosta (2009) 116 435 euroon (2010).

 

Ennin suurin vahvuus on rohkeus. Usein naislaskijoista paistaa arkuus, mutta Enni on poikkeus.

Rukajärven kylässä kasvanut tyttö sai ensimmäisen lautansa 9-vuotislahjaksi, ja siitä alkoi ajanvietto Saaruan rinteessä. Pari vuotta myöhemmin Enni aloitti showtanssin, joka loi hyvää pohjaa lautailu-uralle.

Vakavammaksi Rukajärven ”snoukkaaminen” muuttui 16-vuotiaana hänen muutettuaan Sotkamon urheilulukioon. Siellä oli mahdollista harjoitella täysipainoisesti ja kovassa seurassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ennin suurin vahvuus on rohkeus. Usein naislaskijoista paistaa arkuus, mutta Enni on poikkeus. Se johtuu varmaankin siitä, että hän on jo pienestä pitäen laskenut jätkien kanssa, kollega Risto Mattila sanoi muutama vuosi sitten.

Suomalaisen urheiluyleisön tietoisuuteen Rukajärvi nousi talven 2011 MM-kisoissa, joissa hän voitti historian ensimmäisen slopestylen MM-tittelin.

Todellinen paukku saatiin sitten helmikuussa 2014, jolloin slopestyle oli ensimmäistä kertaa olympiakisojen ohjelmassa. Rukajärvi oli loukannut polvensa kisojen alla.

Lipun kantaminen avajaisissa sujui, mutta kilpaileminen oli vaakalaudalla.

– Olimme Sotshissa kymmenen päivää, ja koko aika meni polven kuntouttamisessa, fysiikkavalmentaja Ville Rapeli kertoo.

Hoito tuotti tulosta Rukajärven laskiessa hienosti hopealle.

Olympiamitali teki kuusamolaisesta kansallisomaisuutta, mutta laskija ei ollut itse kovin innostunut sankarin viitasta. Hän oli jo ennen olympiakisoja kritisoinut mammuttikisoja, joissa ei kunnioitettu ympäristöarvoja ja joihin valmistauduttiin liian vakavasti.

– Ajattelen, että lumilautailu on ennen kaikkea fiilislaji, josta pitäisi nauttia, Rukajärvi sanoi ja kutsui ilmiötä kisakiristelyksi.

Vaikka Sotshin kisat nostivat nuoren naisen markkina-arvon korkealle Suomessa, lautavalmistaja Burtonin silmissä hän oli tehnyt tehtävänsä. Yritys katkaisi yhteistyön vuonna 2015.

– Se oli ikävä juttu. Asian käsittelyyn meni aikaa, ja kävin pohjalla. Piti miettiä, onko minusta enää mihinkään ja voinko enää pärjätä, Rukajärvi on kertonut.

Seuraavan liikkeen teki laskija itse. Syksyllä 2016 Rukajärvi ilmoitti lopettavansa kuusi vuotta jatkuneen Red Bull -yhteistyön, jonka vuosisummaksi arvioitiin 50 000 euroa.

– Häntä kiinnostavat terveelliset elämäntavat, eivätkä sokerikuorrutetut litkut oikein kuulu siihen maailmaan, päävalmentaja Antti Koskinen luonnehti ratkaisua.

Vanhojen tilalle löytyi uusi lautavalmistaja Vimana ja kotimainen juomavalmistaja Kaslink. Eettiset valinnat ovat ohjanneet urheilijan valintoja viime vuosina.

Rukajärvi on lähtenyt mukaan ilmastonmuutosta torjuvaan POW-liikkeeseen ja ryhtynyt kummiksi kampanjaan, jossa kerätään liikuntavälineitä vähävaraisille lapsille.

Moraalinen selkäranka ei ole estänyt menestymistä lumella, kuten Pyeongchangissa nähtiin. Olympiakisojenkin suhteen hänellä on parannusehdotus.

– Ilman urheilijoita ei olisi olympialaisia, ja toivoisin, että urheilijoilla olisi enemmän sananvaltaa, anarkisti Rukajärvi sanoi HS:n haastattelussa.

Enni Rukajärvi

Syntynyt: 13.5.1990 Kuusamossa

Pituus: 164,5 cm

Aloitti lumilautailun: Rukalla vuonna 2000.

Saavutuksia: TTR-kiertueen kokonaisvoitto (2010), X-Gamesin voitto (2011), MM-kulta (2011), olympiahopea (2014) ja olympiapronssi (2018) slopestylessa, MM-hopea (2017) big airissa.

Muuta: Palkittiin Urheilugaalassa Vuoden esikuvana 2017. Toimi sijaisnäyttelijänä elokuvassa Chalet Girl.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Marja toteutti unelmansa – muutti Suomen pienimpään kaupunkiin vanhaan kauppakeskukseen

  2. 2

   Hymy palasi Olli Lindholmin kasvoille rankan vuoden jälkeen – yllättävä harrastus pitää tähden kunnossa: ”Monia varmaan naurattaa...”

  3. 3

   Tuhannet linnut tärvelivät saarta: Vuokraturvan toimitusjohtaja keksi tehokkaan keinon antaa häätö merimetsoille

  4. 4

   Syvä kurkku -pornoelokuvan tähden traaginen elämä: väkivaltainen mies pakotti elokuvaan – Lue sunnuntain elokuva-arviot

  5. 5

   Salatut kuulustelu­kertomukset paljastavat: Turun puukottajalla oli oppi­mestari Suomessa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

  2. 2

   Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

  3. 3

   Hjallis Harkimo julkisti liikkeensä – he ovat mukana

  4. 4

   Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

  5. 5

   Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  6. Näytä lisää