Linnan vanhin vieras Saima Kukko, 103, tuli juhliin matkailuautolla Merikarvialta – ”Täällä on hienoa olla” - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Linnan vanhin vieras Saima Kukko, 103, tuli juhliin matkailuautolla Merikarvialta – ”Täällä on hienoa olla”

Julkaistu: 7.12.2019 8:10

Saima Kukko on yksi talvisodan lotista. Hän oli vanhin Linnan juhlissa eilen perjantaina.

Yksi Linnan juhlien kunniavieraista oli tänä vuonna 103-vuotias Saima Kukko. Tuorilassa Merikarvialla asuva Kukko saapui Linnan juhliin yhdessä tyttärensä Irma Kukon kanssa. Kukko on Linnan tämän vuoden vanhin vieras ja yksi talvisodan lotista.

Saima Kukko saapui kättelyjonossa melkein ensimmäisten joukossa. Hän oli pukeutunut Merikarvian pukuun.

Seura-lehden jutun mukaan kutsu Linnan tuli pientilallisen rouvalle yllätyksenä. Hänellä on taustallaan evakkokokemuksia. Kukon koti jäi Karjalankannakselle Kuolemajärvelle.

Kuvituskuva

Saima Kukon tytär Irma Kukko kertoo, että matka Linnaan sujui hyvin. Tilaisuus on rouva Kukolle erittäin tärkeä ja hän on odottanut sitä kovasti.

– Täällä on hienoa olla, 103-vuotias Kukko sanoo IS:lle.

Kun Kukko täytti 100 vuotta, lähetti presidenttipari hänelle onnittelukortin, joka on ollut siitä saakka hänen sänkynsä päädyssä.

– Kortti on hänelle todella tärkeä ja hän on katsellut sitä paljon. Kortin ansiosta Linnan juhlat ja presidenttipari tuntuvat mukavan tutuilta eikä häntä jännitä tänään, tytär kertoo äitinsä tunnelmia.

Kukot saapuivat Linnaan matkailuautolla. Päivä on pitkä, mutta juhlaillan alkaessa tunnelma oli hyvä.

Saima Kukko oli tänä vuonna iäkkäine Linnan juhlien vieras.

Saima Kukko oli tänä vuonna iäkkäine Linnan juhlien vieras.

– Matka tänne Merikarvialta oli pitkä, mutta meni onneksi hyvin. Oli äidille todella tärkeää, että pystyimme tulemaan, tytär sanoo.

Kuolemajärveltä, Karjalankannakselta kotoisin olevan Kukon kotitalo sijaitsi aivan Mannerheim-linjan vieressä ja hän seurasi sen rakentamista kesällä 1939. Syksyllä Kukko kävi Viipurissa kaksi viikkoa kestävän lottakurssin, jonka jälkeen hän aloitti työn muonituslottana. Kukkoa koulutettiin myös ilmavalvontatehtäviin, joita hän teki ennen sodan alkua.

Lopulta sodan syttyessä hänet kuitenkin määrättiin karjanajajaksi, sillä heistä oli huutava pula miesten lähtiessä rintamalle. Samaan aikaan Kukko oli raskaana ja poika syntyikin vappuna Helsingissä.

Saima Kukko kättelee presidentti Sauli Niinistöä. Vasemmalla Saima kukon tytär Irma Kukko.

Saima Kukko kättelee presidentti Sauli Niinistöä. Vasemmalla Saima kukon tytär Irma Kukko.

Lapsen synnyttyä Kukko muutti ensikotiin Kirkkonummelle, sillä hänellä ei ollut muutakaan paikkaa minne mennä. Yhteensä hän kiersi Suomea yhdeksän vuotta evakkona, kunnes asettui Merikarvialle. Kukon puoliso kaatui jatkosodan alussa.

Tuoreimmat osastosta