Onko tässä illan tökeröin etikettivirhe? – TV-katsoja ikuisti ikävän näyn Linnan punaisella matolla - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Onko tässä illan tökeröin etikettivirhe? – TV-katsoja ikuisti ikävän näyn Linnan punaisella matolla

Julkaistu: 6.12.2019 22:50

Linnan juhlien etikettiin ei kuulu kuvaaminen tai kännykän käyttö.

Linnan juhlien tv-lähetyksessä nähtiin, kuinka yksi vieraista kurkotti kuvaamaan itseään kännykkäkameralla odottaessaan punaisella matolla vuoroaan kättelemään presidenttiparia. Tilanteen huomannut tv-katsoja huomautti näkemästään Twitter-tilillään.

– Nyt venytetään etiketin rajoja kättelyjonossa. Joku siellä käsi ojossa kuvaamassa videota itsestään, katsoja kommentoi.

Linnan juhlien etikettiin kuuluu monenlaisia, arvokkaaseen pukeutumiseen ja käytökseen liittyviä sääntöjä. Esimerkiksi naisten kampauksissa hiusten tulee olla kiinni ja kenkien edestä umpinaiset. Miesten pukukoodiin kuuluu frakki, mutta asuissa on viime vuosina näkynyt tästä poikkeavaa tyyliä.

Käytöspuolella kuvien ottaminen kännykkäkameralla on aiemmin ollut ehdottomasti kielletty. Viime vuosina säännöstä on kuitenkin luistettu yhä useammin, kun vieraat ovat ladanneet sosiaaliseen mediaan kuvia itsestään ja muista vieraista Suomen arvokkaimmissa juhlissa.

Takavuosina pahennusta kännykän käytöllä on herättänyt esimerkiksi kokoomuspoliitikko Alexander Stubb. Vuonna 2012 tapakouluttaja Kaarina Suonperä paheksui syvästi silloisen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin twiittailua kesken Linnan juhlien.

Stubb oli tuohon aikaan todellinen sosiaalisen median edelläkävijä poliitikkojen keskuudessa. Stubb on kunnostautunut kuvaamisessa myös tämän vuoden Linnan juhlissa lataamalla Twitter-tililleen kuvan itsestään ja seitsemästä muusta entisestä pääministeristä.

Suonperä kuitenkin huomautti, että etiketin mukaan Itsenäisyyspäivän juhlaan ei kuulu edes ottaa kännykkää mukaan.

– Tviittaaminen voi olla ajan henkeä, mutta mistä se kertoo Linnan juhlissa? Kertooko se siitä, että itsenäisyys on sekundäärinen asia ja pääasia on, että näytään kuvissa? Suonperä kyseli.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta