Dome Karukoski juhlii Linnassa toista kertaa – otti opiksi aiemmasta ”amatöörivirheestään” - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Dome Karukoski juhlii Linnassa toista kertaa – otti opiksi aiemmasta ”amatöörivirheestään”

Julkaistu: 6.12.2019 22:10

Elokuvaohjaaja Dome Karukoski on juhlinut viimeksi Presidentinlinnassa tasan 10 vuotta sitten.

Elokuvaohjaaja Dome Karukoski saapui Linnaan Nadia-vaimo rinnallaan. Nadia on pukeutunut itsenäisyyspäivän vastaanotolle beigeen, olkaimettomaan yksinkertaisen kauniiseen pukuun ja valinnut käteensä pienen keltaisen kirjekuorilaukun. Dome Karukoski pukeutui juhliin mustaan pukuun ja vaaleaan kravattiin.

Presidenttiparin kättelyn jälkeen pari kiersi kätensä suloisesti toistensa ympärille ennen kuin jatkoi punaisella matolla astelemista kohti juhlien pyörteitä.

Pariskunta lähti yhdessä kättelystä eteenpäin.

Pariskunta lähti yhdessä kättelystä eteenpäin.

Pari on pyörähdellyt Linnassa myös vuonna 2009.

Pariskunta on ollut yhdessä jo pitkälti yli kymmenen vuotta. Parilla on viisivuotias Oliver-poika.

Pariskunta tasan kymmenen vuotta sitten.

Pariskunta tasan kymmenen vuotta sitten.

– Mä juuri saavuin tänne ja täähän on aivan hurlumheitä. Olen ensimmäisen kerran ollut täällä vuonna 2009 ja silloin kuvasimme Napapiirin sankarit -elokuvaa, Karukoski kertoo.

Karukoski aikoo tällä kerralla toimia eri tavalla yhdessä asiassa.

– Tein sellaisen amatöörivirheen silloin, että otin tosi monesta kulhosta boolia. oletin, että ne maistuvat erilaiselle. Nyt siitä oppineena olen sillä tavalla pro, että muistan juoda vähän vettä ja olla vähän järkevämpi, Karukoski muistelee.

Huippuohjaaja tarkentaa, ettei kyse ollut siitä, että hän olisi maistellut boolia kaksin käsin.

– Pointtina tässä ei ollut se, että joisin mitenkään älyttömän paljon, vaan se, että täällä on niin älyttömän kuuma. Ihmiset eivät ymmärrä, että täällä on joku 82 astetta lämmintä. Jos ottaa muutamankin lasin, se nousee päähän aivan saman tien, Karukoski nauraa.

Miehen mielestä on hienoa, että Suomessa kunnioitetaan itsenäisyyspäivää.

– Tämä on todella hieno tapahtuma. Se, että kunnioitetaan maamme itsenäisyyttä on aina tärkeää. Täytyy muistaa, mistä olemme tulleet. Olen ylpeä ja iloinen siitä, että olen saanut kutsun.

Tämän vuoden teema on Karukosken mielestä hyvin valittu. Luotettavaa tietoa ja rakentavaa keskustelua tarvitaan.

– Keskustelu on aika polarisoitunutta. Se ei aja enää niiden ihmisten asiaa, vaan se ajaa poliitikkojen asiaa. Toivoisin, että keskustelukulttuurimme olisi yhtenäisempää. Toivoisin, että pyrittäisiin kansana yhteiseen hyvään.

Kuvituskuva

Suomessa on Karukosken mielestä kuitenkin vielä asiat suhteellisen hyvin.

– Sellainen tietty yhtenäisyyden kulttuuri kuitenkin vallitsee ja se on tärkeää, sillä olemme pieni maa.

Karukoskella on ollut hieno vuosi. Hänen ohjaamansa kirjailija J.J.R. Tolkienin nuoruudesta kertova Tolkien-elokuva (2019) oli valtava Hollywood-tuotanto.

– Pääsin tällaisena kloppina kokeilemaan Hollywood-elokuvaa. Nyt olen taas työtön työnhakija, mutta ei siinä mitään, Karukoski vitsailee.

– Tämä on ollut yksi oman elämäni parhaista vuosista. Se on hienoa päästä mukaan tekemään ja levittämään tuollaista suurta elokuvaa. Tietynlainen unelma on toteutunut.

Karukosken aiempia filmitöitä ovat muun muassa Tyttö sinä olet tähti (2005), Tummien perhosten koti (2008), Kielletty hedelmä (2009), Napapiirin sankarit (2010) ja Leijonasydän (2013).

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta