Laulajalegenda Einö Grön, 80, saapui Linnan juhliin yksin – juhlii ensimmäistä kertaa ilman Marjatta-vaimoaan - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Laulajalegenda Einö Grön, 80, saapui Linnan juhliin yksin – juhlii ensimmäistä kertaa ilman Marjatta-vaimoaan

Julkaistu: 6.12.2019 20:06

Iskelmälaulaja Einö Grön saapui Linnan juhliin yksin.

Laulajalegenda Einö Grön, 80, saapui kättelemään presidenttiparia yksin. Aikaisempina vuosina Linnan juhlissa Grönin rinnalla on säteillyt miehen Marjatta-vaimo, mutta tänä vuonna Grön saapui juhliin yksin, sillä Marjatta Grön on asunut hoitokodissa muistisairautensa vuoksi nyt neljä vuotta.

– Siellä on varmasti tuttuja, koska kavereita on laaja piiri, laulaja totesi Ilta-Sanomille ennen juhlia.

Grönille presidentinlinna on tuttu paikka, sillä presidentti Martti Ahtisaaren aikaan mies myös esiintyi juhlissa. Marraskuussa Grön totesi Ilta-Sanomille olevansa äärimmäisen otettu kutsusta, vaikka onkin ollut Linnan juhlissa jo useampaan otteeseen.

– Odotan niitä innolla. Siitä on muutama vuosi mennyt, että ihan hienoa mennä. Frakki on haettu kellarista, hyväntuulinen Grön kertoi Ilta-Sanomille muutama viikko sitten.

Grön saapui Linnaan Mariankadun sisäänkäynnistä yhdessä muiden julkisuudesta tuttujen suomalaisten kanssa. Frakkinsa rintapieleen Grön oli kiinnittänyt Pro Finlandia -mitalin, jonka presidentti Tarja Halonen myönsi hänelle itsenäisyyspäivänä 2001.

Eino Grönin ääni kantaa vieläkin, vaikka laulajalla on jo ikää jo 80 vuotta. Syy siihen on miehen mukaan yksinkertainen.

– Olen saanut olla terve ja saanut tuolta yläkerrasta apua. Tiiviisti tehty töitä, Grön kertoo.

Grön on vuosien varrella lomaillut usein Floridassa, jonne aikoo tänäkin talvena matkata.

– Nyt joulun alussa mennään taas sinne, Grön kertoo.

Eino Grön saapui Linnan juhliin ilman Marjatta vaimoaan.

Eino Grön saapui Linnan juhliin ilman Marjatta vaimoaan.

Kotimaa merkitsee miehelle edelleen paljon, vaikka hän onkin viime vuosina viihtynyt ulkomailla.

– Suomi on aina suomi. Sen huomaa silloin, kun tulee ulkomailta tänne.

Yhteiskunnallisen keskustelun kärjistymistä Grön pitää muoti-ilmiönä.

– Sitä on sanottu muotivillitykseksi sellaista, että käytetään kovia sanoja ja niin poispäin.

Hallituskriisi oli elämänkokemusta omaavan Grönin mukaan jokseenkin yllättävä käänne.

– Se oli ennen niin tasaista ja varman tuntuista, että se oli aika yllättävää. Olen niin epäpoliittinen, etten ota siihen kantaa.

Edellisen kerran Grön oli Linnassa Tarja Halosen kaudella 2007, vuonna jona hän pokkasi Iskelmä-Finlandian. Ensimmäistä kertaa Grön oli kutsuvieraiden joukossa Mauno Koiviston kaudella 1992.

Vaikka Grönillä on ikää jo kunnioitettavat 80 vuotta, keikkailee hän edelleen ahkerasti. Kun miehen 80-vuotisjuhlia vietettiin tämän vuoden tammikuussa, välitti hänelle onnittelut myös presidentti Niinistö.

Grönin läpilyöntikappale Liian paljon rahaa valtasi radioaallot 60 vuotta sitten, mutta ensimmäinen tärkeä merkkipaalu oli Satakunnan teinien yksinlaulukilpailun voitto 1955. Studioalbumeita mieheltä on vuosien varrella ilmestynyt nyt liki 40 ja levytettyjä lauluja yli 670.

Tuoreimmat osastosta