Jaakko Valtanen kätteli presidenttiparin ensimmäisenä - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Jaakko Valtanen kätteli presidenttiparin ensimmäisenä

Kenraali Jaakko Valtanen saapui kättelyyn ensimmäisenä.

Kenraali Jaakko Valtanen saapui kättelyyn ensimmäisenä.

Julkaistu: 6.12.2019 19:00

Ensimmäisenä presidenttiparia Linnan juhlissa kätteli kenraali Jaakko Valtanen. 94-vuotias Valtanen oli viimeinen Puolustusvoimain komentaja, jolla on rintamakokemusta.

Entinen Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jaakko Valtanen, 94, avasi Linnan juhlien vastaanoton kättelyn. Valtanen toimi Puolustusvoimien komentajana vuosina 1983–1990.

Kuvituskuva

Jo vuosien ajan sotaveteraanit ovat tulleet ensimmäisinä sisään kättelyyn. Monena vuonna veteraanien joukkoa ovat johtaneet Mannerheim-ristin ritarit. Viimeinen elossa oleva Marskin ritari, 97-vuotias Tuomas Gerdt ei osallistu tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Valtanen osallistui jatkosotaan vain 16-vuotiaana vapaaehtoisena. Ilta-Sanomien 100 tarinaa sodasta -sarjassa Valtanen kertoi kokemuksistaan Karjalan kannakselta vuonna 1941 ja saksalaisten miehittämästä Virosta vuonna 1942.

Virossa Valtanen kohtasi saksalaisen sotilaan, joka oli joutunut osallistumaan juutalaisten ampumiseen.

– Hän kertoi hyvin avoimesti, mikä siellä oli ollut tilanne ja mitä esimies oli käskenyt tekemään. Hän oli nuori sotilas, samoja ikiä kuin minä. Voin kuvitella, millaisiin sieluntuskiin tuollaisen tehtävän jälkeen joutuu.

Jatkosodan jälkeen Valtasesta tuli ammattiupseeri. Myöhemmin hän eteni vielä kenraaliksi. Valtanen oli viimeinen Puolustusvoimain komentaja, jolla itsellään on kokemusta rintamalta.

– Sota on vähäväkiselle kansalle ja maalle kauhea onnettomuus.

– Emme voi ajatellakaan, että alistumalla uhkauksiin voisimme välttää tappiot ja menetykset. Suomen on aina säilyttävä itsenäisenä ja kansanvaltaisena oikeusvaltiona, Valtanen kommentoi 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle on kutsuttu yhteensä 30 veteraania, kaatuneiden omaisia, lottia ja puolisoita. Perinteen mukaisesti vastaanoton kättelyn avasivat sotaveteraanit. Valtanen oli ensimmäisenä kättelyvuorossa myös viime vuonna.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta