Anna-Riikka Carlsonin Linnan juhlien puku viestittää rakkautta Suomea ja kirjallisuutta kohtaan: iltapukua koristavat runon säkeet - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Anna-Riikka Carlsonin Linnan juhlien puku viestittää rakkautta Suomea ja kirjallisuutta kohtaan: iltapukua koristavat runon säkeet

– Eeva Kilven säkeet muistuttavat, mihin katse kannattaa kaiken keskellä suunnata, WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo iltapuvustaan.

Anna-Riikka Carlson halusi viestittää iltapuvun mukana rakkauttaan Suomea, kirjallisuutta ja luontoa kohtaan.­

6.12.2019 18:28

Linnan juhlien teema on tänä vuonna Tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Yksi kutsun saaneista on WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson.

Hän kantaa Elisa Partsin ompeleman ja toteuttaman iltapuvun mukana rakkauttaan Suomea, kirjallisuutta ja luontoa kohtaan. Puvun idea on Anna-Riikka Carlsonin oma.

Yönsiniseen silkki-iltapukuun on kirjailtu kirjailija Eeva Kilven runon säkeet: Siis kauneutta on. Rakkautta on. Iloa on.

Puvussa on myös tunturikoivun lehti. Tunturikoivu on Anna-Riikka Carlsonin puolison edesmenneen äidin lempipuu.

– Eeva Kilven säkeet muistuttavat, mihin katse kannattaa kaiken keskellä suunnata, Anna-Riikka Carlson kertoo.

– Eeva Kilpi edustaa minulle myös jotain, joka yhdistää suomalaisia aikana, jolloin monet voimat yrittävät repiä meitä erilleen toisistamme. Näihin sisältyy myös ystävyyttä. Ja sitä, että kannamme aina toisiamme mukana.

Siis kauneutta on. Rakkautta on. Iloa on. Nämä Eeva Kilven säkeet on kirjailtu hopealangalla Anna-Riikka Carlsonin iltapuvun helmaan.­

Hiitolassa Karjalassa 91 vuotta sitten syntynyt Eeva Kilpi on yksi tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita. Marraskuussa hän sai valtion kirjallisuuspalkinnon. Hän on saanut valtion kirjallisuuspalkinnon myös vuosina 1968, 1974 ja 1984.

Pro Finlandia -mitalin saaneen Eeva Kilven tuotannossa on kolme pääteemaa: evakkokarjalaisuus, ihmissuhteet ja luonto.

Kirjailija Eeva Kilpi on palkittu kirjailija ja tunnettu luontosuhteestaan.­

Luonnolla on keskeinen asema melkein kaikissa Kilven kirjoissa ja runoudessa. Novellikokoelma Kuolema ja nuori rakastaja (1986), Häätanhu (1973) ja Naisen päiväkirja (1978) valottivat kaikki naisen suhdetta luontoon jä elämän kiertokulkuun. Kaikissa kirjoissa keski-ikäinen nainen asuu yksin keväästä syksyyn mökissä metsän keskellä ja tarkkailee luonnon rytmiä, kasvua, kukoistusta ja kuolemaa. Mukana on mystiikan piirteitä. Kilpi kirjoittaa teoksissaan myös ihmisen vastuusta luonnosta. Hän on itsekin aktiivinen ympäristönsuojelija.

Vuonna 1953 hän valmistui filosofian kandidaatiksi ja on toiminut vuodesta 1959 vapaana kirjailijana. Kilpi on ollut Suomen PEN-klubin puheenjohtajana vuosina 1970–75 ja Suomen kirjailijaliiton johtokunnassa vuosina 1971–73.

Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja Saara Tiuraniemellä on Linnan juhlien iltaeleganssissaan myös kirjallisuus mukana. Hänellä on Harry Potter ja Salaisuuksien kammio -kirjasta tehty iltalaukku.

Saara Tiuraniemen iltapukueleganssia täydentää Harry Potter ja Salaisuuksien kammio-kirjasta tehty laukku.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?